Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Slag om de Schelde krijgt nu pas de plek die hem toekomt'

'Slag om de Schelde krijgt nu pas de plek die hem toekomt'

MIDDELBURG - Tobias van Gent en Hans Sakkers werkten misschien niet dagelijks aan hun boek ‘Slag om de Schelde’, maar alle tijd en aandacht die ze er de afgelopen vijf jaar hebben ingestoken heeft zich uitbetaald. 75 jaar na de gevechten in Zeeland en West-Brabant ligt er een indrukwekkend, rijk geïllustreerd, meer dan twee kilo wegend boek dat de slag van alle kanten belicht.

Zowel bij Tobias van Gent als Hans Sakkers stond het schrijven van een boek over de Slag om de Schelde al jarenlang op hun to do-lijst, maar pas vijf jaar geleden besloten ze er samen werk van te maken. Een allesomvattend Nederlandstalig boek over het gevecht om de toegang tot de haven van Antwerpen was er tot nu toe nog niet.

Bevolking

De schrijvers hebben de afgelopen jaren tal van archieven bezocht en de informatie die zij al hadden bij elkaar gebracht. Van Gent en Sakkers belichten in hun boek de tactische strijd en gevechten, zowel door geallieerde als Duitse ogen, en de verschrikkelijke gevolgen voor de bevolking. Bijzondere verhalen van ooggetuigen in elk hoofdstuk brengen de oorlog dichtbij voor de lezer. “Het is voor een zo breed mogelijk publiek geschreven”, zegt Van Gent. “We wilden het eigenlijk al eerder publiceren, maar het is goed om het dit jaar te doen. Nu staan de schijnwerpers op de slag.”

Terecht, vinden beide auteurs. “De slag krijgt nu pas zijn plek in de geschiedenis die hem toekomt. De bevelhebbers hebben het destijds wel als een hele belangrijke slag ervaren”, zegt Sakkers. “Hitler zelf heeft zich er meerdere malen mee bemoeid. Dat zegt genoeg. Hij wist dat Antwerpen de spil was voor het bevoorraden van de troepen.”

Monumenten

Toch is de Slag om de Schelde jarenlang onderbelicht gebleven. “Het is een complexe geschiedenis met veel verschillende strijdtonelen”, wijst Van Gent naar de kaart in het begin van het boek. “Daardoor is het in de jaren erna ook gefragmenteerd herdacht. Er staan meer dan tweehonderd monumenten in het gebied. Lokaal is er veel aandacht voor geweest, maar als geheel niet.”

Aansprekend

Volgens de militair historicus was het doel - bevoorrading van de geallieerde troepen via Antwerpen - niet erg aansprekend en waren het Canadezen die hier vochten voor de vrijheid. “De gevechten van de Amerikanen hebben veel meer aandacht gekregen.”

Dat er tijdens de slag ook tal van tactische blunders zijn gemaakt, zoals de inundatie van Walcheren, waarover Van Gent en Sakkers kritisch zijn, heeft ook niet meegeholpen. “De hele wereld hoopte dat de Slag om Arnhem de oorlog zou beëindigen. Toen dat mislukte was alle hoop verloren. In dat licht van de Slag om de Schelde plaats, een slag die niet nodig was geweest als generaal Montgomery in één keer was doorgestoten toen hij de haven van Antwerpen had veroverd. Door te stoppen gaf hij de Duitsers de kans om zich te hergroeperen.”

Ellende

Als Montgomery het wel had gedaan had het iedereen veel ellende bespaard. “Het was een verschrikkelijke strijd met veel dieptepunten. De burgers hebben ontzettend veel te lijden gehad”, legt Sakkers uit. Hoofdstuktitels zoals ‘A terrible victory’ en ‘Oevers van de hel’ illustreren dat. Tijdens de gevechten in het najaar van 1944 zijn meer dan vijfduizend soldaten overleden, nog eens duizenden anderen raakten gewond, tal van burgers lieten het leven en van sommige dorpen en steden was niets meer over.

‘De Slag om de Schelde’ is verschenen bij Marberg Media en te koop in alle boekhandels. Het kost 49,95 euro.

Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

7 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

7 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

14 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden