Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell gaat twee windparken op zee bouwen met ScottishPower

Shell gaat twee windparken op zee bouwen met ScottishPower

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell gaat samen met de Schotse energieleverancier ScottishPower twee op zee drijvende windparken bouwen. Dat zullen de eerste grootschalige worden in Britse wateren. De windparken komen voor de oostkust van Schotland te liggen en moeten in de toekomst genoeg stroom opwekken om 6 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Drijvende windparken zijn geschikt voor gebruik in diepere wateren, waar het niet mogelijk is om vaste funderingen te plaatsen. De techniek heeft zich volgens Shell en ScottishPower al bewezen, maar zou nog niet eerder op zo'n grote schaal zijn toegepast als nu gaat gebeuren in Schotse wateren.

De nieuwe windparken, waarvoor Shell en ScottishPower de aanbesteding hebben gewonnen, heten MarramWind en CampionWind en moeten in totaal 5 gigawatt aan energie gaan opwekken. Het is nog niet bekend wanneer de projecten gereed moeten zijn. De twee ondernemingen melden dat de plannen voor de ontwikkeling zijn gestart maar dat de definitieve investeringsbeslissingen nog niet zijn genomen. Ze hebben samen al voor 2 gigawatt aan windparken op zee gebouwd en hebben nog eens 11 gigawatt in ontwikkeling.

De nieuwe projecten moeten een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk. "Hernieuwbare elektriciteit zal een steeds belangrijkere rol spelen in onze strategie", zegt Wael Sawan in een toelichting, die bij Shell verantwoordelijk is voor het project. "We gaan meer koolstofarme producten en diensten bieden die klanten nodig hebben op hun weg naar netto nul uitstoot."

Meer uit Financieel

Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

26 minuten geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

1 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

1 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

1 uur geleden
Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

2 uur geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

2 uur geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

3 uur geleden