
Smartphonemaker Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter
PEKING (ANP) - De Chinese smartphonemaker Xiaomi spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën, omdat het eerder deze maand op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen. Xiaomi noemt de zwarte lijst "ongrondwettelijk" en wil dat een rechter het besluit terugdraait. Uit de rechtszaak blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, als beklaagden zijn aangemerkt.
Xiaomi zegt dat het besluit leidt tot "dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden", aldus documenten van de rechtbank van Columbia. Xiaomi benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie.
Volgens de Verenigde Staten heeft Xiaomi, dat geldt als de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld, banden met het Chinese leger. Door de zwarte lijst moesten Amerikaanse investeerders hun belangen in het bedrijf opgeven.
Onder president Donald Trump startten de Verenigde Staten vanwege nationale veiligheid een harde lijn tegen Aziatische bedrijven. Smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC stonden ook al op de zwarte lijst. Daardoor konden Amerikaanse bedrijven geen technologie meer aan ze leveren, mits ze een vergunning daarvoor hadden. Ook de grote Chinese oliemaatschappij CNOOC kwam op de zwarte lijst. Dat kwam door het conflict in de Zuid-Chinese Zee, waar naast China veel andere landen aanspraak maken op delen van de zee. CNOOC voert boringen uit in dat gebied, wat volgens de Amerikanen neerkwam op "roekeloos en oorlogszuchtig gedrag".
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
17 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
1 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
2 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
4 uur geleden