
Shell gaat twee windparken op zee bouwen met ScottishPower
LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell gaat samen met de Schotse energieleverancier ScottishPower twee op zee drijvende windparken bouwen. Dat zullen de eerste grootschalige worden in Britse wateren. De windparken komen voor de oostkust van Schotland te liggen en moeten in de toekomst genoeg stroom opwekken om 6 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Drijvende windparken zijn geschikt voor gebruik in diepere wateren, waar het niet mogelijk is om vaste funderingen te plaatsen. De techniek heeft zich volgens Shell en ScottishPower al bewezen, maar zou nog niet eerder op zo'n grote schaal zijn toegepast als nu gaat gebeuren in Schotse wateren.
De nieuwe windparken, waarvoor Shell en ScottishPower de aanbesteding hebben gewonnen, heten MarramWind en CampionWind en moeten in totaal 5 gigawatt aan energie gaan opwekken. Het is nog niet bekend wanneer de projecten gereed moeten zijn. De twee ondernemingen melden dat de plannen voor de ontwikkeling zijn gestart maar dat de definitieve investeringsbeslissingen nog niet zijn genomen. Ze hebben samen al voor 2 gigawatt aan windparken op zee gebouwd en hebben nog eens 11 gigawatt in ontwikkeling.
De nieuwe projecten moeten een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk. "Hernieuwbare elektriciteit zal een steeds belangrijkere rol spelen in onze strategie", zegt Wael Sawan in een toelichting, die bij Shell verantwoordelijk is voor het project. "We gaan meer koolstofarme producten en diensten bieden die klanten nodig hebben op hun weg naar netto nul uitstoot."
Meer uit Financieel
SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt, die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
1 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
3 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
4 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
4 uur geleden