Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slechte waterkwaliteit kan economie gaan schaden volgens experts

Slechte waterkwaliteit kan economie gaan schaden volgens experts

DEN HAAG (ANP) - De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater voldoet bij lange na niet aan de eisen die over vijf jaar wettelijk verplicht zijn. Dat is slecht voor de natuur én het kan economische activiteiten "ernstig gaan hinderen", schrijven deskundigen van onder andere ingenieursbureau Witteveen+Bos in een uitgebreide analyse in opdracht van Natuurmonumenten.

"Het is tijd voor een wake-upcall", aldus de opstellers van het rapport. Natuurmonumenten spreekt al van een dreigende watercrisis, vergelijkbaar met de stikstofcrisis. Het niet halen van wettelijk vastgelegde milieudoelen kan grote gevolgen hebben voor de vergunningverlening voor bedrijven die water onttrekken of juist lozen. Dat zijn er potentieel heel wat, van boeren tot energiecentrales, vult een woordvoerster van Natuurmonumenten aan. Wat eerder met stikstof gebeurde, zou zich volgens de organisatie daardoor kunnen herhalen. "Dit kan betekenen dat het land (deels) 'op slot' gaat."

Ook bestaande vergunningen zijn "niet onaantastbaar" volgens de onderzoekers. Ze benadrukken dat de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), waar de eisen aan het grond- en oppervlaktewater in staan, zeker niet vrijblijvend is. "Wanneer vastgestelde KRW-doelen in 2027 niet gehaald zijn en niet alle maatregelen zijn genomen om deze wel te halen, kan de Europese Commissie forse boetes opleggen. Maar wellicht belangrijker dan boetes, is dat er rechtszaken kunnen worden aangespannen", waarschuwen ze.

Vervuilende stof

Water is volgens de richtlijn pas van goede kwaliteit als geen enkele vervuilende stof er in te hoge concentraties in zit. Ook moeten de omstandigheden voor planten en dieren goed zijn. Grondwater moet bovendien op peil blijven. De onderzoekers stellen vast dat in 2019 geen enkel oppervlaktewater in Nederland aan alle eisen voldeed. De kwaliteit is sinds 2009 zelfs afgenomen.

Oppervlaktewater is water in meren, vennen, rivieren, sloten, vijvers en kanalen. In driekwart van die wateren zit een te hoge concentratie chemische stoffen. "Het gaat daarbij om een groot aantal milieuvreemde stoffen uit landbouw en industrie die al decennialang onbedoeld in het water terechtkomen", aldus het rapport.

Huidig beleid is volgens de onderzoekers onvoldoende. Daardoor groeit de kans dat vergunningen gaan sneuvelen voor de rechter, denken zij. De experts zeggen dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt. Zo stellen ze voor om de toevoer van nitraat en fosfaat via de landbouw aan te pakken. Ook zou minder grondwater onttrokken moeten worden, zodat dat op peil blijft. Meer regenwater infiltreren in de bodem zou ook helpen. Om de doelen te halen, is volgens het rapport meer regie vanuit Den Haag nodig.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

55 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

4 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

6 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

11 uur geleden