Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sint-Annaland verzet alle activiteiten 75 jaar vrijheid

Sint-Annaland verzet alle activiteiten 75 jaar vrijheid

SINT ANNALAND - In een aangrijpend bericht heeft Niels van Oudenaarde, voorzitter van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland, laten weten dat de activiteiten in het dorp rondom 75 jaar vrijheid verzet zullen worden. "Het herdenken en vieren van vrijheid krijgt ongetwijfeld een nog diepere betekenis na deze periode", zo zegt hij.

De voorzitter van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland zet op een mooie manier de situatie uiteen. "In de afgelopen weken zijn we terecht gekomen in een ongewone en onwerkelijke tijd. De situatie rondom het coronavirus heeft zich in rap tempo ontwikkeld. Zoals het er nu naar uitziet blijft ook de komende tijd nog onzeker. De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus in te dammen. Een daarvan is sociale onthouding en afstand tot elkaar, maar ook evenementen en bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni", zo begint hij.

Kwetsbaarheid

Ook legt hij de link met 75 jaar vrijheid: "Een dorpsbewoner die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, vertelde dat zij een dergelijke situatie nooit meer had meegemaakt sinds het einde van de oorlog. Ook in de ziekenhuizen wordt gesproken over een oorlogssituatie. Dat zegt iets over de ernst van de huidige problematiek. En dat in vredestijd." Hij gaat verder: "In de afgelopen 75 jaar heeft de wereld en ons land niet meer te maken gehad met een crisis van dit formaat. Juist onze inwoners, die de oorlog hebben meegemaakt en/of ons land hielpen opbouwen, zijn op dit moment het meest beperkt in hun vrijheid. Vanwege hun leeftijd en kwetsbaarheid moeten zij thuis of in het verzorgings-/verpleeghuis blijven. Partners, (klein)kinderen en familie kunnen even niet op bezoek. Onze gedachten zijn bij hen, hun familie en de mensen in de zorg die voor hen dag en nacht klaarstaan. Ook zijn onze gedachten bij iedereen die in de zorg werkt of in andere cruciale beroepen, diep respect!"

Vrijwilligers

De hele situatie heeft Van Oudenaarde een drastisch besluit moeten laten nemen. "De afgelopen twee jaar is door een grote groep vrijwilligers gewerkt aan de voorbereidingen voor de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid. Van 4 & 5 mei tot en met 5 juni stonden vele activiteiten gepland. Iedereen keek hier ontzettend naar uit; het bezoek van de Britse families, de herdenking met aanwezigheid van alle schoolkinderen, de wandeltocht met ouderen, het versieren van de straten, de High Tea, het Bevrijdingsconcert en nog zoveel meer. Vanwege de huidige omstandigheden en maatregelen is een streep gezet door al deze activiteiten", zo zegt hij.

Beoogd en beloofd

Gezien alle inzet en de waarde van de activiteiten voor het dorp, heeft men besloten álle activiteiten te verzetten en niet af te lasten. De programmaonderdelen van 4 en 5 mei, onder andere het bezoek van de Britse families, de herdenking, de High Tea en het Bevrijdingsconcert, worden verzet naar volgend jaar. Ook dan wordt de datum 4 mei en 5 mei aangehouden. "Een jaar is ver vooruit, echter we zijn afhankelijk van vele factoren. Bovendien organiseren we de activiteiten graag zoals beoogd en beloofd. Toen bleef na wikken en wegen enkel deze optie over. De Britse families zullen volgend jaar ook aanwezig zijn. De nieuwe uitnodiging is inmiddels geaccepteerd", zo kan de voorzitter verzekeren.

Slotstuk

Alle andere activiteiten die in de meimaand gepland stonden, zoals de wandeltocht, bioscoop, presentatie bevrijding, kijkavond scholen en de vrijheidsmarkt worden eveneens verzet naar een later moment. "Die gaan we in lijn zetten vanaf oktober dit jaar richting 4 en 5 mei 2021. Op deze manier wordt de Maand van de Vrijheid het Jaar van de Vrijheid' en '75 jaar Vrijheid' wordt het '75e jaar van de Vrijheid'. Het slotstuk wordt dan de herdenking en viering op 4 & 5 mei 2021", vertelt hij.

Straatversiering
Over de straatversiering is door het bestuur ook goed nagedacht. "De afgelopen tijd hebben we meermaals opgeroepen om aan de slag te gaan met de straatversiering. Veel inwoners hebben dit al gedaan. 'Is al onze inspanning nu voor niks? en Wat gaan we daar nu mee doen?', zijn vragen die ons bereiken. Het 'project' straatversiering verzetten we graag naar 27 april 2021 (Koningsdag) t/m 5 mei 2021. Alle inspanningen zijn dus zeker niet voor niks! Je hebt alleen nu een jaar extra de tijd om er nog meer creativiteit in te stoppen. Want ook volgend jaar maak je samen met je buren nog steeds kans op de prijzen", zo belooft de voorzitter. De voorzitter eindigt zijn verhaal met mooie bemoedigende woorden: "Nog niet alles is helemaal rond, daarvoor doen we hard ons best op dit moment. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo belangrijk. Gezondheid gaat boven alles en is hetgeen wat het belangrijkste is op dit moment. Laten we hopen dat de maatregelen snel effect hebben en we deze situatie achter ons kunnen laten. Het herdenken en vieren van vrijheid krijgt ongetwijfeld een nog diepere betekenis na deze periode." 

Meer uit Tholen

Kop-staartbotsing op de Vossemeersebrug: Brug tijdelijk afgesloten

NIEUW-VOSSEMEER/OUD-VOSSEMEER - De Vossemeersebrug tussen Oud- en Nieuw-Vossemeer was vanochtend een tijdje dicht vanwege een botsing. Er waren een bestelbus en een personenauto betrokken bij het ongeval op de Molenweg aan de Brabantse kant van de brug.

4 minuten geleden
Nabestaanden gezocht van ruim 400 graven op begraafplaats Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - De gemeente Tholen zoekt contact met de rechthebbenden van meer dan 400 graven op de begraafplaats in Oud-Vossemeer. Op de grafstenen prijken stickers met de boodschap dat eigenaren of nabestaanden zich moeten melden. Als er binnen een jaar geen reacties binnenkomen, zal de herdenkingsplek worden opgeruimd.

3 uur geleden
Twee bestuurders raken gewond bij botsing op de Duivekeetseweg

OUD-VOSSEMEER - Op de Duivekeetseweg in Oud-Vossemeer zijn op woensdagochtend twee bestuurders gewond geraakt bij een botsing. 

4 uur geleden
Thoolse verenigingen halen 13 duizend euro op: Totale opbrengst 16,3 miljoen

THOLEN - De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van 16.381.041 euro een ongekend succes, Er werd maar liefst 3,6 miljoen euro meer opgehaald dan vorig jaar. 310.000 leden van 5.710 verenigingen zetten zich in en maakten zo het verschil voor hun club. Verenigingen uit Tholen haalden samen 13.766,40 euro op. 

6 uur geleden
Energietoeslag van 1300 euro voor Thoolse inwoners met een laag inkomen

THOLEN - Met een laag inkomen kan het lastig zijn om de energierekening elke maand te betalen. De gemeente Tholen helpt deze inwoners met een energietoeslag van eenmalig 1300 euro. Inwoners van onze gemeente kunnen vanaf 15 december de energietoeslag aanvragen. Vorig jaar lag dezelfde toeslag nog op 800 euro.

21 uur geleden
Na 3 jaar uitgeschreven worden voor woning: Zeilstra kaart 'knelpunten' aan

THOLEN - Roy Zeilstra van GroenLinks-PvdA Tholen heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de lange wachttijden voor huurwoningen. Hij vindt dat er aandacht moet worden besteed aan enkele 'knelpunten' bij Zuidwestwonen.

1 dag geleden
Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

1 dag geleden