Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sector verwacht een uitstekend oesterseizoen

Sector verwacht een uitstekend oesterseizoen

YERSEKE - Het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen is geopend. Onder het toeziend oog van genodigden zijn de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde.

De eerste exemplaren werden overhandigd aan en geproefd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, Filip D’havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering, Hidde van Kersen, directeur Marine Stewardship Council en Jadis Schreuder, eigenaar The Lemon Kitchen. Met deze handeling is het oesterseizoen officieel geopend.

Ambachtelijk en duurzaam

Bij de start van het nieuwe oesterseizoen is ook bekend geworden dat alle Nederlandse oesters onder de MSCstandaard voor duurzame visserij vallen, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn. De bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen was al MSC-gecertificeerd sinds 2013 en daar zijn nu de tafeloesters en de wild-geraapte oesters bij gekomen. “Oesters zijn gezond én duurzaam. De kwekers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat nog meer duurzame oesters beschikbaar komen. Hopelijk zorgt deze uitbreiding ervoor dat de consument het product nog meer weet te vinden en waardeert”, aldus Jaap de Rooij, secretaris Nederlandse Oestervereniging. Tijdens de officiële opening werd het MSC-certificaat overhandigd door Jadis Schreuder en Hidde van Kersen, respectievelijk ambassadeur en directeur Benelux bij de Marine Stewardship Council. “De Nederlandse oestersector laat mooi de waarde van het MSC-programma zien. Of je nu ambachtelijk en kleinschalig bezig bent zoals bij het wildrapen van oesters, of experimenteel en innovatief zoals de kwekers die hun oestertafels en - manden optimaliseren.”, aldus Hidde van Kersen.

Populair onder jonge consument

Tijdens promotiecampagnes die afgelopen jaar werden gehouden is gebleken dat de Zeeuwse oester populair is bij de jongere consument. Mede door de horecasluiting gedurende de lockdowns, werd de Zeeuwse oester gepromoot om de thuisconsumptie te stimuleren. De Nederlandse Oestervereniging is blij dat oesters geadopteerd worden door de jongeren. “De campagnes werden op social mediakanalen ingezet, waar veel jonge gebruikersgroepen zich bevinden en we zien daar een positief resultaat. Daarnaast doet deze doelgroep ook mee met winacties en dat betekent dat ze echt geïnteresseerd zijn in het product”, aldus Kees van Beveren, Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging.

Vanaf nu wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. “De liefhebbers kunnen rekenen op een uitstekend kwalitatief oesterseizoen. Wij zijn als sector natuurlijk blij dat onze Zeeuwse oesters nu ook weer volop door de horecagelegenheden geserveerd kunnen worden.”, vertelt Van Beveren. De smaak van de zilte lekkernij wordt bepaald door de zilte wateren waar de Zeeuwse oesters groeien. “Het voedselaanbod voor de oesters is daarnaast belangrijk om een goed gevulde en stevige bite te hebben.”, vervolgt Van Beveren. Alle Nederlandse oesters worden in Zeeland gekweekt. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 20 tot 25 miljoen stuks opgevist en verkocht.

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden.

Meer uit Reimerswaal

Meld je aan voor Wemeldinge's Got Talent

WEMELDINGE - Op 1 juli vind in Wemeldinge het Zomerfeest Wemeldinge plaats. 

22 uur geleden
Auto in sloot bij Kapelle, bestuurder gewond

KAPELLE - Bij de Vierwegen in Kapelle is afgelopen nacht een bestelauto in een sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte gewond.Gisteravond rond 01.40 uur vond er een ongeluk plaats toen een automobilist vanaf de Vierwegen richting de Noordhoeksewegeling reed. Net voor de carpoolplaats bij het ANWB Wegenwachtstation ging het mis. De bestuurder raakte in de rechterberm en na een stuurcorrectie reed de auto aan de linkerzijde van de weg tegen een verkeersbord. De auto kwam vervolgens in de naastgelegen sloot tot stilstand.Ambulancemedewerkers hebben zich over de automobilist ontfermd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot getrokken en afgevoerd. Rond 02.50 uur was de weg weer helemaal vrij.

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet voor ongeval Hoofdweg Rilland

RILLAND - Een scooterbestuurder is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Hoofdweg in Rilland. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeval waarbij een auto en de scooter met elkaar in botsing kwamen.

4 dagen geleden
Tent gaat in vlammen op bij Havendijk Yerseke

YERSEKE - Op een bedrijfsterrein aan de Havendijk in Yerseke is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote tent in vlammen opgegaan. De brandweer schaalde op naar middelbrand en zette twee blusvoertuigen in.

5 dagen geleden
Wet helpt gemeente Reimerswaal sneller te bouwen

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wijst vijf gebieden in de gemeente Reimerswaal aan waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is. Dat betekent dat de eigenaars deze gronden niet mogen verkopen aan wie zij willen, maar de grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. ‘Zo verstevigt de gemeente haar positie op de grondmarkt en kunnen we voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijventerreinen de komende tien jaar’, verklaart wethouder Maarten Both. 

5 dagen geleden
Kapelse band Grote Geelstaart wint Spectra

OVEZANDE - De Kapelse muziekformatie de Grote Geelstaart heeft op festival Klomppop in Ovezande de bandcompetitie Spectra gewonnen.

5 dagen geleden
Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 week geleden