Slob na kritiek: besluit herstelplan onderwijs was niet schimmig
DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Arie Slob verdedigt de manier waarop het plan om onderwijsachterstanden weg te werken tot stand kwam. Dat zegt Slob na kritiek uit de Tweede Kamer. Partijen waren verbaasd en verontwaardigd na een reconstructie door NRC, waarin gesteld werd dat Slob het plan aanpaste na druk van onder meer minister Wopke Hoekstra (Financiën). Maar volgens Slob is daar "niets schimmigs aan".
Verschillende ministeries waren zeer kritisch op de eerste plannen van Slob en minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs), schrijft de krant op basis van opgevraagde notulen. "Algeheel beeld: plan te omvangrijk en langdurig en te weinig creatief, getuigt te weinig van urgentiegevoel." Het streven om in 2028 de door corona opgelopen achterstanden te hebben weggewerkt "kan echt niet de ambitie zijn", aldus het ministerie van Financiën. Er zou "meer urgentie" nodig zijn.
De termijn kwam uiteindelijk op 2,5 jaar, terwijl Slob liever een looptijd van vier jaar had gezien. Uit het onderwijs kwam veel kritiek op dit besluit. Er zou meer tijd nodig zijn om het geld goed terecht te laten komen en de achterstanden effectief aan te pakken.
Ook partijen in de Kamer zijn kritisch. "Het was meer een groots gebaar dan een doortimmerde aanpak", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. Harm Beertema (PVV) spreekt van een "megalomaan project" en D66'er Paul van Meenen noemt de NRC-reconstructie "onthutsend". CDA-Kamerlid René Peters is bang dat het geld belandt bij commerciële bureaus en niet in de klas, een zorg die ook de SP en GroenLinks hebben.
Slob adviseert partijen "niet gelijk in paniek te raken" door dergelijke reconstructies in de media. Volgens Slob werkt het zo, maar is het nu zichtbaar omdat de overheid sinds kort meer informatie deelt. "Wen er maar aan, we gaan meer openheid geven." Volgens hem heeft Hoekstra "een duidelijke rol om te kijken naar de centjes", maar is het besluit kabinetsbreed genomen. Dat 2028 als deadline genoemd werd voor het wegwerken van de achterstanden was volgens Slob vooral onderwerp van "een brainstorm".
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten die na het halen van een hbo-bachelor met een master op universitair niveau beginnen, worden ongelijk behandeld, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Ze krijgen geen prestatiebeurs (een lening die kan worden omgezet in een gift) terwijl ze die voor een hbo-master wél kunnen krijgen. De onderwijsminister moet dit verschil uit de Wet op de studiefinanciering uitleggen, concludeert de rechtbank.
9 uur geleden