Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sigrid Kaag naar politierechter in strafzaak over doodsbedreiging

Sigrid Kaag naar politierechter in strafzaak over doodsbedreiging

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil dinsdag hoogstpersoonlijk een strafzaak bij de politierechter in Den Haag bijwonen, waar een man terechtstaat die ervan wordt verdacht haar met de dood te hebben bedreigd. Kaag wil tijdens de zitting gebruikmaken van haar spreekrecht.

De komst van Kaag naar de rechtbank wordt bevestigd door haar woordvoerder. Ook de rechtbank zegt met haar komst rekening te houden. Tijdens de politierechterzitting staat een 43-jarige man terecht die niet alleen Kaag, maar ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd.

De man zou de dreigende teksten hebben geplaatst op Facebook, op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge. "Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", zou de verdachte onder de profielnaam X op 30 september hebben geschreven.

Geen vaste woon- of verblijfplaats

Twee weken eerder zou de man Hugo de Jonge hebben bedreigd. "Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"

De in Spanje woonachtige man is vorig weekend aangehouden en afgelopen maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, zegt zijn advocaat. Dat hij al snel terechtstaat zou ermee te maken kunnen hebben dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, oppert ze.

Rechtszaken over bedreigingen aan het adres van politici zijn er regelmatig, vooral in coronatijd, maar zelden maken de slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Deze week deed burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht nog aangifte vanwege een afbeelding op een muur waarop zij aan een galg hangt. Eerder deze week deed minister De Jonge ook aangifte van bedreiging na een tweet waarin werd gesuggereerd dat een galg voor hem klaarstond.

Meer uit Binnenland

Gestrand op Amsterdam CS na nachtje in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Na een nacht in de Ziggo Dome staan Hilleke en Kiki Kuitert uit Almelo maandagochtend op Amsterdam Centraal in afwachting van een trein naar huis. Moeder en dochter strandden samen met honderden andere fans in de hoofdstad na het concert van Harry Styles.

16 minuten geleden
Gedupeerde fans van Harry Styles mogelijk toch naar show

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die vanwege de treinstoring zondagavond niet naar het concert van Harry Styles in de Amsterdam ArenA konden komen, kunnen mogelijk maandag of dinsdag alsnog gaan. Een woordvoerster van concertorganisator MOJO laat weten dat met de gedupeerde fans zal worden gekeken naar een oplossing.

24 minuten geleden
Storing treinverkeer Amsterdam opgelost, treinen gaan weer rijden

AMSTERDAM (ANP) - De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

38 minuten geleden
Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

1 uur geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

1 uur geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

1 uur geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

1 uur geleden