Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scouts maken zwevende Jota-toren in Goes

Scouts maken zwevende Jota-toren in Goes

GOES - Bij de Hollandsche Hoeve in Goes trok een grote houten toren vorige week de aandacht van het verkeer op de Ringbaan-Oost. Met toeterende auto’s en stoppende fietsers was het een mooie promotie voor de scouting. Gebruikmakend van enkel houten palen en touw - hamers en spijkers waren verboden, met uitzondering van boutjes voor de antenne - fabriceerden de Goese scoutinggroepen Hertog van Beijeren-Gosaha en Delta een Jota-toren voor radioverbinding. “We hadden de toren de afgelopen jaren al steeds hoger gebouwd en nu gingen we voor een nieuwe uitdaging”, vertelt Martijn Christiaansen. “We wilden iets geks doen en zo bedacht onze mastermind Stefan Kort een zwevende toren. Het bouwen is nog gelukt ook. We zijn er trots op.”

Ruim twee miljoen scouts kwamen dit weekeinde wereldwijd in contact met elkaar via internet en amateurradio tijdens Jota-Joti. Ook de Goese scoutinggroepen Hertog van Beijeren-Gosaha en Delta, hiervoor verenigd tot Klimteam Goes, deden mee en bouwden voor hun zender een 29 meter hoge toren met ingenieus zwevend element. Niet omdat dat moest, maar voor de uitdaging. 

Vriendschap

Jota-Joti is het grootste scoutingevenement ter wereld. Het staat voor Jamboree on the air en Jamboree on the internet. Alle speltakken van de twee Goese verenigingen - in totaal zo’n honderd leden - communiceerden dit weekeinde via de amateurradio in de huiskamertent naast de Jota-toren met scoutinggroepen over de hele wereld. Deze dagen stonden in het teken van vriendschap, samenwerking en leren van elkaar over bijvoorbeeld communicatietechnologie en andere culturen. “Het woord jamboree is volgens een van de theorieën afgeleid van het woord ‘hallo’ in het Swahili, dat daarop lijkt”, vertelt Wouter Tiggelman. “Jota is ergens in de jaren vijftig ontstaan met het idee dat, als je overal ter wereld vrienden maakt, het minder snel oorlog wordt”, legt Martijn uit.

Hangmat

Naast Stefan, Wouter en Martijn waren Daan van Splunter, Floris Westdorp, Yoran Zegers, Tara van Os, Delano Kraan en Maurice Jacobse vorige week aan het pionieren voor de toren op het rugbyveld. Ze sliepen hier zelfs in een tent om hun kunstwerk te bewaken. Met bijvoorbeeld ook een locatie regelen en de vergunningsaanvraag hebben de scouts een flinke voorbereiding achter de rug voor dit project. “Voor de vergunning had de gemeente een statische analyse nodig. Nou, drie dagen laten hadden ze die”, vertelt Wouter. Een toren bouwen is helemaal niet nodig om te kunnen meedoen aan Jota-Joti, bekennen de scouts lachend, maar ze wilden graag iets ludieks doen. Los van het op- en afbouwen hangen ze ook in de toren om capriolen uit te halen. “In een eerdere toren hebben we geslapen in een hangmat. Dat was heel koud”, vertelt Martijn. Veel van de scouts kennen elkaar al jaren en jutten elkaar graag op, met bouwwerken als deze toren als resultaat. “We zijn gewoon idioten die van knopen houden.”

Meer uit Beveland

Verkeershinder op A58 in en bij Vlaketunnel door onderhoudswerk

VLAKE - De Vlaketunnel van de snelweg A58 is van zaterdag 25 mei 23.00 uur tot en met maandag 27 mei 5.00 uur dicht in richting Middelburg voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is er deze maand nog enkele dagen verkeershinder op de A58 in Zeeland wegens onderhoud.

25 minuten geleden
Vlaketunnel A58 richting Bergen op Zoom dicht vanwege ongeval met meerdere voertuigen

BERGEN OP ZOOM-  De Vlaketunnel (A58) richting Bergen op Zoom is momenteel dicht vanwege een ongeval met meerdere voertuigen. Het ongeval zorgt inmiddels voor flink wat verkeershinder. 

55 minuten geleden
Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

1 dag geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

2 dagen geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

3 dagen geleden