Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slechtvalk kruipt uit ei in Lange Jan

Slechtvalk kruipt uit ei in Lange Jan

MIDDELBURG - Het eerste ei van het paar slechtvalken, dat een nest heeft gemaakt in de Lange Jan in Middelburg, is uitgekomen. 

'Het jong is ongeveer twaalf dagen oud', laat de gemeente Middelburg woensdag weten. Volgende week voorzien vrijwilligers van de Werkgroep Roofvogels Zeeland de vogel van een kleurring. Hiermee kan de jonge slechtvalk gevolgd worden als hij het nest verlaat.

In het nest in de toren lagen oorspronkelijk nog drie eieren. 'Eén zal er niet meer uitkomen en twee andere eieren zijn verdwenen.' 

Vlaggen

Om de broedende slechtvalken niet te storen, vlagt de gemeente Middelburg momenteel niet vanaf de Lange Jan. De afgelopen jaren hebben slechtvalken vaker nesten gehad in de Lange Jan, maar voordat de eieren uitkwamen, verlieten zij steeds het nest. Vorig jaar was het leven in het nest ook via een camera te volgen. 'Die camera leerde dat het ophangen en weghalen van vlaggen de vogels dusdanig stoorde dat de ouders soms urenlang het nest verlieten. De eieren kwamen vervolgens nooit uit.'

Maatregel

Hoewel de slechtvalk, met ongeveer tweehonderd broedparen in heel Nederland, volgens de gemeente niet meer zeldzaam is, komt een broedend stel binnen stadsgrenzen nog altijd weinig voor. Na dit broedseizoen wordt bekeken of de maatregel met het tijdelijk stoppen met vlaggen effectief was en hoe de gemeente daarmee dan de komende jaren moet omgaan.

Meer uit Middelburg

Keramiek en beeldhouwen bij Kunst- en Cultuurroute

MIDDELBURG - Zondag 2 april biedt de route tussen 13.00 en 17.00 uur tal van interessante exposities en tentoonstellingen. Wandel langs de 35 deelnemende ateliers en galeries en u zult aangenaam verrast worden door hun gevarieerde aanbod. 

18 uur geleden
Wisseling in fractie CDA Middelburg

MIDDELBURG - Ronny Theune (Arnemuiden) wordt op 13 april geïnstalleerd als raadslid voor het CDA in Middelburg. Hij neemt de plek in van Simon Beijer, die vanwege privé omstandigheden besloten heeft het raadswerk neer te leggen.

1 dag geleden
Een kleine Grote Kerk voor Veerse eenden

VEERE - Het team van Zeeuws Werk heeft een eendenplateau naar model van de Grote Kerk in Veere ontworpen en gemaakt. Een bijzondere klus, die werd gesteund door de stadsraad van Veere, op basis van een particulier initiatief (een wens van een overleden man). 

1 dag geleden
Cantatedienst met muziek Mattheus Passion in Zoutelande

ZOUTELANDE - Op zondagavond 2 april is er in de Catharinakerk van Zoutelande een cantatedienst met delen uit de Mattheus Passion van J.S. Bach. Deze dienst markeert het begin van de Stille Week, voorafgaand aan Pasen. Het is voor veel mensen bij uitstek een tijd van reflectie en inkeer. De muziek van Bach zal daar zeker bij helpen.

2 dagen geleden
Veteraan Thamara Batenburg uit Middelburg is ambassadeur van Veteraan in de klas

MIDDELBURG - Het Nederlands Veteraneninstituut lanceerde deze week. op Wereldverteldag, de campagne ‘Ons verhaal is meer dan een missie’ gericht op het educatief programma Veteraan in de klas. Veteraan Thamara Batenburg (45) uit Middelburg is sinds 2016 gastspreker bij Veteraan in de klas en ambassadeur van het programma.

2 dagen geleden
Staatssecretaris bezoekt archieven MCC

MIDDELBURG - Staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu, bezocht op maandag 20 maart 2023 het Zeeuws Archief.

2 dagen geleden
Gemeente Veere verwijdert binnenkort grafstenen van graven met verlopen grafrechten

DOMBURG - Sinds 1998 worden graven op de algemene begraafplaatsen binnen de gemeente Veere voor 20 jaar uitgegeven (Beheersverordening begraafplaatsen Veere 1998). Na deze 20 jaar krijgt de rechthebbende de keuze voorgelegd om de grafrechten te verlengen.

2 dagen geleden