Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slopjes van Wemeldinge nu ook voor toerist te ontdekken

Slopjes van Wemeldinge nu ook voor toerist te ontdekken

WEMELDINGE - In het kader van het toeristisch aantrekkelijker maken van Wemeldinge is er woensdag een speciaal bordje onthuld op het huis aan de Dorpsstraat 51. Dit bordje, ‘het slop van Jan Oele’, vertelt over de betekenis van de slopjes en hoe die zijn ontstaan. Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle onthulde het naamplaatje woensdag met bewoners van het huis. Hij presenteerde ook nieuwe fietsfaciliteiten en vertelde over het masterplan waaraan de gemeente werkt om het toerisme te versterken. Kapelle heeft een extern bureau in de arm genomen om dit toekomstplan samen met belanghebbende partijen, zoals ondernemers, op te stellen.

Om het fietsen in de gemeente Kapelle aantrekkelijker te maken, heeft de gemeente langs wegen van de fietsknooppuntenroutes extra bankjes en twee oplaadpalen geplaatst. Per paal kunnen vier fietsers gratis hun fiets opladen met zonne-energie. Verder staan er nu verspreid over de gemeente tien extra overzichtspanelen. Op deze informatieborden staat een kaart met een omtrek van vijftien kilometer die fietsers helpt hun route uit te stippelen. 

Brand

Op initiatief van de Stichting Bewonersbelang Wemeldinge en het midden- en kleinbedrijf (MKB) van Wemeldinge zijn de zogenaamde slopjes in de Dorpsstraat in Wemeldinge voorzien van een naambordje. Een slopje is een nauwe doorgang die de Dorpsstraat verbindt met de achterliggende wegen. Ze zijn honderden jaren geleden ontstaan als brandsloppen, zodat een brand zich minder snel kon verspreiden.

De sloppen hebben in de volksmond al langer een naam. Deze naam refereert aan iemand die vroeger aan de slop heeft gewoond, zoals ‘het slop van Jan Oele’. Het bord bevat in het kort informatie over de naam, het beroep van de persoon en in welke tijd diegene er woonde.

Toekomstvisie

Deze nieuwe toeristische faciliteiten passen in de toekomstvisie van de gemeenteraad van Kapelle, aldus burgemeester Huub Hieltjes. Daarin staat dat de gemeente Wemeldinge als toeristische trekpleister in Zeeland wil versterken. Voor de rest van de gemeente zet ze in op landelijk toerisme.

Als volgende stap voor het verfraaien van de gemeente werkt Kapelle in samenwerking met ondernemers en andere belanghebbenden aan een masterplan voor een ‘toeristisch vitaal, levendig en leefbaar Wemeldinge’. Dit moet een breed gedragen document voor de toekomst worden, waarmee Wemeldinge zich toeristisch en recreatief kan ontwikkelen. Er leven volgens de burgemeester veel ideeën onder ondernemers en organisaties. Het is de bedoeling om met het masterplan als kader bestaande initiatieven sneller te ontwikkelen en uit te voeren en het ontstaan van nieuwe plannen te stimuleren.

Scenario’s

Kapelle heeft een extern bureau in de arm genomen om samen met vertegenwoordigers van de gemeente en het MKB in Wemeldinge te werken aan het masterplan. Als eerste verzamelen zij in de verkennende fase inzichten en belangrijke bouwstenen voor het masterplan. In de ontwikkelfase volgt interactie met belanghebbende partijen en de uitwerking van toekomstscenario’s. Tot slot wordt in de uitwerkingsfase het voorkeursscenario voor toekomstig Wemeldinge uitgewerkt en het uitvoeringsprogramma met concrete actiepunten afgerond. Dit traject moet de gemeente meer inzicht geven in de toeristische potentie en verzorgingsfunctie van Wemeldinge en de beste maatregelen om een passend toeristisch-recreatief voorzieningenaanbod voor inwoners, toeristen en andere bezoekers te realiseren.

Meer uit Reimerswaal

Regen kan pret niet drukken in Hansweert tijdens Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - In Hansweert was het zaterdag genieten tijdens het Winterfestijn op het plein. Oliebollen, warme chocolademelk, glühwein, snert, broodjes rookworst, foodtrucks en een overdekte schaatsbaan, alle ingrediënten voor een gezellige dag waren aanwezig op het plein voor dorpshuis Kaj Munk. 

4 uur geleden
Rook in Waarde: Heftruck vat vlam in boerenschuur aan Middenweg

WAARDE - In een boerenschuur aan de Middenweg te Waarde stond vanochtend vroeg een heftruck in brand. Daardoor ontstond er veel rook. De brandweer bluste de brand.

1 dag geleden
Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

2 dagen geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

2 dagen geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

3 dagen geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

3 dagen geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

4 dagen geleden