Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Luctor et Emergo

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Luctor et Emergo

In versnelde pas loop ik van mijn auto naar het gemeentehuis. In die paar meter word ik precies drijfnat. In mijn kantoor slaat de regen ongenadig hard tegen de ruiten en de wind giert langs het gebouw. Dit jaar is de watersnoodramp 70 jaar geleden. Op stormachtige dagen als deze denk ik automatisch aan die noodlottige nacht van 31 januari op 1 februari 1953. 

In het archief van het gemeentehuis vindt onze archivaris een groen mapje met vergeelde papieren. Het is een verslag van de watersnoodramp in Oudelande. “Slechts weinigen zijn die avond van 31 januari met een verontrust hart naar bed gegaan”, is een van de eerste onheilspellende zinnen.

Eerst worden de klokken geluid in het dorp, maar door de harde wind hoort niemand dat. Dan rijden er toeterend vrachtauto’s door de straten en dreunen mannen op deuren om de inwoners te alarmeren. Eerst denken mensen nog dat er brand is. Al gauw blijkt: de dijken gaan breken. Snel klimt een aantal mannen op vrachtwagens om naar de dijk te gaan. Binnen een paar minuten zijn ze alweer terug. Buiten het dorp komt het water hun al tegemoet. Er wordt beschreven hoe er met man en macht wordt gestreden om zoveel mogelijk mensen, dieren en spullen te redden van de verwoestende kracht van het water.

Die nacht gaat de geschiedenis in als de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. De ramp kostte aan 1.836 mensen het leven. De schade aan huizen was enorm. En tienduizenden dieren verdronken in de enorme watermassa.

Het verslag eindigt met een kort stukje waarin de schrijver vertelt dat in Oudelande op het ‘Luctor’ altijd weer het ‘Emergo’ is gevolgd. Een verwijzing naar de Zeeuwse Wapenspreuk ‘Luctor et Emergo, dat ‘ik worstel en kom boven’ betekent. En terwijl ik mijn drijfnatte jas aan de kapstok hang, realiseer ik me dat de schrijver gelijk heeft gekregen. Het water is weg, de huizen herbouwd, de dijken verstevigd. De ramp was onbeschrijfelijk een drama, maar de mensen gaven de hoop niet op. Laat dat een les voor ons zijn.

Gerben Dijksterhuis
Burgemeester van de gemeente Borsele

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

8 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

11 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden