Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Smederij Sanderse heeft plannen voor museum

Smederij Sanderse heeft plannen voor museum

SCHORE - Constructiewerkplaats en Smederij Sanderse in Schore bestaat honderd jaar. Volgend jaar hoopt Jaap Sanderse een klein smederijmuseum te beginnen.


Vorige week bracht waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle ter ere van het jubileum een bezoek aan Jaap en Petra Sanderse. Ook buurtgenoten kwamen een kijkje nemen. 

Roodgloeiend

In de oude loodsen van Smederij Sanderse hangt een typische geur. De lucht van metaalbewerking, vuur en machines. Jaap Sanderse (66) laat het vuur hoog oplaaien. Geroutineerd slaat hij met een zware hamer een roodgloeiend stuk staal in de juiste vorm. Het is een vak dat nog maar weinig mensen beheersen. Jongeren uit het beroepsonderwijs die het vak willen leren melden zich niet meer, vertelt hij. Een opvolger die het bedrijf wil voortzetten is er ook niet.

Zeldzaamheid

De smederij op de hoek van het Nieuwe Kerkplein en de Steenweg in Schore werd honderd jaar geleden opgericht door de grootvader van Jaap Sanderse en is nog steeds in bedrijf. Kort voor de economische recessie nam Sanderse afscheid van zijn laatste werknemers en nu werkt hij nog steeds alleen. Ooit waren in alle Zeeuwse dorpen smederijen te vinden, maar vandaag de dag is het een zeldzaamheid.

Metaalbewerking

“Mijn opa was echt een pure vakman”, vertelt Sanderse. “Maar mijn vader was eerder een handelaar. Ik ben een mix van die twee.” Hij werkt in opdracht van bedrijven, particulieren, musea, aannemers en vervaardigt hekwerk, windwijzers en nog veel meer. Smederij is een veel te beperkt begrip. Er staan ook persen, draaibanken en andere apparaten. Sanderse is eerder metaalbewerker in de brede zin van het woord. Daarnaast levert hij haarden en pelletkachels.

Oorlog
Jaap Sanderse is geïnteresseerd in geschiedenis en kan veel vertellen over de geschiedenis van het bedrijf en het dorp Schore. Zo weet hij dat het ouderlijk huis in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd en hoeveel schade er ontstond aan de kerk.

Loods
De dorpskern van Schore was na de gevechten in het najaar van 1944 grotendeels afgebrand of plat gebombardeerd.Ook de smederij werd verwoest. De oude loods bij de smederij stamt uit 1946. De loods waar Sanderse nu z’n werkplaats heeft, bouwde hij in 1984.

Museum
Volgend jaar hoopt het echtpaar een klein smederijmuseum te openen in de oude loods bij het bedrijf. Een deel van de oude machines zal dan ook weer werkend worden gemaakt. Er zijn daarnaast plannen voor een terrasje voor passanten, vertelde Petra Sanderse.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Reimerswaal

Songs of Grace houdt zondagmiddag sing inn in Kapelle

KAPELLE - De band Songs of Grace houdt vanmiddag (zondag) vanaf 16.00 uur een gratis toegankelijke sing inn in de hervormde kerk in Kapelle.

1 dag geleden
Knalfeest op Koningsdag bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle

KAPELLE - Bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle is het altijd gezellig. Ze hebben een mix van oud en nieuw, dus het voelt vertrouwd én modern.

1 dag geleden
Bizar ongeval: 15-jarige crasht auto en eindigt ondersteboven in Yerseke

YERSEKE - De auto die gisteren over de kop vloog in Yerseke werd door een 15-jarige jongen bestuurd. De puber raakte niet gewond bij het ongeval.

2 dagen geleden
Boomgaarden staan in bloei; tijd voor wandel- en fietstochten

KRABBENDIJKE/KAPELLE - Zaterdag (13 april) vindt de derde editie plaats van de Bloesemwandeltocht vanuit Krabbendijke. Vanuit het Fruitteeltmuseum in Kapelle is er zaterdag een bloesemfietstocht. Een week later is dit museum het startpunt van een bloesemwandeltocht door boomgaarden in bloei.

2 dagen geleden
Maaltijdvoorziening gaat door in Kapelle, alleen op andere manier

KAPELLE - Zorgorganisatie Cederhof stopt per 1 juli met de maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje. 'We begrijpen dat dit bij de klanten van Tafeltje Dekje vragen en eventuele zorgen oproept', laat de gemeente Kapelle weten. 'Als gemeente vinden we het belangrijk een waardig alternatief te kunnen bieden aan onze inwoners. Daarvoor zijn diverse aanbieders in beeld.' 

3 dagen geleden
Open avond bij gemeentewerken in Kruiningen

KRUININGEN - Inwoners van Kruiningen en Hansweert zijn dinsdagavond (9 april) welkom bij de open avond van gemeentewerken in het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen. 

5 dagen geleden
Buurtbewoners maken Wemeldinge groener

WEMELDINGE - Bewoners van een deel van de Oosterscheldestraat in Wemeldinge hebben hard gewerkt om hun straat groener te maken.

1 week geleden