Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Smartphonemaker Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter

Smartphonemaker Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter

PEKING (ANP) - De Chinese smartphonemaker Xiaomi spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën, omdat het eerder deze maand op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen. Xiaomi noemt de zwarte lijst "ongrondwettelijk" en wil dat een rechter het besluit terugdraait. Uit de rechtszaak blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, als beklaagden zijn aangemerkt.

Xiaomi zegt dat het besluit leidt tot "dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden", aldus documenten van de rechtbank van Columbia. Xiaomi benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie.

Volgens de Verenigde Staten heeft Xiaomi, dat geldt als de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld, banden met het Chinese leger. Door de zwarte lijst moesten Amerikaanse investeerders hun belangen in het bedrijf opgeven.

Onder president Donald Trump startten de Verenigde Staten vanwege nationale veiligheid een harde lijn tegen Aziatische bedrijven. Smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC stonden ook al op de zwarte lijst. Daardoor konden Amerikaanse bedrijven geen technologie meer aan ze leveren, mits ze een vergunning daarvoor hadden. Ook de grote Chinese oliemaatschappij CNOOC kwam op de zwarte lijst. Dat kwam door het conflict in de Zuid-Chinese Zee, waar naast China veel andere landen aanspraak maken op delen van de zee. CNOOC voert boringen uit in dat gebied, wat volgens de Amerikanen neerkwam op "roekeloos en oorlogszuchtig gedrag".

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

3 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

6 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

7 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

11 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden