Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sector: noodzakelijke verbeteringen jeugdzorg blijven uit

Sector: noodzakelijke verbeteringen jeugdzorg blijven uit

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg dringt bij de Tweede Kamer aan op structurele financiële duidelijkheid voor de sector. Als die er niet komt, komen de noodzakelijke verbeteringen in de jeugdzorg niet van de grond. Een brief met die boodschap is door negentien jeugdzorgaanbieders, jeugdzorgverleners en cliëntenvertegenwoordigers naar de Kamer gestuurd. Die debatteert maandag over de jeugdzorg.

Kabinet, gemeenten, jeugdzorgaanbieders en hulpverleners vinden allemaal dat de kwaliteit van de jeugdzorg omhoog moet en de kosten omlaag. In mei 2021 is afgesproken om daar gezamenlijk concrete plannen voor te maken, die moeten uitmonden in een zogeheten hervormingsagenda. Die had er al begin dit jaar moeten liggen, maar is er nog steeds niet.

Ook heeft het kabinet nog steeds geen besluit genomen over structureel extra geld voor de jeugdzorg aan gemeenten. Dat was eveneens een harde afspraak uit mei 2021, brengen de negentien partijen in herinnering. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Geen tijd te verliezen

Er is echter geen tijd te verliezen, benadrukken de partijen. Er zijn "acute maatregelen" nodig. Voorkomen moet worden dat "cruciale jeugdhulp om financiële redenen" in 2023 moet worden gesloten. De inhoudelijke gesprekken over die hervormingsagenda worden nu gefrustreerd door een "knellend financieel kader".

De negentien partijen roepen op de inhoud centraal te stellen en pas daarna te bekijken hoeveel geld nodig is. Als dat niet gebeurt, dreigen zij hun handen af te trekken van de plannen.

Zwaar onder druk

De jeugdzorg staat al jaren zwaar onder druk. Vanaf 2017 kwamen gemeenten jaarlijks zo'n 1,7 miljard euro tekort op het budget dat zij van het rijk krijgen voor de uitvoering van hun taak. Het kabinet weigerde dit gat te dichten. Dat leidde tot een slepend conflict tussen rijk en gemeenten. Een arbitragecommissie die het geschil moest beslechten, oordeelde in het voorjaar van 2021 dat het rijk tot zeker 2028 extra geld aan gemeenten moet geven.

Los van het financiële conflict uitten sinds 2019 onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), kinderrechters, jeugdbeschermers, zorgverleners en wetenschappers regelmatig hun zorgen over de slechte kwaliteit en beschikbaarheid van de jeugdzorg. Eind 2019 beloofden de toenmalige minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met snelle en drastische maatregelen te komen. Die zijn nagenoeg uitgebleven.

Meer uit Gezond

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

3 uur geleden
Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

5 uur geleden
Vooruitzicht na hartinfarct beter te voorspellen door meetmethode

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld, waardoor ze veel beter de vooruitzichten kunnen voorspellen voor patiënten die zijn behandeld voor een hartinfarct. Met de techniek kan worden gekeken hoe de kleine bloedvaten functioneren. Volgens onderzoeker Rob Eerdekens is de meting die hij en zijn collega's ontwikkelden "een essentiële stap om gevaarlijke complicaties voor te blijven".

12 uur geleden
PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

DEN HAAG (ANP) - PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver. "Waar is de keuzevrijheid van NSC", vroeg PVV-Kamerlid Patrick Crijns in een Kamerdebat over de wijziging van de tabakswet.

18 uur geleden
Meeste patiënten tevreden over toegankelijkheid zorg

UTRECHT (ANP) - Vier op de vijf zorggebruikers vinden dat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig denken te hebben. Dat zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel na onderzoek onder het eigen, 11.000 leden tellende Consumentenpanel Gezondheidszorg.

1 dag geleden
Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

1 dag geleden
25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.

2 dagen geleden