Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slachtofferhulp: jaarlijks 100.000 jongeren online misbruikt

Slachtofferhulp: jaarlijks 100.000 jongeren online misbruikt

BREDA (ANP) - Meer dan 100.000 jongeren krijgen jaarlijks te maken met online seksueel misbruik. Dat zegt Fonds Slachtofferhulp. De uitspraak in de grootste sextortionzaak van het land geeft de slachtoffers "de erkenning die zij nodig hebben", reageert een woordvoerster van de organisatie.

Gianni de W. is woensdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor het acht jaar lang seksueel afpersen van veelal minderjarige meisjes. Veel van zijn slachtoffers woonden de uitspraak bij.

Via sociale media dwong de man de meisjes om naaktfoto's en -video's van zichzelf te sturen. Hij dreigde deze te verspreiden als ze er niet nog meer zouden sturen. Deze praktijk staat bekend als sextortion. Volgens de woordvoerster van Fonds Slachtofferhulp is online seksueel misbruik een ontzettend groot probleem. "Dat blijkt ook uit de vele verhalen die we ontvangen op ons platform WTFFF!?, een platform dat is ontwikkeld voor jongeren die online seksueel misbruik meemaakten."

De rechtszaak in Breda trok veel mediabelangstelling. De rechtbankvoorzitter zei te hopen dat media ook aandacht zullen besteden aan het grote maatschappelijk probleem achter sextortion: "Internet en social media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met één muisklik of tik op de smartphone kan iemand die kwade bedoelingen heeft ongemerkt in de digitale wereld van kinderen en jongeren tevoorschijn komen." De zaak van De W. is daar volgens de rechtbank een schrijnend voorbeeld van.

Meer uit Binnenland

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

2 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

5 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

6 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

14 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

17 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

19 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

23 uur geleden