Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

WESTKAPELLE - Ze wilde niet wachten totdat ze haar auteursexemplaren in de brievenbus kreeg en toog op de ochtend, nadat haar uitgever had gebeld dat het boek klaar was, naar De Drvkkery in Middelburg. “Om er eentje te kopen”, zegt Jacodine van de Velde uit Westkapelle. Ze is trots op ‘Wat je zegt, zie je zelf’, een young adult-boek over een meisje met een eetstoornis. Het is onlangs verschenen en overal in Nederland te koop.

De Westkappelse was vorige week een paar dagen in Maastricht. “In Domincanen, volgens velen de mooiste boekhandel van Nederland, stond mijn boek”, lacht ze. Ze geniet daarvan, maar moet er aan wennen. “Je bent er heel lang mee bezig en als je jouw boek dan opeens in je handen hebt, is dat heel onwerkelijk. Mijn hoofd zei: ‘Dit is van mij’, maar ik kon het nog niet echt bevatten.”

Verhalen

Jacodine van de Velde werkt bij Emergis als cognitief gedragstherapeut en behandelt jongeren met eetstoornissen, maar is sinds een jaar of twee druk aan het schrijven. 

Ze vertaalde boeken van het Engels naar Nederlands en publiceerde een paar verhalen, maar ‘Wat je zegt, zie je zelf’ is haar eerste boek. Het is zeker niet haar laatste. 

Ltilte

De datum voor haar tweede young adult-roman bij Uitgeverij Clavis staat al vast. Het gaat ‘De stilte zegt genoeg’ heten en gaat over rouwverwerking. Achterin ‘Wat je zegt, zie je zelf’ staat een voorpublicatie. “De hoofdpersonen uit mijn eerste boek hebben een bijrol in het tweede boek. Het is een soort van serie.”

Aantrekkelijk

Het verhaal van haar eerste boek is gebaseerd op de praktijk. Het gaat over de 17-jarige Marscha, die met haar familie op vakantie is op een camping in Frankrijk. Daar ontmoet ze Ruben, een aantrekkelijke Nederlandse jongen die op de camping werkt. Hij weet niet dat Marscha een eetstoornis heeft en blijkt zelf ook een ‘rugzakje’ te hebben. “Haar behandeling is klaar en ze is op weg naar herstel, maar haar eetstoornis is met haar meegereisd. Ze wil normaal zijn, maar dat lukt nog niet”, zegt Van de Velde. “Ik heb duidelijk willen maken dat het moeilijk is om zo’n stoornis helemaal achter je te laten. Het gaat er niet alleen om dat je een croissantje eet, je moet al je angsten achter je laten.” De Westkappelse zegt dat veel mensen dat niet snappen. “Ook voor hen heb ik dit boek geschreven. Ik hoop dat er meer begrip komt voor dit soort meiden.”

Cover

Van de Velde heeft op voorhand de cover van het boek laten zien aan een aantal meiden waarmee ze werkt bij Emergis. Ze vroeg hen naar hun mening. Ook heeft ze het boek laten lezen aan verschillende mensen. “Ik vond het spannend om dat te doen, maar de eerste reacties zijn positief. Ook van collega’s heb ik veel positieve reacties gehad. Nu is het wachten op berichten van mensen die ik helemaal niet ken.” Ze noemt zichzelf nog geen schrijfster, maar het maken van boeken is meer dan een uit de hand gelopen hobby. “Inmiddels maak ik meer uren als schrijver dan als behandelaar. Niet erg, want uit het schrijven haal ik ontzettend veel positieve energie.”

Leontien van Moorsel

Van de Velde is donderdag (13 augustus) vanaf 19.00 uur in De Drvkkery. Ze signeert er exemplaren van ‘Wat je zegt zie je zelf’. Zaterdag gaat ze naar een inspiratiebijeenkomst van Leontien van Moorsel om een exemplaar van het boek te overhandigen. De oud-wielrenner heeft het Leontienhuis in Zevenhuizen opgericht, een inloophuis voor mensen met eetstoornissen en hun naasten.

Meer uit Middelburg

'We willen voor alle Zeeuwen een leuk festival zijn': Hugo Kramer over Mini Mundi Junior HRIEPS

GRIJPSKERKE - Op vrijdag 10 mei is er in één van de grote HRIEPS-tent een kinderfestijn. Overdag zijn er twintig luchtkastelen, ontelbaar veel ballonnen, schmink en muziek. 's Avonds wordt het frisfestival gevierd met als hoofdact Snollebollekes.

1 uur geleden
Koningsdag Zoutelande 2024

ZOUTELANDE - Vier Koningsdag en -nacht 2024 in Zoutelande! Op 26 en 27 april 2024 viert Zoutelande Koningsnacht en Koningsdag met een spectaculair programma vol activiteiten voor jong en oud, mogelijk gemaakt door de enthousiaste steun van lokale ondernemers en sponsors.

4 uur geleden
Politie waarschuwt inwoners om alert te zijn op inbrekers en maatregelen te nemen

WALCHEREN- De politie waarschuwt voor inbrekers in het gebied van Walcheren. Ze zouden vooral actief zijn in Vlissingen, Middelburg en Veere. Inbrekers wisten tot nu toe in april spullen te stelen uit zeven woningen. De teller voor dit jaar staat op ongeveer veertig meldingen voor woninginbraak. 

23 uur geleden
Naast vuurwerk ook ruim 100 gram harddrugs gevonden in woning aan het Kraanstraatje

MIDDELBURG- Bij de doorzoeking in een woning aan het Kraanstraatje is donderdag niet alleen vuurwerk gevonden. De politie heeft zaterdagmorgen bekend gemaakt dat er ook ruim 100 gram  harddrugs zijn ontdekt. De politie betrad afgelopen donderdag de woning na een anonieme tip van Meld Misdaad Anoniem. Volgens de tip zouden in de woning drugs gemaakt worden. De politie doet onderzoek naar de strafbare feiten. De 40-jarige bewoner, die niet thuis was toen de politie het huis binnen ging, zal later verantwoording af moeten leggen.

1 dag geleden
Maaltijdbezorger op scooter gewond na aanrijding met personenauto in centrum

MIDDELBURG- In het centrum  van Middelburg is vrijdagavond een maaltijdbezorger op een scooter lichtgewond geraakt. Dit gebeurde toen hij op de kruising van de Kromme Weele met de Molenberg, de Penninghoeksingel en de Seisbinnenbrug in botsing kwam met een personenauto. De scooterrijder kon ter plaatse behandeld worden door de ambulancedienst. De oorzaak van de aanrijding is vermoedelijk een voorrangsfout.

1 dag geleden
Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

2 dagen geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

2 dagen geleden