Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sint Anthonius zet leerlingen aan het denken tijdens filosofielessen

Sint Anthonius zet leerlingen aan het denken tijdens filosofielessen

OUD-VOSSEMEER - Nadenken over vragen en er met elkaar over praten, dat is de bedoeling van filosofie. Op basisschool Sint Anthonius in Oud-Vossemeer worden sinds voorjaar 2022 in alle groepen filosofielessen gegeven. Hierdoor leren de leerlingen al spelend kritischer naar vraagstukken te kijken. Hiermee wordt al gestart in groep 1.

Vorig schooljaar startte basisschool Sint Anthonius al met de filosofielessen van Kleine Grote Denkers. De Lowys Porquin Stichting (LPS), waaronder basisschool Sint Anthonius valt, is vorig jaar een samenwerking aangegaan met Ruud Verbraak en Kilian Schaap, de bedenkers Kleine Grote denkers. Ruud en Kilian vinden filosofie en spel de perfecte tools om iedereen in de klas aan het denken te zetten. Hun verwondermethode zit vol met prikkelende vragen en activerende spelvormen. Het doel is dat kinderen leren om te beschrijven wat ze denken.  Ook leren kinderen tijdens de filosofielessen dat er niet altijd één waarheid is en iedereen een mening heeft, zolang ze deze maar onderbouwen is het goed. 

De spellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ruim 200 leerkrachten die werkzaam zijn op één van de scholen van LPS omdat de visie op leren en ontwikkelen van LPS en de bedenkers van Kleine Grote denkers erg overeenkomt. In het afgelopen schooljaar is het team van Sint Anthonius geschoold door de bedenkers van de methode en is langzaam opgestart om filosofie een plek te geven in het programma op hun locatie. 

Kritisch en creatief
“We vinden dat we onze leerlingen moeten klaarmaken voor de maatschappij van morgen en daarvoor is meer nodig dan alleen taal, spelling, lezen en rekenen’. In het onderwijs ligt nog veel de nadruk op kennisoverdracht, wij vinden dat kinderen ook iets anders nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen tot fijne, gelukkige volwassen mensen”, aldus Léonie Jansen, directeur van Sint Anthonius.

“Het lesmateriaal van Kleine Grote Denkers past daarom ook goed bij de weg die we als team ingeslagen zijn. We waren hiervoor al twee jaar bezig om het kritisch en creatief denken van de leerlingen te stimuleren en te verbeteren. Hierin merkten we dat met name de houding van de leerkracht bepalend is voor de toename van creativiteit en een kritische houding bij kinderen. We zijn elke dag heel bewust bezig met de vraag hoe je als leerkracht reageert op een kind, we willen onszelf steeds meer opstellen als coach. Daarbij merken we dat we kinderen meer en meer kunnen betrekken bij hun eigen leerproces door ze steeds open vragen te stellen en ze steeds zelf te laten nadenken.  Filosoferen sluit hier perfect op aan. De leerkracht stelt in de filosofieles namelijk heel veel vragen en de kinderen mogen kritisch zijn. We proberen dit leerkrachtgedrag en deze houding ook door te trekken in de andere lessen, verspreid over de hele dag. Op onze locatie worden leerkrachten hierin gecoacht en praten ze hierover met elkaar in leerteams.”

Meer uit Tholen

Breda morgen mogelijk bedekt met laagje sneeuw

BREDA - De eerste sneeuwbuien van de herfst zijn onderweg naar Breda. Morgen rond 13:00 uur zullen de buien Noord-Brabant bereiken en kan er een klein laagje sneeuw ontstaan. ''Wil jij van de sneeuw genieten? Kleed je dan warm aan. We verwachten een gevoelstemperatuur van -6 graden'', meldt Weeronline.

11 uur geleden
Deurloo en Lindhout twijfelen aan budget na uitstel van renovatie basisscholen

THOLEN - Het budget voor de vernieuwing van drie basisscholen wordt in twijfel getrokken door Arjan Deurloo en Jeroen Lindhoud van VVD Tholen. Deze week werd de renovatie van de Fluplandse scholen uitgesteld vanwege kostenstijgingen. De heren vragen zich af hoe de gemeente ervoor zorgt dat de kosten niet de pan uit rijzen bij de vernieuwbouw van deze scholen. 

12 uur geleden
Auto te water bij afrit Tholen A4: Bestuurder wacht op dak op hulpdiensten

HALSTEREN - Een auto belandde in de nacht van donderdag op vrijdag in het water naast de afrit Tholen van de A4. De bestuurder zat in afwachting van de brandweer op het dak van zijn voertuig. Ambulancepersoneel heeft de bestuurder onderzocht.Het ongeval gebeurde omstreeks 01:00 uur bij afrit 26 van de A4. De bestuurder kwam met zijn voertuig in het water van de binnenbocht tot stilstand. Omdat onduidelijk was of de bestuurder nog in zijn voertuig aanwezig was werd de brandweer met diverse eenheden, waaronder een duikploeg, ter plaatse gevraagd. Al snel bleek de bestuurder zijn voertuig zelfstandig te hebben verlaten en in afwachting van de hulpdiensten op het dak was geklommen. Hierop konden de meeste brandweervoertuigen al direct terugkeren.Vanwege de berging van het voertuig was de afrit enige tijd afgesloten.

17 uur geleden
Bijna alle ondergrondse containers worden binnenkort geplaatst

THOLEN - De ondergrondse containers voor luiers, glas- en restafval worden binnenkort geplaatst in de kernen van Tholen. Momenteel zijn 13 van de 15 locaties bevestigd, maar er is nog onzekerheid over de plaatsing op de Contre Escarpe in Tholen en de Schoolstraat in Stavenisse. De eerste activiteiten voor het installeren van de containers gaan de komende weken van start.

19 uur geleden
Goud voor de turnsters van Olympia Tholen

THOLEN - Op zaterdag 25 november was de eerste wedstrijd van het turnseizoen voor de jongste wedstrijdturnsters van Olympia Tholen. In alle vroegte moesten Silke, Noëlle, Lisa en Nina (pupil niveau) afreizen naar Zierikzee. De meiden hebben hard getraind om de oefeningen goed in hun hoofd te krijgen en ze netjes uit te voeren. 

1 dag geleden
Unieke beelden tonen Tholen onder water tijdens Tweede Wereldoorlog [MET VIDEO]

THOLEN - Op het internet zijn unieke beelden verschenen van het overstroomde eiland Tholen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opnames dateren uit 1945 en laten de verwoestende inundaties zien die plaatsvonden in Zeeland. De provincie werd toen onder water gezet door bombardementen op de zeedijken, met als doel de oprukkende Duitse troepen te stoppen.

1 dag geleden
Openstelling kruispunt N286 verplaatst naar maart 2024

THOLEN -  De heropening van de Molenvlietsedijk is uitgesteld tot maart 2024 vanwege ongunstige weersomstandigheden. Heijmans, het bedrijf verantwoordelijk voor de werkzaamheden, kan de laatste laag asfalt niet aanbrengen door het koude en natte weer. De opening van het kruispunt stond gepland voor eind 2023.

1 dag geleden