SGP noemt stemmen op donderdag respect voor Europese diversiteit
BRUSSEL (ANP) - Dat Nederland als enige EU-land al op donderdag voor de Europese verkiezingen stemt, is volgens SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen een eerbetoon aan de "diversiteit van Europa". Ierland en Tsjechië stemmen vrijdag. De andere EU-landen in het weekeinde.
"Het is mooi dat de Europese Unie ruimte biedt dat elk land het op de eigen manier kan doen. Nederlanders zijn gewend op een werkdag te stemmen. Het is ook een mooie Nederlandse traditie de zondagsrust te respecteren. "
De EU-landen hebben ooit afgesproken dat de vijfjaarlijkse verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden worden "in een periode die begint op donderdag en eindigt op zondag", zoals de Kiesraad op zijn website schrijft. Deze Europese afspraak is van voor de brexit. In het Verenigd Koninkrijk wordt traditioneel op donderdag gestemd. In Nederland is dat woensdag. Nederland heeft er destijds mee ingestemd de Nederlandse stemming voor de Europese verkiezingen te verplaatsen naar de verkiezingsdag van de Britten.
Krachten
"Er zijn krachten in Europa die alles op één dag willen en dingen centraal willen regelen. Daar zijn wij tegen". Ruissen wijst ook het idee van de hand dat de Europese verkiezingen in alle landen op bijvoorbeeld zaterdag én zondag zijn. Dan zouden alle Europese kiezers afhankelijk van hun geloofsovertuiging of bezigheden hun eigen dag kunnen kiezen. En donderdag-stemmers in Nederland hoeven dan niet tot zondagavond te wachten op de definitieve stembusuitslag. Want die wordt om beïnvloeding te voorkomen pas bekend als het laatste EU-land, Italië, op zondagavond om elf uur de stembus sluit.
"Ik zie geen bezwaar tegen het huidige systeem", zegt Ruissen. "We moeten nu gewoon een paar dagen wachten met de uitslag. Dat mensen eventueel gaan stemmen op zondag, zelfs al is dat een keus, willen we ook niet. Die verplaatsingen geven toch onrust op zondag. De zondagsrust is heilig voor ons."
Nederland stemt donderdag voor de 31 Nederlandse zetels van de 720 zetels van het Europees Parlement. Het Europarlement beslist mee over Europese wetgeving die geldig is in alle EU-landen. Hoeveel zetels elk land in het Europees Parlement heeft, is afhankelijk van de bevolkingsgrootte van de 27 EU-landen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
22 uur geleden