
Slavernijmonument opnieuw beklad
VLISSINGEN - Een dag voordat het illegale slavernijmonument op de boulevard tijdelijk wordt verplaatst naar de binnentuin van het Maritiem Muzeeum Zeeland is het opnieuw beklad. Dit keer zijn er plakkaten opgeplakt van Voorpost, een van oorsprong Vlaamse extreemrechtse organisatie die actief is in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika en omvolkingscomplottheorieën aanhangt.
Het monument werd in de vroege ochtend van 30 juni geplaatst door Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en kunstenaar Zeus Hoenderop. De nacht daarop werden het monument en de muren er omheen al meteen voor de eerste keer beklad. “Ik vind het diep triest. De muren zijn al twee keer beklad geweest,” weet initiatiefneemster Angélique Duijndam. “Het monument is nu voor de vierde keer beplakt met stickers of plakkaten. Gelukkig is het monument zelf niet beschadigd maar er zitten wel veel lijmresten op die we er nu proberen af te krijgen.” Het slavernijmonument is door de initiatiefnemers geplaatst om de discussie over het gezamenlijk verleden tot stand te brengen. “Maar niet op deze manier,” verzucht Duijndam. “Aan de ene kant ben ik blij dat het monument nu naar het Muzeeum gaat en aan de andere kant vind ik het ook ontzettend triest dat dit moet. Het toont aan hoe actueel de discussie nog steeds is.”
Verbinding
De kritiek dat het monument illegaal is geplaatst en Duijndam er maar mee moet leren leven dat anders denkenden niet zitten te wachten op een dergelijk monument wijst Duijndam resoluut van de hand. “Die kanonnen die ernaast staan, die staan er net zo illegaal. Die staan symbool voor oorlog en terwijl het slavernijmonument voor verbinding staat moet het weg. En dan krijg ik te horen ‘Je moet er maar mee leren leven’. Maar dat doen we dus al 400 jaar. Ik wil het wel dragen maar ik wil er niet meer over zwijgen.”
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.
7 uur geledenVLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.
8 uur geledenVLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.
15 uur geledenVLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.
1 dag geledenVLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.
2 dagen geledenOOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.
3 dagen geleden