Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

WESTKAPELLE - Ze wilde niet wachten totdat ze haar auteursexemplaren in de brievenbus kreeg en toog op de ochtend, nadat haar uitgever had gebeld dat het boek klaar was, naar De Drvkkery in Middelburg. “Om er eentje te kopen”, zegt Jacodine van de Velde uit Westkapelle. Ze is trots op ‘Wat je zegt, zie je zelf’, een young adult-boek over een meisje met een eetstoornis. Het is onlangs verschenen en overal in Nederland te koop.

De Westkappelse was vorige week een paar dagen in Maastricht. “In Domincanen, volgens velen de mooiste boekhandel van Nederland, stond mijn boek”, lacht ze. Ze geniet daarvan, maar moet er aan wennen. “Je bent er heel lang mee bezig en als je jouw boek dan opeens in je handen hebt, is dat heel onwerkelijk. Mijn hoofd zei: ‘Dit is van mij’, maar ik kon het nog niet echt bevatten.”

Verhalen

Jacodine van de Velde werkt bij Emergis als cognitief gedragstherapeut en behandelt jongeren met eetstoornissen, maar is sinds een jaar of twee druk aan het schrijven.

Ze vertaalde boeken van het Engels naar Nederlands en publiceerde een paar verhalen, maar ‘Wat je zegt, zie je zelf’ is haar eerste boek. Het is zeker niet haar laatste.

Ltilte

De datum voor haar tweede young adult-roman bij Uitgeverij Clavis staat al vast. Het gaat ‘De stilte zegt genoeg’ heten en gaat over rouwverwerking. Achterin ‘Wat je zegt, zie je zelf’ staat een voorpublicatie. “De hoofdpersonen uit mijn eerste boek hebben een bijrol in het tweede boek. Het is een soort van serie.”

Aantrekkelijk

Het verhaal van haar eerste boek is gebaseerd op de praktijk. Het gaat over de 17-jarige Marscha, die met haar familie op vakantie is op een camping in Frankrijk. Daar ontmoet ze Ruben, een aantrekkelijke Nederlandse jongen die op de camping werkt. Hij weet niet dat Marscha een eetstoornis heeft en blijkt zelf ook een ‘rugzakje’ te hebben. “Haar behandeling is klaar en ze is op weg naar herstel, maar haar eetstoornis is met haar meegereisd. Ze wil normaal zijn, maar dat lukt nog niet”, zegt Van de Velde. “Ik heb duidelijk willen maken dat het moeilijk is om zo’n stoornis helemaal achter je te laten. Het gaat er niet alleen om dat je een croissantje eet, je moet al je angsten achter je laten.” De Westkappelse zegt dat veel mensen dat niet snappen. “Ook voor hen heb ik dit boek geschreven. Ik hoop dat er meer begrip komt voor dit soort meiden.”

Cover

Van de Velde heeft op voorhand de cover van het boek laten zien aan een aantal meiden waarmee ze werkt bij Emergis. Ze vroeg hen naar hun mening. Ook heeft ze het boek laten lezen aan verschillende mensen. “Ik vond het spannend om dat te doen, maar de eerste reacties zijn positief. Ook van collega’s heb ik veel positieve reacties gehad. Nu is het wachten op berichten van mensen die ik helemaal niet ken.” Ze noemt zichzelf nog geen schrijfster, maar het maken van boeken is meer dan een uit de hand gelopen hobby. “Inmiddels maak ik meer uren als schrijver dan als behandelaar. Niet erg, want uit het schrijven haal ik ontzettend veel positieve energie.”

Leontien van Moorsel

Van de Velde is donderdag (13 augustus) vanaf 19.00 uur in De Drvkkery. Ze signeert er exemplaren van ‘Wat je zegt zie je zelf’. Zaterdag gaat ze naar een inspiratiebijeenkomst van Leontien van Moorsel om een exemplaar van het boek te overhandigen. De oud-wielrenner heeft het Leontienhuis in Zevenhuizen opgericht, een inloophuis voor mensen met eetstoornissen en hun naasten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

17 uur geleden
Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

17 uur geleden
'Je mist het spontane bij café draaien'

KAPELLE - Na een ongekende leegte van elf weken niets, waren Angelique en Jurgen Schneider van hotel café restaurant De Zwaan in Kapelle vanzelfsprekend blij dat zij de deuren weer konden openen. “Gelukkig was het toen meteen hartstikke druk”, blikt Angelique terug op de zomer.Angelique is niet negatief over de zomer, maar de coronamaatregelen beperken ondernemers wel. “Aan de bar is het soms een gedoe met de anderhalve meter, want mensen zijn sociale wezens. En als iemand slecht in zijn vel zit, geef ik graag een schouderklopje. Dat mag nu niet, en dat vind ik jammer. Je mist het spontane bij café draaien.” Gelukkig beschikt De Zwaan over een groot terras. Daar streken deze zomer veel Nederlandse gasten neer en in het bijzonder fietsliefhebbers. “We hadden op den duur zelfs extra snoeren nodig om alle elektrische fietsen te kunnen opladen! Maar die gasten waren hartstikke leuk en het hielp ons door de zomer heen. Want in het weekeinde dat het eigenlijk Kapelse Dag zou zijn, was het erg stilletjes.”Feesten

1 dag geleden
Provincie in gesprek met reizigers over slim vervoer

MIDDELBURG - De provincie wil van inwoners horen hoe Zeeland goed bereikbaar kan blijven.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Roompot-medewerkers doen voor derde keer mee aan World Cleanop Day

GOES - Medewerkers van Roompot Vakanties en vakantiegasten helpen zaterdag met het opruimen van rommel op de parken en rondom het hoofdkantoor in Goes.

1 dag geleden