Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slavernijmonument opnieuw beklad

Slavernijmonument opnieuw beklad

VLISSINGEN - Een dag voordat het illegale slavernijmonument op de boulevard tijdelijk wordt verplaatst naar de binnentuin van het Maritiem Muzeeum Zeeland is het opnieuw beklad. Dit keer zijn er plakkaten opgeplakt van Voorpost, een van oorsprong Vlaamse extreemrechtse organisatie die actief is in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika en omvolkingscomplottheorieën aanhangt.

Het monument werd in de vroege ochtend van 30 juni geplaatst door Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en kunstenaar Zeus Hoenderop. De nacht daarop werden het monument en de muren er omheen al meteen voor de eerste keer beklad. “Ik vind het diep triest. De muren zijn al twee keer beklad geweest,” weet initiatiefneemster Angélique Duijndam. “Het monument is nu voor de vierde keer beplakt met stickers of plakkaten. Gelukkig is het monument zelf niet beschadigd maar er zitten wel veel lijmresten op die we er nu proberen af te krijgen.” Het slavernijmonument is door de initiatiefnemers geplaatst om de discussie over het gezamenlijk verleden tot stand te brengen. “Maar niet op deze manier,” verzucht Duijndam. “Aan de ene kant ben ik blij dat het monument nu naar het Muzeeum gaat en aan de andere kant vind ik het ook ontzettend triest dat dit moet. Het toont aan hoe actueel de discussie nog steeds is.”

Verbinding
De kritiek dat het monument illegaal is geplaatst en Duijndam er maar mee moet leren leven dat anders denkenden niet zitten te wachten op een dergelijk monument wijst Duijndam resoluut van de hand. “Die kanonnen die ernaast staan, die staan er net zo illegaal. Die staan symbool voor oorlog en terwijl het slavernijmonument voor verbinding staat moet het weg. En dan krijg ik te horen ‘Je moet er maar mee leren leven’. Maar dat doen we dus al 400 jaar. Ik wil het wel dragen maar ik wil er niet meer over zwijgen.”

Meer uit Vlissingen

Dronken man stapt in auto en mishandeld bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

35 minuten geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

3 uur geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

23 uur geleden
Claude is Ambassadeur van de Vrijheid 2024

VLISSINGEN - Claude is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid en treedt behalve op het Bevrijdingsfestival Zeeland op in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze vestigden zich in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen. "Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid"

23 uur geleden
Auto botst op lijnbus Koudekerkseweg, bestuurder aangehouden

VLISSINGEN - Op de Koudekerkseweg in Vlissingen is dinsdagmiddag een personenauto op een lijnbus gebotst. De bestuurder is meegenomen door de politie.

1 dag geleden
Kathleen Ferrier verzorgt Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk

Vlissingen - Het Bevrijdingsfestival Zeeland heeft aangekondigd dat de voormalige politica en mensenrechtenactiviste Kathleen Ferrier dit jaar de Van Randwijklezing zal uitspreken. De lezing, die plaatsvindt in de Sint Jacobskerk te Vlissingen op zondag 5 mei 2024, vormt een hoogtepunt van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2024, waarin de vrijheid wordt gevierd.

1 dag geleden
Esra Jonckman gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman (15) uit Vlissingen gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours die op zondag 12 mei wordt gehouden in concertzaal Amare in Den Haag. Het jaarlijkse concours is er speciaal voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Esra doet mee in de categorie 12 tot en met 14 jaar. 

2 dagen geleden