Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sloop GAK-gebouw Goes: Geen tranen, wel goede herinneringen voor Huub Bellaart

Sloop GAK-gebouw Goes: Geen tranen, wel goede herinneringen voor Huub Bellaart

GOES - Het voormalige GAK-kantoor aan de Van de Spiegelstraat in Goes maakt plaats voor dertig ‘comfortappartementen’. Voor de kerst is het ‘lelijkste gebouw van Goes’ eindelijk verdwenen. Goesenaar Huub Bellaart (78) werkte er bijna veertig jaar. Hij laat geen traan om de sloop, maar heeft wel goede herinneringen aan zijn werkplek.

Eerst even wat sociale geschiedenis. De Stichting Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) uit 1952 deed landelijk de administratie voor veel van de 26 bedrijfsverenigingen die Nederland rijk was. Dat hield de uitvoering in van sociale wetgeving zoals de WW, Ziektewet en later de WAO. Het kantoor van district Zeeland was centraal in Goes gevestigd. In 1965 werd het gebouw aan de Van de Spiegelstraat in gebruik genomen, tot opluchting van het personeel dat tot die tijd verdeeld was over drie werkplekken in Goes. In 1968 trad Huub Bellaart in dienst bij het GAK als ‘behandelend beambte Ziektewet’, zijn eerste echte baan. “Dat betekende dat ik wetstechnisch de uitkeringsaanvragen voor zo’n vijftien werkgeversverenigingen beoordeelde. Die hadden allemaal andere uitkeringsvoorwaarden. Het rekenwerk deden we die eerste jaren nog zonder rekenmachine; het GAK was een zuinige organisatie.”

Lelijkste gebouw

Bellaart: “Het nieuwe kantoor was gebouwd op de groei; er werd een verdieping verhuurd aan een bank. Het was een hoekig gebouw zonder franje met vier verdiepingen en een kelder, er waren parkeerplaatsen aan de voor- en achterkant. Toen moest een kantoor vooral doelmatig, kwalitatief goed en nooit duurder dan strikt noodzakelijk zijn. Dat resulteerde in een gebouw van glas en beton. In Goes, tussen de Villa en de statige huizen aan de Dam en aan de overkant toen nog de oorspronkelijke bebouwing aan de Van de Spiegelstraat, viel die moderne bouw nogal uit de toon. Vandaar de betiteling ‘lelijkste gebouw van Goes’, denk ik, al had de televisietoren of het voormalige V&D-gebouw in mijn optiek ook die titel mogen krijgen.”
In de loop van 1975 trok het GAK veel personeel aan vanwege de invoering van de ingrijpende Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW). Het gebouw werd te klein en er werd - opnieuw - uitgeweken naar drie locaties in Goes. Het werd tijd voor uitbreiding. Er kwam in 1979 een schil om het gebouw, vertelt Bellaart. “De parkeerplaats aan de wegzijde werd volgebouwd met laagbouw, voor de hoofdingang kwam een aanbouw van tweehoog en aan de zijkant bij de Villa werd ook aangebouwd. Er werd gebouwd, terwijl het kantoorwerk gewoon doorging. We kregen oordopjes en met de bouwvakkers werden korte stilteperiodes afgesproken. Maar toen het klaar was, had je ook wat: een gebouw dat ongeveer tweemaal zo groot was, met een klimaatbeheersingssysteem, een tweede lift, dakterras en kunstwerk bij de nieuwe hoofdingang.”

Symbool

Ontwikkelingen vanaf 1995 leidden ertoe dat het GAK in 2002 ophield te bestaan en UWV ontstond. Bellaart werkte nog een paar jaar in Breda, om in 2005 met de VUT te gaan. Het Goese GAK-kantoor ging rond dat jaar dicht. Pogingen om een nieuwe bestemming te vinden mislukten en sindsdien staat het treurig leeg. En nu - eindelijk!, verzuchten veel Goesenaren - wordt het gesloopt. “Ik vind de sloop wél symbool staan voor de al jaren voortgaande afbraak van ‘het gebouw van de sociale verzekering’, zoals het stelsel van sociale wetgeving wel wordt genoemd.”

Wandreliëf

Bij de bouw in 1965 gaf het personeel een kunstzinnig geschenk aan de organisatie: een wandschildering in de entreehal. Volgens de PZC van 4 juni 1965 een ‘kunstwerk dat de heilzame werking van de sociale wetgeving tegenover de vroeger soms zo grote gezinsmoeilijkheden van de werknemer treffend symboliseert’. Van dit kunstwerk is na de uitbreiding van 1979 niets meer vernomen. Bij de nieuwe hoofdingang kwam toen een keramisch wandreliëf (foto) van Elsa Westland. Dit kunstwerk is begin 2019 netjes losgemaakt en opgeslagen, financieel mogelijk gemaakt door crowdfunding. Naar een nieuwe bestemming wordt nog gezocht.  

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Infectieziekten door jaren heen

In zijn rubriek ‘Schrijfsel van burgemeester Gerben Dijksterhuis’ is de burgervader van de gemeente Borsele dit keer - heel toepasselijk - in de historie van de infectieziekten gedoken:

6 uur geleden
Wel 90 tot 105 vallende sterren per uur te spotten tijdens dé meteorenzwerm van het jaar

BEVELAND - Er is weer een meteorenzwerm op komst. In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december zijn er, als het weer het toelaat, veel vallende sterren te spotten van de meteorenzwerm Geminiden. Ook in de dagen daaromheen heb je de kans om een wens te mogen doen. 

6 uur geleden
Fijne werksfeer en ambitie kenmerkt bedrijfsvoering

VLISSINGEN - Vraag in Vlissingen aan een Zeeuw waar een fietsenmaker te vinden is en je komt vanzelf uit bij De Fietsenmakker aan de Troelstraweg. “Het is een Zeeuwse woordspeling”, zegt Ferdinand Boogaard (32), die het bedrijf in geleidelijke fases overneemt van oprichter David.

9 uur geleden
Negen airsoft-wapens en vijf kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in woning in Kortgene

KORTGENE - Tijdens toezicht vanwege aanhoudende vuurwerkmeldingen heeft de politie naar aanleiding van informatie een woning in Kortgene gecontroleerd. Daar werden negen wapens en vijf kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De verdachte moet zich op een later moment melden voor het afleggen van een verklaring.

11 uur geleden
Welzijnswerkers gaan in gesprek met 75-plussers in Lewedorp

HEINKENSZAND - Alle zelfstandig wonende vijfenzeventigplussers in Lewedorp krijgen de komende maanden bezoek van een welzijnswerker van het Vrijwilligershuis van de gemeente Borsele om te vragen hoe het met hen gaat. 

1 dag geleden
Open brief aan Zeeuwen: ‘De situatie in Zeeland is zeer ernstig’

In een open brief aan alle inwoners van Zeeland schrijven de Zeeuwse burgemeesters en de directeur van de GGD Zeeland vrijdag dat de coronasituatie in Zeeland ‘zeer ernstig’ is. 

1 dag geleden
Zeeuwen kunnen kurken voortaan apart inleveren bij milieustraat

De Zeeuwse Reinigings Dienst (ZRD) zamelt als eerste in Nederland kurken apart in. Met het oog op pakjesavond en de andere aankomende feestdagen roept de dienst Zeeuwen op om de kurken van bijvoorbeeld wijn- en champagneflessen in te leveren bij de milieustraat. 

1 dag geleden