Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sluiting dreigt voor Voedselbank Walcheren

Sluiting dreigt voor Voedselbank Walcheren

MIDDELBURG – Voedselbank Walcheren moet mogelijk stoppen. Het huidige pand op het Siloplein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg is in een zeer slechte staat en voor een nieuwe, duurdere ruimte is geen geld. De nijpende situatie staat binnenkort op de agenda van de drie gemeenteraden op Walcheren, maar voorzitter Emmy de Kraker heeft er een hard hoofd in.

DOOR ELLEN DE VRIEND

“Onze huidige loods is in een erbarmelijke staat. Het dak stort vandaag of morgen gewoon in. Het lekt, is voorzien van asbest en we hebben ook overlast van ratten en muizen die door alle kieren en gaten naar binnen komen,” legt De Kraker uit. “Vorige winter hebben we al onze voedselvoorraden in ijzeren containers gezet, zodat de voedselveiligheid gewaarborgd bleef. Maar het betekende wel veel extra werk voor onze vrijwilligers.”

Kledingbank
Achter de huidige loods van de Voedselbank staat een loods die nog gerenoveerd moet worden, maar in beeld is voor een gezamenlijke ruimte van de Voedselbank en de Kledingbank Zeeland, die per 1 juli uit het pand aan de Ravensteijnweg 1A weg moet omdat dat is verkocht. De Kraker verwacht dat voor de eventuele nieuwe locatie, na de verbouwing, zo’n 100.000 euro huur per jaar betaald moet worden. “De helft daarvan komt dan voor onze rekening, terwijl wij vorig jaar aan huur 14.184 euro betaalden. Aan energie betalen wij nu 12.000 euro in die lekke loods en we krijgen 22.000 euro subsidie van de drie gemeenten bij elkaar. Dan zie je dat we nu dus ook al niet uitkomen zonder giften en sponsors. Het is niet zo dat we op het laatste moment aan de bel trekken. Het probleem is al jarenlang bekend.”

Onvoldoende
De gemeenten Veere en Middelburg willen de subsidie aan de Voedselbank wel verhogen, maar Vlissingen kan dat niet omdat het een Artikel-12 gemeente is. “Dat terwijl het merendeel van onze afnemers uit Vlissingen komt. Maar de twee andere gemeenten willen het Vlissingse deel er niet bij pakken. Dat begrijp ik ook wel, maar het betekent ook dat wij geen kant op kunnen. Wij hebben geen inkomsten, alleen giften en subsidies en sponsoren zijn vaak niet bereid om te betalen voor een huurverhoging. Voor de Kledingbank gaat hetzelfde verhaal op. Zij hebben ook onvoldoende budget om een fors hogere huur op te kunnen hoesten. Als bestuur zijnde proberen we overal op Walcheren wel aan te kloppen, maar het is lastig. Onze hoop is gevestigd op Vlissingen of op een partij die de loods als sociale investeerder wil verhuren voor een betaalbare prijs. Als er geen oplossing komt moeten we stoppen. Dat willen we niet want cliënten rekenen er op dat we elke week open zijn.”

Verdeelplaats
Momenteel doen 188 echtparen en gezinnen een beroep op de Voedselbank. De Kraker en alle andere vijfenzestig medewerkers werken er vrijwillig. De locatie in Middelburg is ook opslag en verdeelplaats voor andere Voedselbanken in Zeeland. Voedselbank Walcheren is opgericht in 2004 en had eerst uitdeelpunten in de drie gemeenten. In de huidige loods zitten ze ongeveer twaalf jaar.

Meer uit Middelburg

Minder bange meisjes in RuimteCaesuur

MIDDELBURG - In RuimteCaesuur aan de Lange Noordstraat in Middelburg opent op zaterdag 7 oktober de expositie ‘Minder bange meisjes’, van Bo de Jong. Het gaat om een serie schilderijen, zwarte acryl, pigment en inkt op met motiefjes geprinte stof. Een serie beelden over wichten en snotapen, die zonder aarzeling in bomen klimmen.

12 uur geleden
Topviolist en sterdirigent Jaap van Zweden komt naar de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Donderdag 26 oktober is er een unieke avond met Jaap van Zweden in de Zeeuwse Concertzaal. Tijdens deze avond gaat Ab Nieuwdorp (presentator NPO Klassiek) in gesprek met van Zweden over het nieuwe boek ‘Dat is Jaap!’ en krijgt de luisteraar een kijkje achter de schermen van het leven deze topdirigent. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het 12-jarig Middelburgs piano talent Thomas van Huystee. Een unieke avond, want dit is de enige plek in Nederland dit jaar waar Jaap zijn boek komt presenteren.

13 uur geleden
Casper steelt de show

DOMBURG - Casper (15) doet al sinds zijn tiende mee aan Podium-Z. Dat is een muzikaal spektakel voor kinderen uit de gemeente Veere dat bestaat uit muziekworkshops, een bandcompetitie en vrijwilligerswerk voor jongeren. Sinds Casper meedoet heeft hij in verschillende workshopbands gespeeld, zowel op de gitaar als drums. Al is dat niet het enige, Casper staat ook op het podium om te presenteren! Dit heeft hij al enkele keren gedaan. Verder helpt Casper als vrijwilliger met de voorbereidingen en het opbouwen van het podium.

13 uur geleden
Kinderboekenweek bij het Kaslokaal in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Het is bijna Kinderboekenweek. Bij het Kaslokaal in Oostkapelle zal worden voorgelezen, op 6 en 7 oktober. Oma Janny heeft de leukste prentenboeken uitgekozen die passen bij het thema ‘Bij mij thuis’. Zoek een fijn plekje en kom samen luisteren. Met voorlezen begint een leven lang leesplezier en het is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Bovendien is het gewoon heel gezellig.

13 uur geleden
Wijkcentrum Palet krijgt nieuwe beheerders

MIDDELBURG - Vanaf maandag 2 oktober zijn Jan en Anita Boogaard de nieuwe beheerders van wijkcentrum Palet in Middelburg Zuid. Zij nemen het beheer over van Optisport.De gemeente Middelburg vindt het belangrijk dat de wijkcentra, zoals Palet, echt ontmoetingsplekken voor iedereen kunnen zijn. Een wijkgebouw is een uitnodigende plek voor álle buurtbewoners. Middelburgers met een dikke en vooral die met een dunne portemonnee. Iedereen moet zich welkom voelen. De consumpties zijn betaalbaar. Er vinden volop activiteiten plaats. Daarom wordt er overgestapt naar dat wat men sociaal beheer noemt. Tot deze week was het beheer in handen van Optisport. Dit is een commerciële partij. Jan en Anita Boogaard zijn sociaal beheerders. Zij stimuleren en ondersteunen mensen bij het organiseren van activiteiten. Bij deze activiteiten kunnen ook wijkbewoners bijdragen aan het beheer. De horeca is ondersteunend aan de activiteiten. Voor iedereen betaalbaar. Zo worden de gebruiksmogelijkheden vergroot en wordt het Palet echt van de inwoners. De gemeente is dan ook zeer verheugd dat Jan en Anita dit in wijkcentrum Palet gaan oppakken.Centrum voor de wijkSociaal beheer betekent ook dat er meer te doen is voor en door de inwoners van Middelburg. Er zal meer ruimte zijn om nieuwe activiteiten te organiseren. Activiteiten die door inwoners georganiseerd worden en bezocht worden door wijkbewoners. Denk aan koken voor elkaar, een koffiemiddag of een spelletjesmiddag voor jongeren. De gemeente vertrouwt erop dat met deze nieuwe beheerders er met nog meer plezier gebruik gemaakt wordt van het Palet. Dat er extra activiteiten georganiseerd worden, ruimten meer verhuurd worden en wijkbewoners gezellig samen komen voor een kop koffie in het grand café. Men hoopt dat wijkcentrum Palet echt een centrum voor de wijk wordt.

14 uur geleden
Stroper aangehouden bij Oosterscheldekering

VROUWENPOLDER - Een bekende visstroper is gisterenavond voor de zoveelste keer aangehouden. Hij had zeven vissen bij zich. Verschillende handhavingsdiensten en de KNRM zijn woensdagavond in actie gekomen nadat een persoon was gezien bij de Oosterscheldekering.

14 uur geleden
Twee gewonden bij ongeval Waldammeweg Middelburg

MIDDELBURG – Bij een botsing op de Waldammeweg op het industrieterrein Arnestein in Middelburg zijn woensdagmorgen twee personen gewond geraakt. Twee voertuigen raakte fors beschadigd.

17 uur geleden