
Sheriff Florida verbiedt mondkapjes voor medewerkers en in bureau
MIAMI (ANP) - Een sheriff in de Amerikaanse staat Florida heeft zijn agenten verboden om mondkapjes te dragen. Het dragen van beschermende gezichtsbedekking tegen het coronavirus is ook voor bezoekers van zijn politiebureau verboden. Billy Woods, sheriff in Marion County, stelde zijn personeel dinsdag per email op de hoogte van het verbod.
"Als je dienst hebt/als een van mijn medewerkers aan de slag gaat, als je mijn bureau vertegenwoordigt, draag je geen mondkapje", schreef Woods aan zijn om en nabij 900 werknemers. De politiefunctionaris maakt uitzonderingen voor agenten die in gevangenissen, scholen en ziekenhuizen werken en voor gevallen waarin wordt vermoed dat iemand het nieuwe coronavirus onder de leden heeft.
Woods verwees ook naar de massale protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS na de dood van de zwarte arrestant George Floyd, eind mei. "In het licht van de recente gebeurtenissen en gezien de wrok en / of haat tegen de politie in ons land vandaag", mogen bezoekers die het politiebureau binnenkomen geen mondkapje dragen, aldus sheriff Woods. "Om te zorgen voor duidelijke communicatie en voor identificatiedoeleinden."
De staat Florida, waar het dragen van een mondkapje niet verplicht is maar wel wordt aangeraden, is een van de brandhaarden van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten. De zogenoemde Sunshine state meldde dinsdag nog zijn hoogste dagelijkse dodental tot nu toe. 276 waren toen in een etmaal overleden aan de gevolgen van corona. Woensdag werden er 212 doden gemeld.
In totaal zijn in de staat, waar veel gepensioneerden naartoe trekken, 8765 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. In de staat met 21 miljoen inwoners, zijn tot nu toe meer dan 550.000 mensen besmet geraakt.
De wetenschappelijke gemeenschap raadt het dragen van een masker aan als een belangrijk hulpmiddel om de verspreiding van de pandemie tegen te gaan. Veel Amerikanen zien een verplichting om een mondmasker te dragen echter als een beperking van hun persoonlijke vrijheid. Het mondkapje is zodoende onderwerp van politieke discussie geworden in de VS.
Meer uit Buitenland
ANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat een nieuw hoofdstuk is aangebroken voor zijn land omdat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is begonnen met een ontwapeningsproces. De eerste wapens werden vrijdag symbolisch vernietigd, een belangrijke stap richting beëindiging van het conflict met de Turkse staat.
14 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw het doelwit geworden van een grote Russische aanval, meldt president Volodymyr Zelensky. Er zijn volgens hem zeker twee doden en ongeveer twintig gewonden gevallen. Hij roept op tot sancties tegen Rusland en meer hulp voor de verdediging van zijn land.
1 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter in Los Angeles heeft immigratiedienst ICE verboden daar mensen zonder reden aan te houden voor ondervraging. Mensenrechtenorganisaties hadden een zaak aangespannen, omdat agenten van ICE zouden selecteren op onder meer huidskleur en spreektaal.
4 uur geledenRAMALLAH (ANP/RTR) - Een Palestijns-Amerikaanse man uit Florida is volgens zijn familie op de Westelijke Jordaanoever doodgeslagen door Israëlische kolonisten. Ook het Palestijnse persbureau WAFA bericht over het incident, op basis van medische bronnen in het gebied.
4 uur geledenKYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
14 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Trump en zijn vrouw Melania gaven hulpverleners de hand om ze te bedanken. Ook ontmoetten ze nabestaanden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
15 uur geleden