Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat stemt maandag over Barrett als lid Hooggerechtshof

Senaat stemt maandag over Barrett als lid Hooggerechtshof

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse Senaat stemt volgende week maandag voltallig over de benoeming van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof. De verwachting was eerder dat de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, de nominatie aanstaande vrijdag zou voorleggen aan de honderd senatoren.

De juridische commissie van de Senaat houdt donderdag een stemming. De Democraten vinden het gepaster pas na de presidentsverkiezingen over een benoeming te beslissen, maar zij hebben geen meerderheid in de Senaat.

Het hoogste rechtscollege in de VS telt sinds het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg vorige maand tijdelijk maar acht leden. Als de zeer conservatieve Barrett wordt benoemd heeft het Hooggerechtshof zes rechters van Republikeinse signatuur, waarmee de conservatieve meerderheid verder versterkt.

Belangrijke benoeming

McConnell zei vorige week te verwachten dat de juridische commissie de nominatie van Barrett goedkeurt. De hele Senaat stemt dan na het weekend. Niet alle 53 Republikeinse senatoren hebben gezegd dat ze voor Barrett zullen stemmen.

De benoeming is van belang omdat het Hooggerechtshof het laatste juridische woord heeft over omstreden onderwerpen als abortus, wapenbezit en immigratie. Ook kan het worden gevraagd om een oordeel als de uitslag van de verkiezingen wordt aangevochten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Twee mensen geëlektrocuteerd op Duits treinstation

ITZEHOE (ANP) - Twee mensen die in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op een treinwagon zijn geklommen, werden geëlektrocuteerd door de overhangende elektriciteitskabel. Een derde persoon liep brandwonden op, aldus de politie in de nacht van zaterdag op zondag.

9 minuten geleden
De Britten kopen nog eens 2 miljoen doses van Moderna-vaccin

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna. De Britse regering heeft dat zondag bekendgemaakt.

47 minuten geleden
Belgische politie omsingelt betogers op brug in Luik

LUIK (ANP) - In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de politie en een voor een geïdentificeerd. Meerdere mensen zijn aangehouden.

1 uur geleden
Opnieuw juridische tegenslag Trump in Pennsylvania

HARRISBURG (ANP) - Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zaterdag besloten dat 2,5 miljoen uitgebrachte briefstemmen niet ongeldig worden verklaard. Dat meldt The Washington Post. Het kamp van president Donald Trump had daar om gevraagd.

1 uur geleden
Zwitsers stemmen over verplichting tot ''verantwoord ondernemen''

BERN (ANP) - Zwitsers kunnen zondag in een referendum stemmen of Zwitserse bedrijven en hun toeleveranciers verplicht worden "verantwoord te ondernemen". De vraag is of ondernemingen moeten controleren of zij zelf of hun dochterondernemingen of zakenpartners zich niet (mede)schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten of schade aan het milieu.

1 uur geleden
Avondklok ook in San Francisco ingesteld

SAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse kuststad San Francisco stelt vanaf maandag een avondklok in vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Mensen uit verschillende huishoudens mogen dan vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur niet meer samenkomen. De maatregel duurt tot zeker 21 december, meldde burgemeester London Breed zaterdag.

3 uur geleden
Premier Kroatië in quarantaine wegens besmette echtgenote

ZAGREB (ANP/DPA) - De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op gezag van de regering.

5 uur geleden