Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoorse kerkklok is nu ook buiten het dorp te horen

Schoorse kerkklok is nu ook buiten het dorp te horen

SCHORE - Kerken zijn in deze coronatijd minder makkelijk te bezichtigen, te hóren is de Schoorse kerk des te beter. “Door de nieuwe klepel horen ook mensen buiten het dorp de klok”, vertelt koster Henk Mallekote van Protestantse Gemeente Hansweert-Schore.Begin juli is de versleten klepel vervangen. “Een bijzondere gebeurtenis, want dit is pas de tweede klepel die hier hangt, dus zo dikwijls komt vervanging niet voor.”

Oorverdovend

Het eerste exemplaar deed dienst sinds 1950. In die ruim zeventig jaar is de klepel zoveel platter geworden dat er geen vol geluid meer uitkwam, vertelt Mallekote. “Ik moest ‘m harder afstellen om hetzelfde aantal decibels te produceren. Ook werd het geluid minder rond. De nieuwe klepel hoeft minder hard tegen de klok te slaan om even goed hoorbaar te zijn. Ook is de klank weer voller.” En de galm draagt verder, merkt de koster aan opmerkingen van mensen buiten het dorp. “Mooi vind ik dat, want het is een prachtig geluid. Maar je moet er niet naast staan in de toren, dan is het oorverdovend.”

Binnenkijken

De klepel doet zijn werk dagelijks om 8.00, 12.00 en 18.00 uur, op zondag alleen om 12.00 en 18.00 uur, en bij begrafenissen en feestdagen. De klok slaat ieder half uur, maar dan hoor je de hamer, legt de koster uit. Hij kan er veel over vertellen en doet dat met plezier, ook aan bezoekers. Door het coronavirus zijn er echter minder kerkopenstellingen. “Maar als ik bij de kerk aan het werk ben, zijn bezoekers welkom. Wanneer ik bijvoorbeeld de paadjes veeg en de deur open zet, komen er bijna altijd mensen binnenkijken.”

Meer uit Reimerswaal

Meld je aan voor Wemeldinge's Got Talent

WEMELDINGE - Op 1 juli vind in Wemeldinge het Zomerfeest Wemeldinge plaats. 

11 uur geleden
Auto in sloot bij Kapelle, bestuurder gewond

KAPELLE - Bij de Vierwegen in Kapelle is afgelopen nacht een bestelauto in een sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte gewond.Gisteravond rond 01.40 uur vond er een ongeluk plaats toen een automobilist vanaf de Vierwegen richting de Noordhoeksewegeling reed. Net voor de carpoolplaats bij het ANWB Wegenwachtstation ging het mis. De bestuurder raakte in de rechterberm en na een stuurcorrectie reed de auto aan de linkerzijde van de weg tegen een verkeersbord. De auto kwam vervolgens in de naastgelegen sloot tot stilstand.Ambulancemedewerkers hebben zich over de automobilist ontfermd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot getrokken en afgevoerd. Rond 02.50 uur was de weg weer helemaal vrij.

13 uur geleden
Traumahelikopter ingezet voor ongeval Hoofdweg Rilland

RILLAND - Een scooterbestuurder is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Hoofdweg in Rilland. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeval waarbij een auto en de scooter met elkaar in botsing kwamen.

4 dagen geleden
Tent gaat in vlammen op bij Havendijk Yerseke

YERSEKE - Op een bedrijfsterrein aan de Havendijk in Yerseke is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote tent in vlammen opgegaan. De brandweer schaalde op naar middelbrand en zette twee blusvoertuigen in.

4 dagen geleden
Wet helpt gemeente Reimerswaal sneller te bouwen

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wijst vijf gebieden in de gemeente Reimerswaal aan waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is. Dat betekent dat de eigenaars deze gronden niet mogen verkopen aan wie zij willen, maar de grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. ‘Zo verstevigt de gemeente haar positie op de grondmarkt en kunnen we voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijventerreinen de komende tien jaar’, verklaart wethouder Maarten Both. 

5 dagen geleden
Kapelse band Grote Geelstaart wint Spectra

OVEZANDE - De Kapelse muziekformatie de Grote Geelstaart heeft op festival Klomppop in Ovezande de bandcompetitie Spectra gewonnen.

5 dagen geleden
Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 week geleden