Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell boekt 8,7 miljard winst en beloont aandeelhouders royaal

Shell boekt 8,7 miljard winst en beloont aandeelhouders royaal

LONDEN (ANP) - Shell heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 8,7 miljard dollar. Dat is iets minder dan eind vorig jaar, mede doordat de gas- en olieprijzen ongunstiger waren en de belastingen hoger. Maar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg het nettoresultaat wel met ruim 1,5 miljard dollar.

Aandeelhouders profiteren fors mee van de miljardenwinst van het olie- en gasconcern. Shell kondigde aan in het tweede kwartaal voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, waarmee de overgebleven stukken meer waard worden. In de eerste helft van dit jaar beloont Shell zijn aandeelhouders op die manier voor in totaal zo'n 12 miljard dollar.

Shell profiteerde net als concurrenten vorig jaar flink van de sterk gestegen gas- en olieprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, wat het bedrijf een recordwinst bezorgde over heel 2022.

Gedaalde prijzen

De winst van Shell was veel hoger dan analisten hadden verwacht. Eerder dit jaar liet het Britse bedrijf al weten dat de resultaten van zijn gasdivisie begin dit jaar op peil waren gebleven, ondanks dat de prijzen voor gas veel lager waren dan de recordniveaus uit 2022. Het onderdeel boekte zijn op één na hoogste winst ooit. Dat kwam doordat Shell in staat was meer gas te produceren. Tegelijkertijd deed Shell goede zaken met het verhandelen van bijvoorbeeld benzine, diesel en chemicaliën, wat de lagere prijzen voor fossiele brandstoffen voor een deel goedmaakte.

Deze week maakte BP al bekend een iets lagere winst te hebben geboekt door de gedaalde prijzen, maar het resultaat was nog altijd erg hoog. Daardoor laaiden oproepen om hogere belastingafdrachten door olie- en gasconcerns in het Verenigd Koninkrijk opnieuw op.

Meer uit Financieel

Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

1 uur geleden
Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft.

2 uur geleden
FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

2 uur geleden
VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

2 uur geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

3 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

3 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

4 uur geleden