Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Site Bank Nederlandse Gemeenten plat door mogelijke ddos-aanval

Site Bank Nederlandse Gemeenten plat door mogelijke ddos-aanval

DEN HAAG (ANP) - De website van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) is dinsdagmiddag niet bereikbaar, mogelijk door een ddos-aanval. Dit laat een woordvoerster van de bank weten. Volgens haar kunnen klanten wel veilig blijven betalen via de bank. Of het om een ddos-aanval gaat is nog niet bevestigd, maar pro-Russische hackers hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

Dinsdagmiddag meldde de hackersgroep NoName05716 de websites van meerdere banken in Nederland te hebben platgelegd, waaronder die van BNG Bank. De website van een andere bank die door de hackersgroep genoemd wordt, CACEIS, is ook niet bereikbaar. Het is niet duidelijk of die bank doelwit is geworden van dezelfde aanval. Volgens de groep is de ddos-aanval een vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. De websites van andere banken zijn wel bereikbaar.

Het Nationaal Cyber Security Centrum bevestigt dat Nederlandse websites deze week het doelwit zijn van ddos-aanvallen, die zijn opgeëist door NoName05716. De aanvallen zijn bedoeld om aandacht te vragen, de gevolgen zijn vaak "beperkt en symbolisch" en de aanvallers krijgen geen vertrouwelijke informatie in handen, zegt de organisatie. Die gaat voor het ministerie van Justitie en Veiligheid over de digitale veiligheid van de overheid en vitale sectoren zoals banken.

Server overspoeld

Maandag waren de websites van luchthaven Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven OV-NL ook niet bereikbaar door een mogelijke ddos-aanval van diezelfde hackersgroep. De vliegtuigen, treinen, trams, bussen en metro's konden echter gewoon aankomen en vertrekken. De website van OV-NL doet het nog steeds niet. Volgens OV-NL heeft de site "geen operationele waarde".

Eerder zou de hackersgroep ook de websites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen hebben aangevallen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar.

Bij een ddos-aanval wordt een server overspoeld met verkeer, vaak vanaf gekaapte apparaten. De server kan die toestroom daardoor niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor de site onbereikbaar wordt.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

11 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

14 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

16 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

18 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden