Smerdiekse slagersroots gaan terug naar 1937
SINT-MAARTENSDIJK - De roots van de huidige slagerij Op den Brouw gaan terug naar 1937. In 2004 trad Peter in de voetsporen van zijn vader Neleward op de Brouw en opa Piet Koopman. De winkel is gevestigd in een prachtig sfeervol pand op de historische Markt in hartje Sint-Maartensdijk. In de slagerij wordt veel zelfgemaakt. Zo komt het rundvlees van boeren uit de buurt. Slager Peter op den Brouw werkt samen met zijn vrouw en nog vier medewerkers.
Waarom hij voor dit vak heeft gekozen heeft te maken met het feit dat hij van kleins af aan eigenlijk niet beter weet. Hij hielp al vroeg met slachten, wat ze toen nog zelf deden en is er zo ingerold. Bij Slagerij Op den Brouw benen ze alles nog zelf uit en verwerken het tot panklare producten voor de consument. Ze maken veel vleeswaren zelf en daarnaast ook kant en klare maaltijden.
“We verkopen vlees uit de directe omgeving, dus streekproducten. Ze weten waar het vandaan komt. De slagerij is een gezellige winkel met vakkundig personeel en een breed assortiment vlees, kip en heerlijke vleeswaren en salades waarvan veel uit eigen keuken. Ook gerechten die vlug klaar zijn behoren tot het assortiment. Ze hebben ook een flink assortiment belegde broodjes, waar ook veel vraag naar is. Daarnaast hebben ze tijdens de zomermaanden een groot assortiment voor de barbecue, van alleen vlees tot een complete barbecue, inclusief barbecueën, tafels, stoelen, terrasverwarmers en een koelkar.” De klanten van Slagerij Op den Brouw komen van over het hele eiland en van verder. Veel oud-Smerdiekenaars komen met regelmaat in de winkel en zeggen dan “tis hier toch lekkerder dan bie ons.” Dat vinden ze leuk om te horen. In de zomermaanden weten de vele toeristen de weg naar de winkel ook altijd weer te vinden. De droom van Peter is dat hij zo kan blijven doorgaan met het leveren van een goed product. Dat begint met een goede basis, dus eerlijk vlees en daarnaast wil hij steeds meer zelf gaan maken.
“Koop lokaal en denk ook aan de kleinere ondernemers die vele uurtjes draaien om de consument weer van producten te voorzien. “Bij ons kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een vleescheque. Heel praktische en altijd leuk om te geven, zeker met de komende decembermaand voor de deur.” Of Peter nog tips heeft om de Thoolse winkeliers meer in het zonnetje te zetten? “Nou, eigenlijk niet. Dit is al een superidee waar jullie nu mee bezig zijn.”
Meer uit Tholen
THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 6 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 11.
1 uur geledenSINT PHILIPSLAND - Tussen het speeltuintje aan de Deensestraat en de Rijksweg in Sint Philipsland komt een afscheiding. Dat belooft het Thoolse college nadat Rudi Fontijne (CDA) aandacht vroeg voor de situatie. De plannen worden gemaakt in overleg met de inwoners.
4 uur geledenSINT-MAARTENSDIJK - Het zijn niet enkel de lokale leden die Smerdiek weten te vinden voor de snerttocht. Rotterdam, Wijk en Aalburg en zelfs Duitsland: uit alle windstreken komen de deelnemers om te genieten van de Oosterschelde. "We hebben met het water een bijzondere aantrekkingskracht. Ook om de goede verzorging tijdens de tocht worden we geroemd. Bij ons komt niemand iets tekort", zo vertelt Lia van Akkeren.
8 uur geledenTHOLEN - Het zorgloket Tholen ziet je! organiseert op donderdag 18 december een speciale kerstbingo. In het trefpunt van de Meulvliet, dat normaal gesproken elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur open is voor een inloopspreekuur, zijn die ochtend leuke prijsjes te winnen.
1 dag geledenSINT-MAARTENSDIJK - Raad en Daad van het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk organiseerde op 4 december een Sinterklaasmiddag voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat er een cadeautje is met Sinterklaas.
1 dag geledenSINT-MAARTENSDIJK - De jaren dat er maanden of zelfs jaren later nog pijlen van de routes op het asfalt rondom Sint-Maartensdijk te vinden waren, zijn voorbij. Sinds dit jaar worden de routes enkel met bordjes aangegeven. "Die witte pijlen op het asfalt zag je soms vijf jaar later nog", zo vertelt het brein achter de vier routes, Willem-Jan de Feijter. Sinds afgelopen zomer is hij teruggekeerd naar zijn geboortegronden en besloot hij zich aan te sluiten bij de Smerdiekse wandelsportclub.
1 dag geledenSINT-ANNALAND - Een klein traantje bij sommige kinderen en weemoed bij de pieten zaterdagavond tijdens het vertrek uit Sint-Annaland. Na drie weken op zijn logeeradres streekmuseum De Meestoof, was het toch echt tijd om met de stoomboot weer koers te zetten richting Spanje.
2 dagen geleden