
Schouten wil compensatie gedupeerden overheidsfout niet beloven
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil niet beloven dat mensen die door een fout van de overheid minder toeslagen kregen en soms zelfs in armoede terechtkwamen, hiervoor gecompenseerd worden. "Vergelijkbare situaties", zoals de vastgelopen compensatie van gedupeerden in het toeslagenschandaal, laten zien dat zo'n operatie ingewikkeld is, waarschuwt armoedeminister Carola Schouten.
Haar prioriteit ligt bij het voorkomen dat mensen in de problemen blijven zitten, zei Schouten in debat met de Kamer over het probleem. De wildgroei aan sociale regelingen heeft ervoor gezorgd dat een groep van ruim 10.000 huishoudens "onbedoeld in de problemen" is gebracht door de samenloop van die regelingen, gaf het kabinet deze week toe na Kamervragen naar aanleiding van een eerder verhaal in het NRC.
Het gaat om samenwonende stellen voor wie de uitkering van één partner, bijvoorbeeld voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, het enige inkomen is. Zij hebben recht op minder toeslagen dan een paar dat via de bijstand eveneens op of iets boven het bestaansminimum uitkomt. Dat is een onbedoeld gevolg van ingewikkelde fiscale regels.
Pijnlijk
"Ik zeg allereerst dat dit niet goed is gegaan", aldus Schouten tegenover een felle Kamer. De systeemfout door het ingewikkelde stelsel "heeft ertoe geleid dat huishoudens in de armoede zijn terechtgekomen. En dat trek ik me enorm aan." De bewindsvrouw noemt het extra pijnlijk dat achtereenvolgende kabinetten het probleem in de afgelopen zeven jaar niet hebben opgelost.
Schouten wil ervoor zorgen dat de kwestie nu wel wordt verholpen. "Het zal niet de beste, mooiste oplossing ever zijn", geeft zij toe.
Aandringen
Verschillende Kamerfracties drongen erop aan dat het kabinet ook geld moet uittrekken voor compensatie. Schouten wil zoeken naar manieren om te compenseren, maar wilde nog niets toezeggen.
"Ik wil er niet lichtzinnig over doen", zei de minister. Zo'n hersteloperatie kan "waanzinnig complex" zijn en het kabinet "weet nog niet wat erbij komt kijken". Met valse beloftes zijn de getroffen gezinnen volgens Schouten nog verder van huis. "Dat vind ik niet eerlijk." Zij hield op aandringen van onder anderen PVV-Kamerlid Léon de Jong vol dat ze zaken eerst goed wil uitzoeken. "Dit is niet een casus zonder dilemma's."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer draait een voorgenomen bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken terug. Een wijzigingsvoorstel van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kon op een Kamermeerderheid rekenen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die onderwijsminister Eppo Bruins oproept om de bezuiniging op de onderwijskansenregeling te heroverwegen. De NSC-minister moet buiten de onderwijsbegroting naar geld zoeken om de regeling te behouden.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer trekt 75 miljoen euro uit om het cellentekort te verkleinen en betaalt dit uit een geldpotje dat eigenlijk is bedoeld voor de oprichting van een constitutioneel hof. Een meerderheid steunt het wijzigingsvoorstel hierover van D66, waaronder NSC. Op aandringen van NSC is in het coalitieakkoord een hof beloofd dat wetten gaat toetsen aan de grondwet. Maar de toekomst hiervan is onzeker geworden na de val van het kabinet.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil meer informatie van minister David van Weel van Asiel en Migratie en premier Dick Schoof over de strafbaarstelling van illegaliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pas daarna gaat de Tweede Kamerfractie weer in gesprek of ze voor of tegen gaan stemmen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
22 uur geleden