Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Luctor et Emergo

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Luctor et Emergo

In versnelde pas loop ik van mijn auto naar het gemeentehuis. In die paar meter word ik precies drijfnat. In mijn kantoor slaat de regen ongenadig hard tegen de ruiten en de wind giert langs het gebouw. Dit jaar is de watersnoodramp 70 jaar geleden. Op stormachtige dagen als deze denk ik automatisch aan die noodlottige nacht van 31 januari op 1 februari 1953. 

In het archief van het gemeentehuis vindt onze archivaris een groen mapje met vergeelde papieren. Het is een verslag van de watersnoodramp in Oudelande. “Slechts weinigen zijn die avond van 31 januari met een verontrust hart naar bed gegaan”, is een van de eerste onheilspellende zinnen.

Eerst worden de klokken geluid in het dorp, maar door de harde wind hoort niemand dat. Dan rijden er toeterend vrachtauto’s door de straten en dreunen mannen op deuren om de inwoners te alarmeren. Eerst denken mensen nog dat er brand is. Al gauw blijkt: de dijken gaan breken. Snel klimt een aantal mannen op vrachtwagens om naar de dijk te gaan. Binnen een paar minuten zijn ze alweer terug. Buiten het dorp komt het water hun al tegemoet. Er wordt beschreven hoe er met man en macht wordt gestreden om zoveel mogelijk mensen, dieren en spullen te redden van de verwoestende kracht van het water.

Die nacht gaat de geschiedenis in als de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. De ramp kostte aan 1.836 mensen het leven. De schade aan huizen was enorm. En tienduizenden dieren verdronken in de enorme watermassa.

Het verslag eindigt met een kort stukje waarin de schrijver vertelt dat in Oudelande op het ‘Luctor’ altijd weer het ‘Emergo’ is gevolgd. Een verwijzing naar de Zeeuwse Wapenspreuk ‘Luctor et Emergo, dat ‘ik worstel en kom boven’ betekent. En terwijl ik mijn drijfnatte jas aan de kapstok hang, realiseer ik me dat de schrijver gelijk heeft gekregen. Het water is weg, de huizen herbouwd, de dijken verstevigd. De ramp was onbeschrijfelijk een drama, maar de mensen gaven de hoop niet op. Laat dat een les voor ons zijn.

Gerben Dijksterhuis
Burgemeester van de gemeente Borsele

Meer uit Beveland

Open weekeinde bij Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Radioclub de Bevelanden houdt deze zaterdag en zondag open dag in haar clubhuis in Wilhelminadorp.

4 uur geleden
Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

8 uur geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

8 uur geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden
36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

11 uur geleden
Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

1 dag geleden
Waterschap houdt bijeenkomsten over grootscheepse dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

HOEDEKENSKERKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met de verkenningsfase voor het versterken van de Westerscheldedijk van de Zak van Zuid-Beveland. Dit werk begint naar verwachting in 2029. Inwoners van de Borselse dorpen en andere belangstellenden zijn donderdag 23 mei en woensdag 29 mei welkom bij twee informatiebijeenkomsten over dit meerjarenproject.

1 dag geleden