Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Jeroen Brouwers overleden

Schrijver Jeroen Brouwers overleden

MAASTRICHT (ANP) - Schrijver Jeroen Brouwers is woensdag overleden in een ziekenhuis in Maastricht. Dat meldt zijn uitgeverij, Atlas Contact. Hij was 82 jaar.

In 1964 maakte Brouwers zijn debuut met de verhalenbundel Het mes op de keel. Met Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in een jappenkamp beschreef, verwierf hij bredere bekendheid. Zijn laatste boek, Cliënt E. Busken, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021. In de Nederlandse theaters is er momenteel een toneelstuk van te zien, met acteur Gijs Scholten van Aschat in een regie van Maria Kraakman bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Binnenkort verschijnt nog Brouwers’ autobiografische bundel Alles echt gebeurd, aldus Atlas Contact.

Indië-trilogie

Brouwers woonde de laatste tijd in het Belgische Lanaken en was niet veel in de media te zien. Wie zich voor hem interesseerde, moest zijn boeken maar lezen, vond de veelschrijver en vaak gelauwerde auteur.

Brouwers werd in 1940 in Batavia (Jakarta) op Java geboren en zat als peuter met zijn moeder, grootmoeder en zusje in een Japans interneringskamp. Het boek Bezonken rood uit 1981 dat daarover gaat en inmiddels meer dan vijftig keer is herdrukt, ontketende destijds in de literaire wereld een rel, omdat de erin beschreven gruwelen niet overeen zouden komen met de werkelijkheid. De roman geldt inmiddels als een van de hoogtepunten in de literatuur. Het is het tweede deel van een Indië-trilogie, die verder bestaat uit Het verzonkene (bekroond met de Multatuliprijs) en De zondvloed (beloond met de F. Bordewijk-prijs).

Internaten

Na de oorlog verhuisde het gezin naar Nederland. De jonge Jeroen bleek een onhandelbaar kind en kwam in diverse katholieke internaten terecht. Ook deze ervaringen waren voer voor zijn romans, zoals Het hout, dat in 2014 verscheen.

Brouwers schreef tientallen romans, essays en verhalenbundels. Die leverden hem meerdere prijzen op, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1993 voor zijn hele oeuvre.

Eredoctoraat

In 2000 verscheen Geheime kamers, waarvoor Brouwers de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en ook nog eens de Gouden Uil ontving. In 2007 werd hij onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Er ontstond opnieuw een rel, omdat Brouwers het toenmalige bedrag van 16.000 euro te laag vond.

In 2018 kreeg Brouwers een eredoctoraat van de universiteit van Nijmegen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden