Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sluiting dreigt voor Voedselbank Walcheren

Sluiting dreigt voor Voedselbank Walcheren

MIDDELBURG – Voedselbank Walcheren moet mogelijk stoppen. Het huidige pand op het Siloplein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg is in een zeer slechte staat en voor een nieuwe, duurdere ruimte is geen geld. De nijpende situatie staat binnenkort op de agenda van de drie gemeenteraden op Walcheren, maar voorzitter Emmy de Kraker heeft er een hard hoofd in.

DOOR ELLEN DE VRIEND

“Onze huidige loods is in een erbarmelijke staat. Het dak stort vandaag of morgen gewoon in. Het lekt, is voorzien van asbest en we hebben ook overlast van ratten en muizen die door alle kieren en gaten naar binnen komen,” legt De Kraker uit. “Vorige winter hebben we al onze voedselvoorraden in ijzeren containers gezet, zodat de voedselveiligheid gewaarborgd bleef. Maar het betekende wel veel extra werk voor onze vrijwilligers.”

Kledingbank
Achter de huidige loods van de Voedselbank staat een loods die nog gerenoveerd moet worden, maar in beeld is voor een gezamenlijke ruimte van de Voedselbank en de Kledingbank Zeeland, die per 1 juli uit het pand aan de Ravensteijnweg 1A weg moet omdat dat is verkocht. De Kraker verwacht dat voor de eventuele nieuwe locatie, na de verbouwing, zo’n 100.000 euro huur per jaar betaald moet worden. “De helft daarvan komt dan voor onze rekening, terwijl wij vorig jaar aan huur 14.184 euro betaalden. Aan energie betalen wij nu 12.000 euro in die lekke loods en we krijgen 22.000 euro subsidie van de drie gemeenten bij elkaar. Dan zie je dat we nu dus ook al niet uitkomen zonder giften en sponsors. Het is niet zo dat we op het laatste moment aan de bel trekken. Het probleem is al jarenlang bekend.”

Onvoldoende
De gemeenten Veere en Middelburg willen de subsidie aan de Voedselbank wel verhogen, maar Vlissingen kan dat niet omdat het een Artikel-12 gemeente is. “Dat terwijl het merendeel van onze afnemers uit Vlissingen komt. Maar de twee andere gemeenten willen het Vlissingse deel er niet bij pakken. Dat begrijp ik ook wel, maar het betekent ook dat wij geen kant op kunnen. Wij hebben geen inkomsten, alleen giften en subsidies en sponsoren zijn vaak niet bereid om te betalen voor een huurverhoging. Voor de Kledingbank gaat hetzelfde verhaal op. Zij hebben ook onvoldoende budget om een fors hogere huur op te kunnen hoesten. Als bestuur zijnde proberen we overal op Walcheren wel aan te kloppen, maar het is lastig. Onze hoop is gevestigd op Vlissingen of op een partij die de loods als sociale investeerder wil verhuren voor een betaalbare prijs. Als er geen oplossing komt moeten we stoppen. Dat willen we niet want cliënten rekenen er op dat we elke week open zijn.”

Verdeelplaats
Momenteel doen 188 echtparen en gezinnen een beroep op de Voedselbank. De Kraker en alle andere vijfenzestig medewerkers werken er vrijwillig. De locatie in Middelburg is ook opslag en verdeelplaats voor andere Voedselbanken in Zeeland. Voedselbank Walcheren is opgericht in 2004 en had eerst uitdeelpunten in de drie gemeenten. In de huidige loods zitten ze ongeveer twaalf jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

De Hoogaarzen in Veere varen weer

VEERE - Van juni tot en met september is historisch Veere van binnen en buiten te ontdekken. Museum Veere organiseert, in samenwerking met de Stichting Behoud Hoogaars, vaartochten op het Veerse Meer. Aan boord van een authentiek Zeeuws zeilschip hoor je de wind, het ruisen van het water om de boeg en is het schilderachtige silhouet van de stad te bewonderen

12 uur geleden
Hakuna Matata: grillen en chillen voor beter onderwijs in Kenia

MIDDELBURG - Vijf studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen zetten zich, namens het goede doel Edukans, in voor studenten in Kenia. 53% van de kinderen in lage- en middeninkomenslanden heeft moeite met lezen en schrijven. Met het Hakuna Matata evenement, volledig in Lion King thematisering, proberen zij ouders en kinderen bewust te maken van de situatie in Kenia. Terwijl ouders en kinderen genieten van diverse activiteiten tijdens dit evenement, gaan de opbrengsten van het evenement naar het goede doel.

12 uur geleden
Korenfestival Middelburg VÓLkoren is terug!

MIDDELBURG - Het is bijna zover: Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2022 gaat Middelburg VÓLkoren weer van start. Na twee jaar het Middelburg VÓLkoren festival wegens corona gemist te moeten hebben is er in het Pinksterweekend weer een echt live korenfestival in het centrum van Middelburg.

1 dag geleden
Miniatuurpaardjes bezoeken zieke ouderen en kinderen op Walcheren

WESTKAPELLE - Op vrijdag 20  en maandag 23 mei zijn twee miniatuurpaardjes naar Zeeland gekomen om op bezoek te gaan bij zieke en dementerende ouderen in verzorgingshuizen op Walcheren. De dieren gingen ook op bezoek bij kinderen op een basisschool. 

1 dag geleden
‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

MIDDELBURG – In de serre achter zijn huis heeft hij een schildersatelier ingericht. Hoge ezels met grote doeken staan naast elkaar met daar tegenover een lekkere banken om het werk eens goed van een afstandje te kunnen bekijken. Aan deze doeken wordt nog gewerkt, of niet meer, dat is afhankelijk van de dag. “Ik werk in het moment en verbeeld mijn emotie en gevoel. Dit kan per dag verschillen, waardoor de schilderijen mee veranderen.” 

1 dag geleden
Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

2 dagen geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

2 dagen geleden