Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slechte waterkwaliteit kan economie gaan schaden volgens experts

Slechte waterkwaliteit kan economie gaan schaden volgens experts

DEN HAAG (ANP) - De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater voldoet bij lange na niet aan de eisen die over vijf jaar wettelijk verplicht zijn. Dat is slecht voor de natuur én het kan economische activiteiten "ernstig gaan hinderen", schrijven deskundigen van onder andere ingenieursbureau Witteveen+Bos in een uitgebreide analyse in opdracht van Natuurmonumenten.

"Het is tijd voor een wake-upcall", aldus de opstellers van het rapport. Natuurmonumenten spreekt al van een dreigende watercrisis, vergelijkbaar met de stikstofcrisis. Het niet halen van wettelijk vastgelegde milieudoelen kan grote gevolgen hebben voor de vergunningverlening voor bedrijven die water onttrekken of juist lozen. Dat zijn er potentieel heel wat, van boeren tot energiecentrales, vult een woordvoerster van Natuurmonumenten aan. Wat eerder met stikstof gebeurde, zou zich volgens de organisatie daardoor kunnen herhalen. "Dit kan betekenen dat het land (deels) 'op slot' gaat."

Ook bestaande vergunningen zijn "niet onaantastbaar" volgens de onderzoekers. Ze benadrukken dat de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), waar de eisen aan het grond- en oppervlaktewater in staan, zeker niet vrijblijvend is. "Wanneer vastgestelde KRW-doelen in 2027 niet gehaald zijn en niet alle maatregelen zijn genomen om deze wel te halen, kan de Europese Commissie forse boetes opleggen. Maar wellicht belangrijker dan boetes, is dat er rechtszaken kunnen worden aangespannen", waarschuwen ze.

Vervuilende stof

Water is volgens de richtlijn pas van goede kwaliteit als geen enkele vervuilende stof er in te hoge concentraties in zit. Ook moeten de omstandigheden voor planten en dieren goed zijn. Grondwater moet bovendien op peil blijven. De onderzoekers stellen vast dat in 2019 geen enkel oppervlaktewater in Nederland aan alle eisen voldeed. De kwaliteit is sinds 2009 zelfs afgenomen.

Oppervlaktewater is water in meren, vennen, rivieren, sloten, vijvers en kanalen. In driekwart van die wateren zit een te hoge concentratie chemische stoffen. "Het gaat daarbij om een groot aantal milieuvreemde stoffen uit landbouw en industrie die al decennialang onbedoeld in het water terechtkomen", aldus het rapport.

Huidig beleid is volgens de onderzoekers onvoldoende. Daardoor groeit de kans dat vergunningen gaan sneuvelen voor de rechter, denken zij. De experts zeggen dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt. Zo stellen ze voor om de toevoer van nitraat en fosfaat via de landbouw aan te pakken. Ook zou minder grondwater onttrokken moeten worden, zodat dat op peil blijft. Meer regenwater infiltreren in de bodem zou ook helpen. Om de doelen te halen, is volgens het rapport meer regie vanuit Den Haag nodig.

Meer uit Binnenland

Kabinet overweegt bevrijdingsfestivals nog één keer te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

44 minuten geleden
Telegram haalt 'bangalijsten' offline

AMSTERDAM (ANP) - Telegram heeft de zogeheten bangalijsten verwijderd, meldt expertisecentrum onlinemisbruik Offlimits. Na meerdere vergeefse verzoeken aan Telegram om de lijsten te verwijderen, diende Offlimits een handhavingsverzoek in bij de toezichthouders. En met succes, want de 'bangalijsten' zijn op het berichtenplatform offline gehaald.

1 uur geleden
Cultuurfonds vindt bezuinigingen OCW 'klap in gezicht' sector

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen die worden doorgevoerd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn "een klap in het gezicht van de kunst- en cultuursector". Dat zegt directeur Cathelijne Broers van het Cultuurfonds.

3 uur geleden
Agema bezorgd over terugloop ic, maar vreest geen overbelasting

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema vindt geen enkel begrip bij de oppositie voor haar plannen met de zorgsector en de geplande bezuinigingen. In het debat over haar begroting voor 2025 clasht ze daarover frontaal met de linkse oppositiepartijen. Die verwijten haar dat ze als minister niet waarmaakt waar ze als PVV-Tweede Kamerlid jarenlang voor streed.

3 uur geleden
Huisartsenclub twijfelt aan betrouwbaarheid Zorgkaart

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt uit de adviesraad van ZorgkaartNederland, een platform van de Patiëntenfederatie Nederland waarop patiënten een zorgverlener kunnen waarderen. De vereniging heeft twijfels gekregen over de betrouwbaarheid.

3 uur geleden
Minister Van Weel: Nederland loopt achter bij aanpak cybercrime

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere landen lopen achter bij de aanpak van onlinecriminaliteit. Dat heeft justitieminister David van Weel gezegd. "We hebben deze markt ondergereguleerd, we hebben te laat een been bijgetrokken, als overheid, maar ook als opsporingsdiensten. Dat betekent dat we nu een inhaalslag te maken hebben", stelde Van Weel in een commissiedebat met de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

4 uur geleden