Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sinterklaasintocht Roermond vanwege corona afgeblazen

Sinterklaasintocht Roermond vanwege corona afgeblazen

ROERMOND (ANP) - De sinterklaasintocht in Roermond gaat niet door. Het bestuur van het intochtcomité zegt niet te kunnen instaan voor de gezondheid van het publiek en de talloze vrijwilligers in verband met corona. De beslissing is door het bestuur met meerderheid van stemmen genomen.

Volgens de secretaris van het bestuur kan het comité niet verantwoorden dat op zondag 14 november zo'n duizend mensen vier rijen dik langs de Roerkade staan te kijken naar de intocht zonder beperkende maatregelen. "Het is niet mogelijk mensen op hun QR-code te controleren", aldus de bestuurssecretaris. "Gezien de stijgende besmettingen waarbij Limburg een van de koplopers is, besloot het bestuur de optocht niet door te laten gaan."

Donderdag 11 november vindt ook in Roermond de provinciale aftrap van het carnavalsseizoen plaats op het Stationsplein. Daar worden in een afgezette ruimte 15.000 mensen verwacht. "Maar die moeten bij de ingang allemaal een QR-code laten zien. De sinterklaasintocht speelt zich af op Roerkade, Vismarkt en Munsterplein, open ruimtes zonder beperkende maatregelen. Daar kunnen wij mensen niet op QR-code controleren", aldus de bestuurssecretaris. "Dat is de reden waarom het niet doorgaat."

Aanpassingen

De gemeente Roermond is overvallen door de aankondiging dat de goedheiligman niet komt. Wethouder Rens Evers (GroenLinks) benadrukt in een reactie dat het besluit niet door de gemeente is genomen. "Het lijkt me goed dat er nog even expliciet bij te zetten aangezien de gemeente nu de spreekwoordelijke zwartepiet krijgt. De gemeente gaat contact opnemen met het comité." Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het gaat om een eigenstandige beslissing van het comité. "Van Rutte mag het, dus van ons ook", zei hij.

Uit een rondgang van het ANP blijkt dat andere grote gemeenten zich geen zorgen maken over het doorgaan van de intocht. Wel kijken enkele plaatsen naar aanpassingen aan het evenement vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Zo laat het organisatiecomité in Utrecht weten dat het eraan denkt om bijvoorbeeld medewerkers te vragen 1,5 meter afstand te houden of enkele pieten van mondkapjes te voorzien "om voorzichtigheid te betrachten". Daar wordt later een besluit over genomen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

14 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

17 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

18 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

19 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

20 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

20 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

21 uur geleden