Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sekteleider' Carine Bolijn uit Sint Philipsland op 83-jarige leeftijd overleden

'Sekteleider' Carine Bolijn uit Sint Philipsland op 83-jarige leeftijd overleden

SINT PHILIPSLAND - Carine Bolijn uit Sint Philipsland is op 83-jarige leeftijd overleden, zo meldt het Financieele Dagblad. Zij was de leider van Maerloo, een stichting op Tholen waar mensen kwamen voor goddelijke genezing van bijvoorbeeld kanker. De strafrechtelijke vervolging van de vrouw komt tot een einde, zegt het Openbaar Ministerie.

Het overlijden van Bolijn komt kort nadat het Openbaar Ministerie haar had aangeklaagd voor dwang en smaad. Peter G., een blinde jurist die niet meer als notaris mag opereren en nauw betrokken was bij Maerloo, zal nog steeds vervolgd worden. Bolijn was tientallen jaren actief als alternatieve natuurgenezer en begon haar behandelcentrum oorspronkelijk in Roosendaal. Na negatieve publiciteit verhuisde ze echter naar Zeeland.

Eén slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen Bolijn en G. vanwege dwang en smaad. De aanklager beschuldigt hen van het onrechtmatig verkrijgen van aanzienlijke geldbedragen en waardevolle sieraden. Leden van deze sekte hebben in het verleden afstand gedaan van persoonlijk bezit aan Bolijn, zoals het pensioen, salaris en erfenissen.

Miljoenen euro’s

Carine Bolijn overleed op 23 september, slechts een dag voor haar 84e verjaardag. De politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat haar dood natuurlijk van aard was. Nu rijst de vraag wat er zal gebeuren met Maerloo en de eigendommen die aan de stichting toebehoren. Vorig jaar heeft de politie meerdere invallen gedaan in panden die in bezit zijn van de stichting. Het politieonderzoek heeft zich toen al gericht op de financiële situatie van Bolijn.

Maerloo is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, waarbij Michiel van Nispen (SP) onlangs in de Tweede Kamer zijn bezorgdheid uitte over de stichting. Het Kamerlid had een brief opgesteld met als titel: ‘Een actieve sekte in Zeeland waar mensen worden misleid en waar miljoenen euro’s in omgaan’. Bovendien is Maerloo eerder al veroordeeld wegens smaad en laster. Het is nog niet bekend wanneer Peter G. voor de rechter zal verschijnen.


Lees ook

OM klaagt ‘sekte’ Maerloo uit Sint Philipsland aan voor dwang en smaad


Lees ook

Tweede Kamer buigt zich over ‘sekte’ in Sint Philipsland: ‘Hoe is dit mogelijk?’

Meer uit Tholen

Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

10 uur geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

12 uur geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

13 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

16 uur geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse langer dicht vanwege geknapte waterleiding

SINT-MAARTENSDIJK - De N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse blijft langer dicht vanwege een geknapte waterleiding. De weg was dicht vanwege werkzaamheden die vandaag worden afgerond. Naar verwachting is de weg vanaf 30 april weer open.

1 dag geleden
Viering 425 jaar Stavenisse start vanavond met openingsceremonie

STAVENISSE - Stavenisse is jarig en dat wordt gevierd! Vanavond - vrijdag 26 april - vindt de openingsceremonie van 425 jaar Stavenisse plaats. Aan burgemeester Marleen Sijbers de eer het jubileumjaar officieel te openen.

1 dag geleden