Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Softwaremaker SAP en luxeconcern LVMH stijgen op afwachtende beurs

Softwaremaker SAP en luxeconcern LVMH stijgen op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Duitse softwaremaker SAP en het Franse luxegoederenconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) behoorden woensdag tot de sterkste stijgers op de Europese aandelenmarkten. Beide bedrijven kwamen met beter dan verwachte resultaten. De meeste beursgraadmeters lieten bescheiden winsten zien. Beleggers namen weinig risico in afwachting van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 ging rond het middaguur 0,2 procent vooruit tot 710,15 punten onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 1,3 procent). De MidKap klom 0,3 procent tot 1042,21 punten. Biotechnoloog Galapagos (plus 5,5 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Barclays en ging aan kop bij de middelgrote bedrijven. Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent. Frankfurt bleef vrijwel vlak.

Bij de kleinere bedrijven won TomTom 0,8 procent. De navigatiespecialist verkocht afgelopen kwartaal fors meer navigatiesystemen aan automakers en wist het verlies terug te dringen. Voor heel 2021 houdt het bedrijf vast aan zijn verwachtingen voor een groeiende omzet. TomTom verwacht wel dat het merendeel van de omzet pas in de tweede jaarhelft zal worden behaald vanwege het chiptekort in de autosector.

Hoogste koers ooit

LVMH steeg 3 procent in Parijs en bereikte de hoogste koers ooit. De producent van luxegoederen boekte in het eerste kwartaal fors meer omzet. Vooral in Noord-Amerika en Azië liepen de verkopen van de luxe handtassen van het merk Louis Vuitton en mode van Christian Dior goed. In Europa had het concern nog wel last van de lockdownmaatregelen. Concurrent Kering, eigenaar van modemerk Gucci, won 1,5 procent.

SAP dikte bijna 5 procent aan in Frankfurt. Het softwareconcern schroefde zijn omzetverwachting op dankzij sterke prestaties van zijn cloud-activiteiten. Het Duitse chemiebedrijf Covestro verhoogde zijn winstverwachting en werd beloond met een koerswinst van 0,8 procent.

EasyJet

In Londen klom easyJet ruim 3 procent. De Britse budgetvlieger verwacht over de afgelopen zes maanden een fors verlies te lijden als gevolg van de coronacrisis, maar hoopt vanaf eind mei weer meer te kunnen vliegen. Tesco verloor bijna 3 procent. De grootste Britse supermarktketen zag de omzet in het afgelopen boekjaar sterk stijgen als gevolg van de pandemie, maar ook de kosten namen flink toe.

De euro was 1,1952 dollar waard, tegen 1,1895 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 61,24 dollar. Brentolie steeg ook 1,8 procent in prijs, tot 64,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

DEN HAAG (ANP) - De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

14 minuten geleden
Beleggers op Damrak verwerken 'dieptepunt in de crisis' bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Ajax weet maandag de aandacht op zich gericht op de beurs in Amsterdam. Beleggers verwerken de chaotische taferelen van zondag bij de beursgenoteerde voetbalclub. De Klassieker tegen rivaal Feyenoord eindigde in een drama voor Ajax, dat nog voor het einde van de eerste speelhelft met 0-3 achter kwam te staan. Na een klein uur moest de wedstrijd worden gestaakt omdat supporters vuurwerk op het veld hadden gegooid. Daarna bestormden hooligans van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA, waardoor de mobiele eenheid moest ingrijpen.

47 minuten geleden
NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

3 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

9 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

11 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

19 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

22 uur geleden