Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

Schrijver Jacodine van de Velde hoopt op meer begrip

WESTKAPELLE - Ze wilde niet wachten totdat ze haar auteursexemplaren in de brievenbus kreeg en toog op de ochtend, nadat haar uitgever had gebeld dat het boek klaar was, naar De Drvkkery in Middelburg. “Om er eentje te kopen”, zegt Jacodine van de Velde uit Westkapelle. Ze is trots op ‘Wat je zegt, zie je zelf’, een young adult-boek over een meisje met een eetstoornis. Het is onlangs verschenen en overal in Nederland te koop.

De Westkappelse was vorige week een paar dagen in Maastricht. “In Domincanen, volgens velen de mooiste boekhandel van Nederland, stond mijn boek”, lacht ze. Ze geniet daarvan, maar moet er aan wennen. “Je bent er heel lang mee bezig en als je jouw boek dan opeens in je handen hebt, is dat heel onwerkelijk. Mijn hoofd zei: ‘Dit is van mij’, maar ik kon het nog niet echt bevatten.”

Verhalen

Jacodine van de Velde werkt bij Emergis als cognitief gedragstherapeut en behandelt jongeren met eetstoornissen, maar is sinds een jaar of twee druk aan het schrijven.

Ze vertaalde boeken van het Engels naar Nederlands en publiceerde een paar verhalen, maar ‘Wat je zegt, zie je zelf’ is haar eerste boek. Het is zeker niet haar laatste.

Ltilte

De datum voor haar tweede young adult-roman bij Uitgeverij Clavis staat al vast. Het gaat ‘De stilte zegt genoeg’ heten en gaat over rouwverwerking. Achterin ‘Wat je zegt, zie je zelf’ staat een voorpublicatie. “De hoofdpersonen uit mijn eerste boek hebben een bijrol in het tweede boek. Het is een soort van serie.”

Aantrekkelijk

Het verhaal van haar eerste boek is gebaseerd op de praktijk. Het gaat over de 17-jarige Marscha, die met haar familie op vakantie is op een camping in Frankrijk. Daar ontmoet ze Ruben, een aantrekkelijke Nederlandse jongen die op de camping werkt. Hij weet niet dat Marscha een eetstoornis heeft en blijkt zelf ook een ‘rugzakje’ te hebben. “Haar behandeling is klaar en ze is op weg naar herstel, maar haar eetstoornis is met haar meegereisd. Ze wil normaal zijn, maar dat lukt nog niet”, zegt Van de Velde. “Ik heb duidelijk willen maken dat het moeilijk is om zo’n stoornis helemaal achter je te laten. Het gaat er niet alleen om dat je een croissantje eet, je moet al je angsten achter je laten.” De Westkappelse zegt dat veel mensen dat niet snappen. “Ook voor hen heb ik dit boek geschreven. Ik hoop dat er meer begrip komt voor dit soort meiden.”

Cover

Van de Velde heeft op voorhand de cover van het boek laten zien aan een aantal meiden waarmee ze werkt bij Emergis. Ze vroeg hen naar hun mening. Ook heeft ze het boek laten lezen aan verschillende mensen. “Ik vond het spannend om dat te doen, maar de eerste reacties zijn positief. Ook van collega’s heb ik veel positieve reacties gehad. Nu is het wachten op berichten van mensen die ik helemaal niet ken.” Ze noemt zichzelf nog geen schrijfster, maar het maken van boeken is meer dan een uit de hand gelopen hobby. “Inmiddels maak ik meer uren als schrijver dan als behandelaar. Niet erg, want uit het schrijven haal ik ontzettend veel positieve energie.”

Leontien van Moorsel

Van de Velde is donderdag (13 augustus) vanaf 19.00 uur in De Drvkkery. Ze signeert er exemplaren van ‘Wat je zegt zie je zelf’. Zaterdag gaat ze naar een inspiratiebijeenkomst van Leontien van Moorsel om een exemplaar van het boek te overhandigen. De oud-wielrenner heeft het Leontienhuis in Zevenhuizen opgericht, een inloophuis voor mensen met eetstoornissen en hun naasten.

Meer uit Beveland

Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

11 minuten geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

12 minuten geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

1 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Auto rijdt tegen boom op Torendijk in Kortgene, bestuurder ernstig gewond

KORTGENE - Bij een eenzijdig auto-ongeval op de Torendijk in Kortgene is donderdagavond de bestuurder ernstig gewond geraakt. 

3 uur geleden
Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

23 uur geleden
24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

1 dag geleden