Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sietske Talma maakt velen blij met haar kerststukken

Sietske Talma maakt velen blij met haar kerststukken

KORTGENE - Een kerstboom in huis hoeft voor Sietske Talma uit Kortgene niet. Haar tuin daarentegen kleedt ze graag feestelijk aan, met verlichting, kerststerren en, jawel, kerstbomen. Ze maakt ook graag en veel kerststukjes. Enkele houdt ze zelf, maar de meeste geeft ze weg.

Al zo’n dertig jaar knutselt de onlangs gepensioneerde Sietske Talma allerlei soorten kerststukjes in elkaar. “Vroeger maakte ik zo’n dertig stukken voor bij mijn man op de zaak. Gezellig toch, een beetje sfeer in de kantine?” Helaas is haar echtgenoot Gerard in mei overleden. Het wordt haar eerste Kerstmis zonder hem. “Kerst betekent voor mij gezelligheid, maar dat zal nu minder zijn.” Ze vindt het wel nog steeds fijn om kerststukjes te maken. “Dan ben ik lekker bezig en is het soms een bloemenzee in huis. Ik kan wel een winkeltje beginnen. Toen ik er een poos geen zin meer in had om stukken te maken, heb ik drie vuilniszakken vol rommel weggegeven. Maar het is toch weer gaan kriebelen.” 

Ze maakt creaties voor familie, vrienden, buurtgenoten en mensen die het niet breed hebben. “Ik ga ermee door tot ik er geen zin meer in heb. Het geeft me voldoening om er anderen mee blij te maken.” Bij de psychiatrische instelling waar ze tot haar pensioen werkte, wil ze ook nog een dag kerststukjes maken met de bewoners als dat binnen de coronaregels kan. Flessen, vaasjes, glazen, ze knutselt kerststukjes in allerlei uitvoeringen. “Een vriendin krijgt er eentje in een cognacglas. Dan kan de kat er mooi niet bij.”

Meer uit Beveland

Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

2 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

2 uur geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

21 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

1 dag geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

2 dagen geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden