Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ING onderaan in verder wegzakkende AEX

Shell en ING onderaan in verder wegzakkende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en de bank ING stonden vrijdag onderaan in de AEX-index, die verder wegzakte na de recente zware koersverliezen. De rentevrees bleef daarbij boven de markten hangen. Wereldwijd schroeven centrale banken hun rentetarieven op om de sterke stijging van de consumentenprijzen te stoppen en de inflatie weer richting hun doelstellingen van 2 procent te brengen.

De hogere rentes vergroten echter het risico op een wereldwijde economische recessie en maken aandelen als belegging minder aantrekkelijk voor investeerders. Naast de rentezorgen en de Europese energiecrisis, gaat de aandacht uit naar de Italiaanse verkiezingen die zondag plaatsvinden. Ook de voortslepende oorlog in Oekraïne houdt de gemoederen bezig. In bezette Oekraïense gebieden zijn referenda van start gegaan over aansluiting bij Rusland. Inlijving van de Oekraïense gebieden door Rusland kan leiden tot verdere escalatie van het conflict in het Oost-Europese land.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 652,91 punten. Een dag eerder was de AEX al 1,9 procent gezakt. De MidKap daalde 0,8 procent tot 884,76 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 procent.

Groot-Brittannië

De Londense FTSE daalde 0,1 procent. In het Verenigd Koninkrijk is het consumentenvertrouwen afgenomen tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1974. De regering van premier Liz Truss komt later op de dag met nieuwe plannen om huishoudens te helpen en de economie te stimuleren.

De beurs in Milaan verloor 0,6 procent. De nationalistische partij Fratelli d’Italia, Broeders van Italië, lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning. Giorgia Meloni, de leider van de radicaal-rechtse partij, wordt daarmee mogelijk de eerste vrouwelijke premier van het land. Investeerders maken zich vooral zorgen over de Italiaanse overheidsfinanciën, gezien de enorme schuldenberg van het land.

Chipbedrijven

Naast Shell (min 1,8 procent) en ING (min 1,6 procent) stonden de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi in de staartgroep, met verliezen tot 0,7 procent. De drie Nederlandse chipondernemingen waren een dag eerder al tot 6,6 procent kwijtgeraakt. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield toonde daarentegen wat herstel en ging aan kop met een winst van 0,9 procent. Donderdag was het aandeel bijna 6 procent gezakt.

De euro was 0,9786 dollar waard, tegen 0,9838 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 82,90 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder, op 89,87 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

7 minuten geleden
Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

1 uur geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

1 uur geleden
Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

1 uur geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

2 uur geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

2 uur geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

3 uur geleden