Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sint Anthonius maakt samen met Happer de wereld knapper

Sint Anthonius maakt samen met Happer de wereld knapper

OUD- VOSSEMEER - De gemeente Tholen is druk met bezig met de voorbereidingen voor het uitvoeren van een motie van de raad: Afval scheiden op Scholen. Een eerste stap hierin zet de Sint-Anthonius in Oud-Vossemeer. Dit vooruitlopend op een gemeente brede aanpak. En Sint Anthonius is nietzomaar ‘gekozen’ om dit project als pilot voor de gemeente op te starten want dit ging helemaal op initiatief van de leerlingen zelf, zij bedachten om zelf contact op te nemen met de gemeente omdat ze afval scheiden op hun locatie namelijk heel belangrijk vinden. Sint Anthonius gaat daarom als eerste aan de slag met het Happerproject en de gemeente ondersteunt dit door de grondstoffen GFT en PMD bij Sint Anthonius in te zamelen.

 School en kinderopvang hebben namelijk een belangrijke rol in de educatie rondom het scheiden van afval. Maandag 17 mei was daarom en belangrijke dag voor de leerlingen van de leerlingenraad, want eindelijk mochten ze van start om de rest van de kinderen enthousiast te maken. Het Happer-project is een project om leerlingen spelenderwijs te leren afval te scheiden. Wat thuis al heel normaal is, kan nu ook op school! Je bananenschil of je appelklokhuis hoort inde groene Happer, schoon papier in de blauwe Happer en je drinkpakje of je plastic zakje hoort in de oranje Happer. 

De leerlingenraad heeft in samenwerking met directeur Léonie Jansen en met Jolanda de Krom van de gemeente Tholen dit project vorm gegeven. Marlies Heshof is de bedenker van de Happers, die ook al in de gemeente Steenbergen op verschillende scholen in gebruik genomen zijn. Marlies bedacht de karakters van de Happers en het Happerjournaal. Want het project bestaat uit meer dan alleen een paar prullenbakken. Er komt maandelijks een journaal uit waarin allerlei onderwerpen op het gebied van afval en milieu aan de ordekomen, zoals bijvoorbeeld de aflevering Plastic Soep. Daarom hebben de Happers ook een bepaald karakter: Oranje is een beetje angstig omdat het uit de hand loopt met de hoeveelheid plastic in de wereld. Grijs is wat ouder en wijzer en moet worden ontzien: dus zo min mogelijk afval in het restafval. Deze prullenbak staat ook als laatste in de rij zodat kinderen eerst nadenken of ze het afval in de Happers kwijt kunnen. “Voorheen werd al het afval op de locatie Sint Anthonius waar zowel onderwijs als kinderopvang onder valt,  bestempeld als bedrijfsafval en kon er geen afval gescheiden worden. Door de samenwerking met de gemeente Tholen en de ZRD is dat nu wel mogelijk en daar zijn de kinderen en de medewerkers ontzettend blij mee! Dit is een mooie stap voor onze locatie want op school leer je immers niet alleen taal en rekenen. Juist het zorgen voor elkaar en de wereld vinden wij op Sint Anthonius van grote meerwaarde”, zo besluit men.

Meer uit Tholen

Vanavond kun je meepraten over de nieuwe groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt binnenkort omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek, zo werd vorige week bekend. Wil je meer weten over dit plan of het ontwerp bekijken? Dan ben je vanavond op 29 februari welkom tijdens de inloopavond in het gemeentehuis.

2 uur geleden
Dieven op heterdaad betrapt bij stelen spullen van bouwterrein Stalland

SINT-ANNALAND - Drie mannen zijn woensdagavond gearresteerd omdat ze spullen meenamen vanaf een bouwterrein aan de Tienhoven. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar oud uit Sint-Maartensdijk en een 42-jarige man uit Nieuw-Vossemeer.

6 uur geleden
Hiep hiep hoera! Zo veel inwoners van Tholen zijn op deze schrikkeldag jarig

THOLEN - Vijftien inwoners van de gemeente Tholen vieren vandaag op schrikkeldag hun verjaardag. Dat is bijzonder, omdat 29 februari maar één keer in de vier jaar voorkomt. Daarnaast is trouwen op de laatste dag van deze maand zeer populair, blijkt uit cijfers van het CBS.

7 uur geleden
Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

THOLEN - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

1 dag geleden
Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

1 dag geleden
Kruispunt N286 vanaf zaterdag 2 maart open voor verkeer

THOLEN - Gemeente Tholen werkt aan de bereikbaarheid van Tholen in het project Toekomstig Tholen. Om de bereikbaarheid te verbeteren, legt de gemeente ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286 een nieuw kruispunt aan. Vanaf zaterdag 2 maart om 6.00 uur is het kruispunt open voor verkeer.

1 dag geleden
Meer woningen, minder voetbalvelden: KNVB vraagt politiek om aandacht

THOLEN - Het Nederlandse amateurvoetbal staat onder druk door een tekort aan ruimte voor clubs, waarschuwt de KNVB. De invoering van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente moet daarom hoog op de politieke agenda komen te staan. Met de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen, benadrukt de voetbalbond het belang van leefbare wijken voor de toekomst.

2 dagen geleden