
Slob: kind mag na negatieve zelftest met snottebel naar school
DEN HAAG (ANP) - Kinderen mogen met een snottebel naar school, als ze een negatieve testuitslag hebben. Daarvoor hoeven ze niet naar de teststraat van de GGD omdat een negatieve zelftest ook volstaat, laat demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) weten.
Het zogeheten 'snottebellenbeleid' werd vorige week aangescherpt door het kabinet. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar moeten nu ook met lichte verkoudheidsklachten thuisblijven, terwijl zij daarmee eerder nog naar school mochten. De maatregel moet eraan bijdragen dat het aantal coronabesmettingen in het onderwijs terugloopt. Kinderen bleken relatief vaak het coronavirus bij zich te dragen.
Ook moet het onlangs aangescherpte beleid ervoor zorgen dat leerlingen nog naar school kunnen en het fysieke onderwijs kan doorgaan, aldus Slob. Het kabinet wil het onderwijs zo lang mogelijk openhouden, omdat leerlingen al kampen met achterstanden en psychisch leed door eerdere schoolsluitingen.
Kaalslag in klassen
De Volkskrant meldde vrijdag dat scholen vaak discussies hebben met ouders of kinderen al dan niet thuis moeten blijven. Ook zorgt de maatregel volgens de krant voor een "kaalslag" in de klassen omdat zo veel kinderen niet naar school kunnen. Slob erkent dat het vorige week aangescherpte snottebellenbeleid "niet leuk" is, maar volgens hem is het "helaas de situatie waar we nu in zitten".
Verder geldt het dringende advies aan kinderen in groep 6, 7 en 8 om zich twee keer per week te testen. Hiervoor heeft het kabinet voor de komende twee weken 2,4 miljoen zelftests beschikbaar gesteld voor scholen. Voor de kerstvakantie komt een volgende levering.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden