Software voor videovergadering Rijksoverheid kon worden gehackt
DEN HAAG (ANP) - De software die de Rijksoverheid gebruikt voor videovergaderingen kon worden gehackt, meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Daardoor konden bepaalde gegevens van zeker zes bewindslieden worden achterhaald, maar is er waarschijnlijk niet meegeluisterd. De kwetsbaarheden zijn inmiddels verholpen.
Het Duitse weekblad Die Zeit ontdekte de kwetsbaarheden en bracht de Nederlandse overheid dinsdag op de hoogte. Zogeheten metagegevens van videovergaderingen van meerdere bewindslieden konden door de gaten in de software worden gevonden. Het gaat dan "in ieder geval om de titel van de meeting, de organisator/host, tijd van de vergadering en het meeting ID (een random nummer)".
Voor zover nu bekend konden door het lek gegevens van videovergaderingen van de ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Conny Helder (VWS), Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Franc Weerwind en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Van Huffelen achterhaald worden.
Onacceptabel
De software komt van het Amerikaanse bedrijf Cisco. Die heeft de Rijksoverheid niet rechtstreeks geïnformeerd. "Ik vind het onacceptabel dat dit heeft kunnen gebeuren en dat deze kwetsbaarheden bij de Rijksoverheid via de Duitse media tot ons zijn gekomen, in plaats van via de leverancier", schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.
Een bron van Die Zeit kon bij enkele Duitse vergaderingen meeluisteren. "Gegeven de wijze waarin de Nederlandse Rijksvideo-omgeving is ingericht, is het niet waarschijnlijk dat dit ook bij ons is gebeurd; dit wordt verder uitgezocht", aldus Van Huffelen. Ze heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gesteld van het lek.
Omdat het lek is verholpen kan de Rijksoverheid de software blijven gebruiken, behalve bij "overleggen die als zeer vertrouwelijk zijn aangemerkt of waar staatsgeheime informatie wordt besproken". Cisco moet donderdag op het ministerie uitleg geven van het lek en waarom de Rijksoverheid niet eerder is ingelicht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
3 uur geleden