Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en Arcadis dagwinnaars op lager Damrak

Shell en Arcadis dagwinnaars op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en advies- en ingenieursbureau Arcadis sloten de handelsdag op Beursplein 5 af als dagwinnaars. De bedrijven publiceerden donderdag hun kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Daarop wonnen Shell en Arcadis respectievelijk 1,5 en 5,3 procent. Verder kregen beleggers opnieuw een renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de kiezen.

De ECB verhoogde de rente met een kwart procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat is minder hard dan de halve procentpunt van de vorige keer. De rente is nu terug op het niveau van 2008, aan het begin van de financiële crisis. President Christine Lagarde gaf aan dat de ECB bovendien nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Volgens haar beperkt de huidige rentestand de economie nog niet genoeg.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, sloot met een verlies van 0,4 procent op 741,22 punten. De MidKap eindigde 0,6 procent lager op 918,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

Nieuw aandeleninkoopprogramma

Shell meldde in het eerste kwartaal opnieuw een sterk resultaat te hebben geleverd, ondanks de dalende olieprijzen. Topman Wael Sawan sprak van robuuste resultaten. Om de aandeelhouders mee te laten profiteren van de miljardenwinst kondigde het concern een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 4 miljard dollar. In de eerste helft van dit jaar beloont Shell zijn aandeelhouders op die manier voor in totaal zo'n 12 miljard dollar.

De resultaten van ArcelorMittal vielen minder in de smaak bij beleggers. De staalfabrikant zag zijn kwartaalwinst flink dalen. Het aandeel stond aan het einde van de dag 5,4 procent lager. Andere opvallende dalers in de AEX waren dataleveranciers Wolters Kluwer en RELX, met minnen van respectievelijk 3,4 en 2,3 procent.

ForFarmers

Arcadis werd bovenaan de MidKap vergezeld door metalengroep AMG (plus 4 procent). Ook dat bedrijf meldde kwartaalresultaten die goed werden ontvangen. Bij de kleine fondsen verloor ForFarmers 6,1 procent. Het veevoerbedrijf moest het ontgelden na teleurstellende resultaten.

De euro was 1,1009 dollar waard, tegen 1,1053 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 68,53 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 72,43 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

27 minuten geleden
GameStop schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters kozen de weg omhoog dinsdag, in aanloop naar een belangrijk Amerikaanse inflatiecijfer dat woensdag naar buiten komt. Computerspellenverkoper GameStop maakte een opmerkelijke koerssprong van ruim 60 procent. Kleine beleggers leken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen.

1 uur geleden
Meta stopt met Workplace, de zakelijke versie van Facebook

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediabedrijf Meta Platforms stopt met Workplace, de zakelijke versie van Facebook. In de komende twee jaar wordt de dienst geleidelijk uitgefaseerd en blijft operationeel tot eind augustus 2025, zegt een woordvoerder.

1 uur geleden
Onlinebank bunq gaat ook verzekeringen aanbieden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat vanaf dinsdag reisverzekeringen aanbieden. Het is de eerste verzekering van de Nederlandse onlinebank. Met de doorlopende reisverzekering, die wereldwijd geldt, kunnen klanten volgens bunq ook schade aan een huurauto en noodgevallen tijdens een zakenreis vergoed krijgen. Voor de verzekering werkt de bank samen met de Belgische verzekeraar Qover.

2 uur geleden
Onlinebank bunq gaat ook verzekeringen aanbieden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat vanaf dinsdag reisverzekeringen aanbieden. Het is de eerste verzekering van de Nederlandse onlinebank. Met de doorlopende reisverzekering, die wereldwijd geldt, kunnen klanten volgens bunq ook schade aan een huurauto en noodgevallen tijdens een zakenreis vergoed krijgen. Voor de verzekering werkt de bank samen met de Belgische verzekeraar Qover.

3 uur geleden
Blue Origin hervat toeristische ruimtevluchten zondag

KENT (ANP/BLOOMBERG) - Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, hervat naar verwachting op 19 mei zijn ruimtevluchten voor toeristen, maakte de onderneming bekend. Twee jaar geleden werden de bemande operaties stopgezet na een mislukte vlucht met zijn herbruikbare New Shepard-raket.

3 uur geleden
Ryanair sluit basis op luchthaven Bordeaux na tariefconflict

BORDEAUX (ANP/AFP) - De Ierse budgetmaatschappij Ryanair sluit zijn basis op de luchthaven in de Franse stad Bordeaux. Het bedrijf van topman Michael O'Leary kon het niet eens worden met de Fransen over tarieven, werd dinsdag bekend.

4 uur geleden