
Schotland mag van hof geen onafhankelijkheidsreferendum houden
LONDEN (ANP) - Schotland mag geen onafhankelijkheidsreferendum houden zonder toestemming van de regering in Londen. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald, nadat de Schotse regering een zaak was gestart. De Britse premier wil nu geen referendum over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.
Schotland kreeg in de jaren 90 zijn eigen volksvertegenwoordiging, maar alle zaken met betrekking tot de Britse unie bleven bij het parlement in Londen. Het hof boog zich de afgelopen weken over de vraag of het Schotse parlement de bevoegdheid heeft om wetten uit te vaardigen voor een niet-bindend onafhankelijkheidsreferendum. Dat is dus niet het geval, zo hebben de vijf rechters unaniem besloten. Die vinden dat er rekening moet worden gehouden met de gevolgen van zo'n stemming.
De Schotse premier Nicola Sturgeon zegt "teleurgesteld" te zijn, maar het rechtelijke besluit wel te respecteren. Zij vindt dat het vonnis juist een argument voor onafhankelijkheid is. "Het vonnis blokkeert één manier om de Schotse stem over onafhankelijkheid te laten horen, maar in een democratie kan en zal onze stem niet tot zwijgen worden gebracht." Sturgeon wil nu van de parlementsverkiezingen in 2024 een de facto referendum maken.
Brexit
De Britse premier Rishi Sunak heeft de "duidelijke" uitspraak van woensdagochtend verwelkomd. "Ik denk dat de Schotten willen dat we werken aan het vinden van oplossingen voor de grote uitdagingen waar we collectief mee te maken hebben", zei hij. Hij roept net als Alister Jack, de Britse minister voor Schotland, op tot samenwerking. Volgens Jack willen de Schotten dat "hun beide regeringen hun aandacht en middelen besteden aan de kwesties die voor hen het belangrijkst zijn", zoals stijgende energierekeningen en de zorg.
Sturgeon wilde het raadplegende referendum op 19 oktober 2023 houden. Het is niet duidelijk of Schotland voor onafhankelijkheid zou stemmen. Volgens recente peilingen schommelt het aantal voorstanders rond de 50 procent. Bij het referendum in 2014, waar Londen wel toestemming voor gaf, stemde 55 procent tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.
Sturgeon en haar Scottish National Party (SNP) vinden dat de omstandigheden vanwege de brexit zijn veranderd en een nieuw referendum daarom is gerechtvaardigd. Een meerderheid van de Schotten stemde in het brexit-referendum van 2016 tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.
3 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.
1 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Inlichtingendiensten uit twaalf westerse landen, waaronder Nederland, waarschuwen voor Russische hackpogingen om de hulp aan Oekraïne te verstoren. Achter de aanvallen zit een cybereenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die in 2018 probeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.
3 uur geledenJENIN (ANP/AFP/BELGA) - Meerdere landen veroordelen het lossen van Israëlische waarschuwingsschoten tijdens een bezoek van buitenlandse diplomaten aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft zich kritisch uitgelaten.
4 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft na veel kritiek een ommezwaai gemaakt over de energietoeslag voor ouderen. Hij wilde daar aanvankelijk op bezuinigen, maar zei woensdag in het parlement dat hij toch wil dat meer gepensioneerden aanspraak kunnen maken op de regeling.
4 uur geleden