Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slechtvalk kruipt uit ei in Lange Jan

Slechtvalk kruipt uit ei in Lange Jan

MIDDELBURG - Het eerste ei van het paar slechtvalken, dat een nest heeft gemaakt in de Lange Jan in Middelburg, is uitgekomen. 

'Het jong is ongeveer twaalf dagen oud', laat de gemeente Middelburg woensdag weten. Volgende week voorzien vrijwilligers van de Werkgroep Roofvogels Zeeland de vogel van een kleurring. Hiermee kan de jonge slechtvalk gevolgd worden als hij het nest verlaat.

In het nest in de toren lagen oorspronkelijk nog drie eieren. 'Eén zal er niet meer uitkomen en twee andere eieren zijn verdwenen.' 

Vlaggen

Om de broedende slechtvalken niet te storen, vlagt de gemeente Middelburg momenteel niet vanaf de Lange Jan. De afgelopen jaren hebben slechtvalken vaker nesten gehad in de Lange Jan, maar voordat de eieren uitkwamen, verlieten zij steeds het nest. Vorig jaar was het leven in het nest ook via een camera te volgen. 'Die camera leerde dat het ophangen en weghalen van vlaggen de vogels dusdanig stoorde dat de ouders soms urenlang het nest verlieten. De eieren kwamen vervolgens nooit uit.'

Maatregel

Hoewel de slechtvalk, met ongeveer tweehonderd broedparen in heel Nederland, volgens de gemeente niet meer zeldzaam is, komt een broedend stel binnen stadsgrenzen nog altijd weinig voor. Na dit broedseizoen wordt bekeken of de maatregel met het tijdelijk stoppen met vlaggen effectief was en hoe de gemeente daarmee dan de komende jaren moet omgaan.

Meer uit Middelburg

Gemeente Middelburg vernieuwt het evenementenbeleid

MIDDELBURG - Evenementen horen bij een bruisende en aantrekkelijke gemeente. Een plek waar het fijn wonen is en waar je leuke dingen kunt doen. Een gemeente met veel jaarlijks terugkerende evenementen maar waar ook ruimte moet zijn voor vernieuwende ideeën. Het bestaande evenementenbeleid van de gemeente Middelburg stamt uit 2002 en is toe aan vernieuwing.

1 uur geleden
Opkomst Europees Parlementverkiezing gemeente Middelburg en Veere

MIDDELBURG/DOMBURG  - Op 6 juni mocht de inwoners van de gemeente Middelburg en Veere naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. 

14 uur geleden
Prijsuitreiking en meer in Dauwendaele tijdens de Nationale Buitenspeeldag

MIDDELBURG - Vanmiddag ontvingen de drie jongerencentra in Middelburg het vignet 'Gezonde locatie' uit handen van wethouder Willemien Treurniet. 'Water, fruit en een goed gesprek zijn gratis bij deze jeugdcentra. Zo moet een jongerencentrum zijn; een gezonde en veilige plek', zei Treurniet in haar toespraak. 

17 uur geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

MIDDELBURG/DOMBURG - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Ben je geslaagd, of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in via www.internetbode.nl/geslaagd en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

18 uur geleden
Vrouw onderzocht bij ongeval Torenweg Middelburg

MIDDELBURG - Medewerkers van de ambulancedienst hebben vanmorgen een vrouw onderzocht die een ongeluk had gehad op de Torenweg in Middelburg.

20 uur geleden
Files door ongeval N57 Middelburg, vier auto's beschadigd

MIDDELBURG -  Door een ongeval op de N57 zijn er vanmorgen files ontstaan tussen Middelburg en Grijpskerke. Bij het ongeval waren vier auto's betrokken.

20 uur geleden
Thomas Azier sluit festival PopMonument in Veere af

VEERE - Op zaterdag 15 juni keert muziekfestival PopMonument, het festival wat popmuziek verbindt met erfgoed, na twee uitverkochte edities (2021 en 2022), terug naar Veere. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met bijzondere muziek, kunst en verhalen uit dit pittoreske stadje.

1 dag geleden