Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelheidsbeperking creëert ruimte voor woningbouw

Snelheidsbeperking creëert ruimte voor woningbouw

GOES - Bouwers kunnen vanaf dinsdag (24 maart) weer vergunningen aanvragen voor woningbouwprojecten in Zeeland die stikstofneerslag veroorzaken. Dat komt door de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen, meldt de provincie Zeeland maandag.

Overdag is de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen voortaan 100 kilometer per uur. Daardoor is er minder stikstofuitstoot, met als positief gevolg dat er minder stikstof neerdaalt op natuurgebieden, aldus de provincie. ‘Dat verbetert de biodiversiteit.’

Particulieren

Deze ‘stikstofwinst’ wordt sinds maandag per natuurgebied geregistreerd in een landelijk stikstofregistratiesysteem. ‘Dertig procent van de vrijgekomen stikstofruimte mag niet meer worden gebruikt en komt ten goede aan de natuur.’ De overige 70 procent biedt ruimte voor woningbouw en enkele infrastructuurprojecten van het Rijk. Provincies kunnen daardoor weer vergunningen verlenen aan particulieren en projectontwikkelaars die willen bouwen. Het gaat dan om vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming. ‘Er zijn 45 projecten bekend die dit jaar naar verwachting zo’n vergunning moeten aanvragen.’

Landelijk is besloten dat de stikstofruimte wordt verdeeld met het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. ‘Daarom moeten gemeenten die eerder al vergunningen hebben aangevraagd, deze opnieuw indienden.’

Meer uit Beveland

Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

6 uur geleden
Man (34) vernielt ruit en steelt bestelbus in Goes

GOES - Een 34-jarige man uit Bergen op Zoom is gisteren na een achtervolging aangehouden in Steenbergen. De man zou in Goes een ruit hebben vernield en een bestelbus hebben gestolen. 

11 uur geleden
Grote brand Oudelande aangestoken; bewoner (51) aangehouden

OUDELANDE - Voor de brand die donderdagmorgen vroeg een schuur met tientallen caravans verwoestte in Oudelande gaat de politie uit van brandstichting. De 51-jarige bewoner van het naastgelegen huis, dat ook beschadigde raakte, is aagehouden. Hij zit vast voor verhoor.

11 uur geleden
Traumahelikopter naar ongeluk op boerderij bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Aan de Wissekerkseweg in ‘s-Heer Arendskerke is op donderdagochtend een traumahelikopter geland voor een arbeidsongeval bij een nabijgelegen boerderij. Het slachtoffer werd moet spoed overgebracht naar het ziekenhuis. 

12 uur geleden
Deel één Zeeuwse Tuin Tweedaagse begint vrijdag

In het kader van de Zeeuwse Tuin Tweedaagse zijn in de hele provincie Zeeland in juni vele tuinen geopend. De eerste dag begint vrijdag.

13 uur geleden
Werkzaamheden aan spoor en weg in Zeeland, ook tijdens Roze Zaterdag in Goes

GOES - Spoorwegbeheerder Pro Rail werkt van 9 tot 18 juni aan de Zeeuwse spoorlijn. Er zijn onderhoudswerkzaamheden tussen Vlissingen en Roosendaal die samenvallen met werk aan de Haringvlietbrug van Rijkswaterstaat, van 9 juni tot 4 augustus. Daarom wordt er in deze periode hinder verwacht op de weg en het spoor. Op zaterdag 17 juni wordt Roze Zaterdag gevierd in Goes, waarbij rond de 15.000 bezoekers worden verwacht. NS zet extra (roze) maatregelen in om de hinder voor de bezoekers te beperken.·         Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal·         Van 9 tot en met 18 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal·         Vanaf 12 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Middelburg·         Vanaf 14 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes

16 uur geleden
Schuur met caravans in Oudelande door brand verwoest, ook woonhuis getroffen

OUDELANDE - In een schuur met caravans aan de Tolhoekweg in Oudelande is donderdagmorgen een zeer grote brand uitgebroken. Rond 6.30 uur kon het sein ‘brand meester’ worden afgegeven. De brandweer heeft de schuur gecontroleerd laten afbranden. De brand in het huis is geblust.

16 uur geleden