Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slob: werkdruk basisscholen neemt af

Slob: werkdruk basisscholen neemt af

DEN HAAG (ANP) - De werkdruk op basisscholen daalt, schrijft demissionair onderwijsminister in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens ongeveer vier op de tien leraren is hun eigen werkdruk vorig jaar enigszins gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek.

Daarnaast is het percentage dat vaak hard of extra hard moet werken, met 8 procentpunt gedaald ten opzichte van 2017. De onderzoekers benadrukken dat de effecten pas na langere tijd zichtbaar worden. Volgens ongeveer 11 procent was de werkdruk vorig jaar hoger dan in 2019.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral kinderen die extra ondersteuning nodig hebben zorgen voor een hogere werkdruk, schrijft Slob. Ook ervaren leraren vaak meer werkdruk door administratie. Nederlandse leraren zijn hier internationaal gezien relatief veel tijd aan kwijt. Het geven van vakken waar leraren minder affiniteit mee hebben, zoals muziek of gym, draagt bovendien bij aan de werkdruk.

In de periode 2017-2019 zijn er meer banen gekomen in het primair onderwijs. Zo nam het aantal voltijdsbanen voor leraren toe met 1400 en het aantal banen voor ondersteunend personeel met 4900. Dit jaar trekt het kabinet 380 miljoen euro uit tegen werkdruk op scholen. De komende twee jaar is dat 333 miljoen euro en in het schooljaar 2024-2025 is het 430 miljoen euro.

Slob vindt het positief dat leraren minder emotionele belasting voelen en meer lucht ervaren op hun werk, dankzij de aanpak van de werkdruk. Wel erkent hij dat nog niet iedere leraar de lagere werkdruk voelt. Sommigen zien dat het op hun school minder druk is, maar dat zij daar zelf niet direct wat van merken. Extra werkkrachten verlichten niet de werkdruk voor iedereen, bijvoorbeeld omdat een leraar in groep 8 niet de effecten merkt van meer ondersteuning in groep 3.

Meer uit Politiek

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

2 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

3 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

5 uur geleden
Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

12 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

22 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

1 dag geleden