Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Hafid Bouazza (51) overleden

Schrijver Hafid Bouazza (51) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver Hafid Bouazza is op 51-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al langer met een slechte gezondheid en stierf donderdag in een ziekenhuis in zijn woonplaats Amsterdam, meldt uitgever Querido.

Bouazza, geboren op 8 maart 1970 in Marokko, debuteerde in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah. Hij kreeg hiervoor de E. du Perronprijs. Ook kreeg hij veel lof voor de roman Paravion (2003), die een nominatie voor de AKO Literatuurprijs opleverde en werd bekroond met De Gouden Uil. Zijn laatste roman Meriswin kwam uit in 2014.

De schrijver vertaalde verder poƫzie uit het Arabisch, Frans en Engels. Ook schreef hij toneelstukken en essays, zoals het Boekenweekessay van 2001: Een beer in bontjas. In 2003 kreeg hij de Amsterdamprijs voor de Kunst en in 2014 werd Bouazza door de vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar.

Venus en Adonis

Met kunstenaar Marlene Dumas maakte hij een uitgave van Shakespeares Venus en Adonis en eerder deze maand zou van hun hand een vergelijkbare uitgave uitkomen van Het Parijse spleen van Charles Baudelaire. Dit ter gelegenheid van Baudelaires 200e verjaardag. Bouazza werkte ook nog aan een roman, die bij uitgeverij Hollands Diep zou verschijnen.

Bouazza, die in 1977 met zijn ouders naar Nederland kwam, studeerde Arabische taal- en letterkunde in Amsterdam. Hij laat twee zonen achter.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Podcast Deventer Mediazaak passeert meer dan 200.000 luisteraars

AMSTERDAM (ANP) - De podcast De Deventer Mediazaak van Argos is zes weken na de lancering van de laatste aflevering al meer dan 200.000 keer beluisterd. Dat heeft producent BIND vrijdag gemeld. Deze mensen hebben alle zes de afleveringen van de serie beluisterd; volgens de makers is dit een uitzonderlijk aantal voor een hele podcastserie.

20 uur geleden
Youp, Claudia en Simone bespreken op Radio 1 verloren coronajaar

HILVERSUM (ANP) - Youp van 't Hek, Claudia de Breij en Simone Kleinsma zijn zaterdag drie van de gasten in Op de plank, een speciale uitzending op NPO Radio 1 om de zwaar getroffen cultuursector extra onder de aandacht te brengen. In het programma praat presentatrice Astrid de Jong met podiumkunstenaars die hun voorstelling moesten afgelasten vanwege de coronalockdown. De theaters zijn inmiddels vanaf oktober vrijwel allemaal gesloten.

20 uur geleden
Jeangu Macrooy ontspannen richting tweede repetitie

ROTTERDAM (ANP) - Jeangu Macrooy is zijn avontuur op het Eurovisie Songfestival in eigen land ontspannen begonnen. De zanger voelt zich ondanks alle indrukken goed, is uitgerust en van zenuwen zijn geen sprake. "Het voelt heel lekker dat het eindelijk is begonnen", zegt de Nederlandse inzending in gesprek met het ANP.

20 uur geleden
Van Gogh en Mondriaan verkocht in New York

NEW YORK (ANP) - Bij veilinghuis Christie's in New York is een werk van Vincent van Gogh en een van Piet Mondriaan verkocht.

1 dag geleden
Disney trekt meer abonnees naar streamingdienst

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Disney heeft het aantal abonnees van zijn streamingdienst Disney+ verder opgevoerd in de eerste drie maanden van dit jaar. De gemiddelde prijs die kijkers betaalden voor de dienst daalde echter. Dat kwam voor een groot deel door de lancering van Disney+ Hotstar in India en Indonesiƫ in het afgelopen jaar. Kijkers van die dienst betalen beduidend minder dan in westerse landen.

1 dag geleden
Jeangu Macrooy ziet verbeterpunten na eerste repetitie

ROTTERDAM (ANP) - Jeangu Macrooy is tevreden met zijn eerste repetitie op het Eurovisie Songfestival. De zanger vindt echter dat het nog beter kan, zei hij donderdag na afloop tijdens een persconferentie in Rotterdam Ahoy.

1 dag geleden
Partijen willen ook bibliotheken weer open laten gaan

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat ook bibliotheken volgende week weer open mogen, mits de situatie in de ziekenhuizen dat toelaat. D66, CDA, PvdA en ChristenUnie dienen een voorstel daartoe in tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus.

2 dagen geleden