Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Smederij Sanderse heeft plannen voor museum

Smederij Sanderse heeft plannen voor museum

SCHORE - Constructiewerkplaats en Smederij Sanderse in Schore bestaat honderd jaar. Volgend jaar hoopt Jaap Sanderse een klein smederijmuseum te beginnen.


Vorige week bracht waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle ter ere van het jubileum een bezoek aan Jaap en Petra Sanderse. Ook buurtgenoten kwamen een kijkje nemen. 

Roodgloeiend

In de oude loodsen van Smederij Sanderse hangt een typische geur. De lucht van metaalbewerking, vuur en machines. Jaap Sanderse (66) laat het vuur hoog oplaaien. Geroutineerd slaat hij met een zware hamer een roodgloeiend stuk staal in de juiste vorm. Het is een vak dat nog maar weinig mensen beheersen. Jongeren uit het beroepsonderwijs die het vak willen leren melden zich niet meer, vertelt hij. Een opvolger die het bedrijf wil voortzetten is er ook niet.

Zeldzaamheid

De smederij op de hoek van het Nieuwe Kerkplein en de Steenweg in Schore werd honderd jaar geleden opgericht door de grootvader van Jaap Sanderse en is nog steeds in bedrijf. Kort voor de economische recessie nam Sanderse afscheid van zijn laatste werknemers en nu werkt hij nog steeds alleen. Ooit waren in alle Zeeuwse dorpen smederijen te vinden, maar vandaag de dag is het een zeldzaamheid.

Metaalbewerking

“Mijn opa was echt een pure vakman”, vertelt Sanderse. “Maar mijn vader was eerder een handelaar. Ik ben een mix van die twee.” Hij werkt in opdracht van bedrijven, particulieren, musea, aannemers en vervaardigt hekwerk, windwijzers en nog veel meer. Smederij is een veel te beperkt begrip. Er staan ook persen, draaibanken en andere apparaten. Sanderse is eerder metaalbewerker in de brede zin van het woord. Daarnaast levert hij haarden en pelletkachels.

Oorlog
Jaap Sanderse is geïnteresseerd in geschiedenis en kan veel vertellen over de geschiedenis van het bedrijf en het dorp Schore. Zo weet hij dat het ouderlijk huis in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd en hoeveel schade er ontstond aan de kerk.

Loods
De dorpskern van Schore was na de gevechten in het najaar van 1944 grotendeels afgebrand of plat gebombardeerd.Ook de smederij werd verwoest. De oude loods bij de smederij stamt uit 1946. De loods waar Sanderse nu z’n werkplaats heeft, bouwde hij in 1984.

Museum
Volgend jaar hoopt het echtpaar een klein smederijmuseum te openen in de oude loods bij het bedrijf. Een deel van de oude machines zal dan ook weer werkend worden gemaakt. Er zijn daarnaast plannen voor een terrasje voor passanten, vertelde Petra Sanderse.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Reimerswaal

De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

1 dag geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

1 dag geleden
Mozart in Yerseke zet deur open voor belangstellenden

YERSEKE - Muziekvereniging Mozart in Yerseke doet mee aan de kennismakingsweken bij Reimerswaalse verenigingen. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond welkom bij een repetitieavond in Tehaere in Yerseke.  

2 dagen geleden
Ondernemers Yerseke geven honderden euro's weg met babbelaaractie

YERSEKE - Ondernemersvereniging OVY in Yerseke houdt van dinsdag 21 maart tot en met zaterdag 8 april een babbelaaractie. In deze periode krijgen klanten bij de deelnemende winkels en horeca een Zeeuwse babbelaar bij iedere aankoop. Dat kan de gelukkige snoeper 25, vijftig en zelfs honderd euro opleveren.

2 dagen geleden
Sportraad Kapelle zoekt nieuwe leden

KAPELLE- De gemeente Kapelle is op zoek naar nieuwe leden voor de Sportraad. Die adviseert de gemeente op het gebied van sport, spel en bewegen, om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen actief blijven. 

2 dagen geleden
Recordaantal bedrijven op banenmarkt 'Werken in Zeeland'

GOES - Donderdag 30 maart van 10.00 tot 15.00 uur wordt de banenmarkt ‘Werken in Zeeland’ gehouden in theater de Mythe in Goes. Het doel van de banenmarkt is om werkgevers en werkzoekenden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

2 dagen geleden
Vermoedelijke inbreker aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vermoedelijke inbreker aangehouden aan de Postweg. De man zit vast en zal zondag worden verhoord. 

4 dagen geleden