Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slob: kind mag na negatieve zelftest met snottebel naar school

Slob: kind mag na negatieve zelftest met snottebel naar school

DEN HAAG (ANP) - Kinderen mogen met een snottebel naar school, als ze een negatieve testuitslag hebben. Daarvoor hoeven ze niet naar de teststraat van de GGD omdat een negatieve zelftest ook volstaat, laat demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) weten.

Het zogeheten 'snottebellenbeleid' werd vorige week aangescherpt door het kabinet. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar moeten nu ook met lichte verkoudheidsklachten thuisblijven, terwijl zij daarmee eerder nog naar school mochten. De maatregel moet eraan bijdragen dat het aantal coronabesmettingen in het onderwijs terugloopt. Kinderen bleken relatief vaak het coronavirus bij zich te dragen.

Ook moet het onlangs aangescherpte beleid ervoor zorgen dat leerlingen nog naar school kunnen en het fysieke onderwijs kan doorgaan, aldus Slob. Het kabinet wil het onderwijs zo lang mogelijk openhouden, omdat leerlingen al kampen met achterstanden en psychisch leed door eerdere schoolsluitingen.

Kaalslag in klassen

De Volkskrant meldde vrijdag dat scholen vaak discussies hebben met ouders of kinderen al dan niet thuis moeten blijven. Ook zorgt de maatregel volgens de krant voor een "kaalslag" in de klassen omdat zo veel kinderen niet naar school kunnen. Slob erkent dat het vorige week aangescherpte snottebellenbeleid "niet leuk" is, maar volgens hem is het "helaas de situatie waar we nu in zitten".

Verder geldt het dringende advies aan kinderen in groep 6, 7 en 8 om zich twee keer per week te testen. Hiervoor heeft het kabinet voor de komende twee weken 2,4 miljoen zelftests beschikbaar gesteld voor scholen. Voor de kerstvakantie komt een volgende levering.

Meer uit Gezond

IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

1 uur geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

15 uur geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

15 uur geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

19 uur geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

22 uur geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

23 uur geleden
Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

1 dag geleden