Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schreinemacher pleit voor aanleg buffer kritieke grondstoffen

Schreinemacher pleit voor aanleg buffer kritieke grondstoffen

DEN HAAG (ANP) - Net als met olie moet Nederland ook een strategische voorraad kritieke grondstoffen aanleggen. Daarvoor pleitte demissionair minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in een toespraak op de Universiteit Twente.

Nederland is erg afhankelijk van deze soms zeldzame grondstoffen (zoals lithium, kobalt en neodymium) voor zaken als elektrische auto's, windmolens en zonnepanelen, aldus de bewindsvrouw. Als de bevoorrading hiervan stokt, raakt onze economie al binnen "weken en soms zelfs dagen" in de problemen, aldus Schreinemacher.

Daarbij komt dat een groot deel van de grondstoffen is in handen is van de China. En dat land heeft onlangs de export van bepaalde grondstoffen weer beperkt. Deze afhankelijkheid maakt Nederland kwetsbaar, vindt de minister. Terwijl de komende jaren de vraag naar deze materialen alleen maar zal toenemen.

Drukmiddel

In de huidige instabiele wereld is het volgens haar niet uit te sluiten dat kritieke grondstoffen vaker zullen worden gebruikt als drukmiddel. "Daarom moeten we een voorraad aanleggen van essentiële grondstoffen zodat we schokken in de bevoorradingsketen kunnen opvangen."

Andere landen hebben deze stap al genomen, zoals Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zo'n strategische voorraad moet volgens haar vooral betrekking hebben op materialen die gebruikt worden in zaken waarin de Nederlandse industrie uitblinkt, zoals windenergie op zee.

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

2 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

2 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

3 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden