Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat steunt spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht

Senaat steunt spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. "Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen", zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het ingelaste debat.

Van de 58 aanwezige senatoren stemden 45 voor het wetsvoorstel en 13 tegen. Onder de tegenstanders waren PVV, SGP, FvD, Fractie-Nanninga en Partij voor de Dieren.

Tot de inwerkingtreding van de spoedwet, is de avondklok nog geldig onder de huidige wettelijke grondslag. Dinsdag ging het bijna mis met de avondklok toen de rechtbank in Den Haag onverwacht de juridische onderbouwing ervan onderuithaalde en het straatverbod per direct ophief.

Inhoudelijk vonnis

In een spoedappel besloot het gerechtshof in Den Haag dat besluit te schorsen. De avondklok zou in ieder geval geldig zijn totdat het hof inhoudelijk vonnis heeft gewezen over de maatregel. Dat gebeurt vrijdag 26 februari. De zaak is aangespannen door de actiegroep Viruswaarheid, die zich hard maakt voor afschaffing van de avondklok en andere coronamaatregelen.

Voor de zekerheid zette het kabinet snel een andere wet in elkaar, voor het geval het hof de juridische onderbouwing definitief van tafel zou vegen. Vrijdag diende het hoger beroep. Het was spannend, omdat niet duidelijk was of het hof meteen uitspraak zou doen en of de senaat dan al klaar zou zijn. Halverwege de middag gaf het hof aan dat het een week de tijd zou nemen voor het vonnis. Dat haalde meteen de tijdsdruk van de politieke route af.

PVV

De PVV probeerde het debat en de stemming over de wet nog te verschuiven naar volgende week, maar de senatoren schoven dat in tussentijdse stemmingen terzijde. De Eerste Kamer was net als de Tweede Kamer kritisch over de avondklok en over het juridische geharrewar. Grapperhaus betreurde dat ook en wilde dat er snel duidelijkheid zou komen. Hij wees erop dat het straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur goed wordt opgevolgd en op dit moment belangrijk is in de bestrijding van het coronavirus.

Het kabinet heeft eerder bepaald dat de avondklok in de ochtend van 3 maart zal aflopen. Dinsdag zal het kabinet bekendmaken of de maatregel wordt verlengd. De avondklok werd op 23 januari ingevoerd en werd tussentijds al een keer verlengd.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

7 uur geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

9 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden