Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

WESTKAPELLE - Ze wilde niet wachten totdat ze haar auteursexemplaren in de brievenbus kreeg en toog op de ochtend, nadat haar uitgever had gebeld dat het boek klaar was, naar De Drvkkery in Middelburg. “Om er eentje te kopen”, zegt Jacodine van de Velde uit Westkapelle. Ze is trots op ‘Wat je zegt, zie je zelf’, een young adult-boek over een meisje met een eetstoornis. Het is onlangs verschenen en overal in Nederland te koop.

De Westkappelse was vorige week een paar dagen in Maastricht. “In Domincanen, volgens velen de mooiste boekhandel van Nederland, stond mijn boek”, lacht ze. Ze geniet daarvan, maar moet er aan wennen. “Je bent er heel lang mee bezig en als je jouw boek dan opeens in je handen hebt, is dat heel onwerkelijk. Mijn hoofd zei: ‘Dit is van mij’, maar ik kon het nog niet echt bevatten.”

Verhalen

Jacodine van de Velde werkt bij Emergis als cognitief gedragstherapeut en behandelt jongeren met eetstoornissen, maar is sinds een jaar of twee druk aan het schrijven. 

Ze vertaalde boeken van het Engels naar Nederlands en publiceerde een paar verhalen, maar ‘Wat je zegt, zie je zelf’ is haar eerste boek. Het is zeker niet haar laatste. 

Ltilte

De datum voor haar tweede young adult-roman bij Uitgeverij Clavis staat al vast. Het gaat ‘De stilte zegt genoeg’ heten en gaat over rouwverwerking. Achterin ‘Wat je zegt, zie je zelf’ staat een voorpublicatie. “De hoofdpersonen uit mijn eerste boek hebben een bijrol in het tweede boek. Het is een soort van serie.”

Aantrekkelijk

Het verhaal van haar eerste boek is gebaseerd op de praktijk. Het gaat over de 17-jarige Marscha, die met haar familie op vakantie is op een camping in Frankrijk. Daar ontmoet ze Ruben, een aantrekkelijke Nederlandse jongen die op de camping werkt. Hij weet niet dat Marscha een eetstoornis heeft en blijkt zelf ook een ‘rugzakje’ te hebben. “Haar behandeling is klaar en ze is op weg naar herstel, maar haar eetstoornis is met haar meegereisd. Ze wil normaal zijn, maar dat lukt nog niet”, zegt Van de Velde. “Ik heb duidelijk willen maken dat het moeilijk is om zo’n stoornis helemaal achter je te laten. Het gaat er niet alleen om dat je een croissantje eet, je moet al je angsten achter je laten.” De Westkappelse zegt dat veel mensen dat niet snappen. “Ook voor hen heb ik dit boek geschreven. Ik hoop dat er meer begrip komt voor dit soort meiden.”

Cover

Van de Velde heeft op voorhand de cover van het boek laten zien aan een aantal meiden waarmee ze werkt bij Emergis. Ze vroeg hen naar hun mening. Ook heeft ze het boek laten lezen aan verschillende mensen. “Ik vond het spannend om dat te doen, maar de eerste reacties zijn positief. Ook van collega’s heb ik veel positieve reacties gehad. Nu is het wachten op berichten van mensen die ik helemaal niet ken.” Ze noemt zichzelf nog geen schrijfster, maar het maken van boeken is meer dan een uit de hand gelopen hobby. “Inmiddels maak ik meer uren als schrijver dan als behandelaar. Niet erg, want uit het schrijven haal ik ontzettend veel positieve energie.”

Leontien van Moorsel

Van de Velde is donderdag (13 augustus) vanaf 19.00 uur in De Drvkkery. Ze signeert er exemplaren van ‘Wat je zegt zie je zelf’. Zaterdag gaat ze naar een inspiratiebijeenkomst van Leontien van Moorsel om een exemplaar van het boek te overhandigen. De oud-wielrenner heeft het Leontienhuis in Zevenhuizen opgericht, een inloophuis voor mensen met eetstoornissen en hun naasten.

Meer uit Middelburg

Genieten van Kunst aan de Kust

ZOUTELANDE - Genieten van Kunst in combinatie met genieten van de Kust. Het kan allemaal in Zoutelande, Meliskerke en omgeving, want ook dit jaar is er vol enthousiasme een nieuwe kunstroute uitgezet met een zo breed mogelijk en gevarieerd programma. In het dorpen Zoutelande, Meliskerke en Biggekerke geven verschillende kunstenaars verdeeld over een breed scala aan kunst, acte de présence.

6 uur geleden
TheateR TzT speelt in Zeeuwse tuinen

KOUDEKERKE - TheateR TzT werd in 2019 opgericht door acteurs Mels Hoogenboom en Tamara van As. Onder regie van Ali Pankow maakten zij verschillende voorstellingen, die geschikt zijn om op allerlei locaties te spelen. Heeft u een tuin of woonkamer waar u de voorstelling wilt ontvangen? U zorgt voor het publiek en de entourage, TheateR TzT zorgt voor de rest.

6 uur geleden
Zeeland Nazomerfestival: gratis avondconcerten vanaf de kade in negen verschillende Zeeuwse havens

MIDDELBURG - Waar er vorig jaar een beperkt aantal mensen op het varend podium van het Zeeland Nazomerfestival konden genieten van de bijzondere muzikale gasten, legt het schip de Vrijbuiter dit jaar aan in negen verschillende havens en kan iedereen vanaf de kade genieten van deze bijzondere avondconcerten. De curatoren, Peter Slager (BLØF) en broeder Dieleman, nodigen elke avond een andere muzikale gast(en) uit. Niet een avond zal hetzelfde zijn. Neem je eigen picknickmand en stoel mee om de tofste avondconcerten te zien bij een ondergaande zon. 

7 uur geleden
Vrouw overlijdt bij aanrijding met trein in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Woensdag rond 11.45 uur is bij een aanrijding tussen een trein en een persoon op de spoorwegovergang aan de Doeleweg in Arnemuiden een vrouw om het leven gekomen.

1 dag geleden
Werken Góth terug naar Veere

VEERE - Heidi en dr. Johannes Baumann kochten in de jaren tachtig drie werken bij Sarika Góth, die toen op de Markt in Veere woonde. Nu zijn de schilderijen weer terug in Veere dankzij Jochen Baumann.

1 dag geleden
Orgelconcert Nieuwe Kerk Middelburg door Stadsorganist Margreeth de Jong

MIDDELBURG - Op dinsdag 16 augustus zal Stadsorganist Margreeth de Jong het slotconcert verzorgen in de zomerserie in de Nieuwe Kerk te Middelburg. Het programma vermeldt composities van Franck, Liszt, Vierne en enkele eigen werken. Het concert begint om 20.00 uur.

1 dag geleden
Terug van weggeweest: de Oostkapelse Dag!

OOSTKAPELLE - Na een aantal jaren afwezigheid staat de Oostkapelse Dag weer op de agenda. Deze veelzijdige dag wordt op zaterdag 20 augustus gehouden, in het centrum van Oostkapelle. Een aaneengesloten lint van ringrijden, marktkramen, food trucks, muzikale optredens, demonstraties, kindertheater, ballonvouwen, vrijmarkt en modeshows, brengt gezelligheid en vertier in deze Walcherse badplaats, met ’s avonds als afsluiter een verrassende lasershow.

1 dag geleden