Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slob na kritiek: besluit herstelplan onderwijs was niet schimmig

Slob na kritiek: besluit herstelplan onderwijs was niet schimmig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Arie Slob verdedigt de manier waarop het plan om onderwijsachterstanden weg te werken tot stand kwam. Dat zegt Slob na kritiek uit de Tweede Kamer. Partijen waren verbaasd en verontwaardigd na een reconstructie door NRC, waarin gesteld werd dat Slob het plan aanpaste na druk van onder meer minister Wopke Hoekstra (Financiën). Maar volgens Slob is daar "niets schimmigs aan".

Verschillende ministeries waren zeer kritisch op de eerste plannen van Slob en minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs), schrijft de krant op basis van opgevraagde notulen. "Algeheel beeld: plan te omvangrijk en langdurig en te weinig creatief, getuigt te weinig van urgentiegevoel." Het streven om in 2028 de door corona opgelopen achterstanden te hebben weggewerkt "kan echt niet de ambitie zijn", aldus het ministerie van Financiën. Er zou "meer urgentie" nodig zijn.

De termijn kwam uiteindelijk op 2,5 jaar, terwijl Slob liever een looptijd van vier jaar had gezien. Uit het onderwijs kwam veel kritiek op dit besluit. Er zou meer tijd nodig zijn om het geld goed terecht te laten komen en de achterstanden effectief aan te pakken.

Ook partijen in de Kamer zijn kritisch. "Het was meer een groots gebaar dan een doortimmerde aanpak", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. Harm Beertema (PVV) spreekt van een "megalomaan project" en D66'er Paul van Meenen noemt de NRC-reconstructie "onthutsend". CDA-Kamerlid René Peters is bang dat het geld belandt bij commerciële bureaus en niet in de klas, een zorg die ook de SP en GroenLinks hebben.

Slob adviseert partijen "niet gelijk in paniek te raken" door dergelijke reconstructies in de media. Volgens Slob werkt het zo, maar is het nu zichtbaar omdat de overheid sinds kort meer informatie deelt. "Wen er maar aan, we gaan meer openheid geven." Volgens hem heeft Hoekstra "een duidelijke rol om te kijken naar de centjes", maar is het besluit kabinetsbreed genomen. Dat 2028 als deadline genoemd werd voor het wegwerken van de achterstanden was volgens Slob vooral onderwerp van "een brainstorm".

Meer uit Binnenland

Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

21 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

34 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

6 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

7 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

7 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

10 uur geleden