Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sipke Jan Bousema geeft Leeuwarden grote Friese regenboogvlag

Sipke Jan Bousema geeft Leeuwarden grote Friese regenboogvlag

LEEUWARDEN (ANP) - Presentator en ondernemer Sipke Jan Bousema gaat donderdag, samen met een grote groep Friese ouders, een enorme Friese regenboogvlag ophangen bij de Elfstedenhal in Leeuwarden. De 45-jarige Bousema wil hiermee de seksuele diversiteit in zijn provincie vieren.

Bousema zorgde er in het voorjaar van 2020 mede voor dat voortaan ook bij de Provinciale Staten van Friesland op lhbti-feestdagen de regenboogvlag wordt gehesen. Friesland was de laatste provincie van Nederland waar dit nog niet gebeurde. Bousema hield in het programma First Dates een emotioneel betoog over hoe dit hem en veel andere gays kwetste.

De televisiecoryfee werd na de aandacht voor deze zaak benaderd door veel Friese ouders van gays die hem steunden. Hieruit ontstond het initiatief Regenboogvlaggen voor Fryslân, een actie om in de week van Coming Out Dag zo veel mogelijk lhbti-vlaggen te laten wapperen in de provincie. Inmiddels hebben bijna 1100 mensen, organisaties, verenigingen en bedrijven kenbaar gemaakt hieraan mee te doen.

Niet alleen Friezen steunden het initiatief, maar ook mensen en organisaties buiten die provincie. Bousema heeft daarom ook de website Regenboogvlaggenvoornederland.nl in het leven geroepen. Coming Out Dag is in Nederland jaarlijks op 11 oktober. Behalve bij de provinciehuizen wappert de regenboogvlag dan ook bij enkele ministeries en gemeenten.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

4 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

8 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

9 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

10 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

11 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

13 uur geleden