
Schoof wil dat snel meer landen veilig worden verklaard
BRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof wil dat meer landen veilig worden verklaard, zei hij donderdag voor de start van de EU-top met regeringsleiders. Alleen als landen dat predicaat hebben, kunnen afgewezen asielzoekers er teruggestuurd worden. Ook wil hij samen met een aantal lidstaten waaronder Denemarken en Italië een "extra push geven aan een strak en scherp migratiebeleid".
Onderdeel daarvan is de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Wat Schoof betreft hoeft dat niet altijd naar het land van herkomst. "Dat kan ook in een land in de omgeving, tijdelijk of structureel", als de asielzoeker voldoende connectie heeft met dat betreffende land.
Schoof is er "absoluut van overtuigd" dat de instroom van asielzoekers vermindert als de terugkeer efficiënt en effectief is geregeld.
Ambtsberichten
De premier erkent dat het veilig verklaren van landen ingewikkeld is. "Omdat er vaak altijd wel iets is waardoor men denkt, 'is dat land wel veilig?'" Als landen veilig zijn verklaard, kan een asielverzoek meteen worden afgewezen, zei Schoof. "Behoudens hele specifieke individuele gronden."
Schoof zou graag zien dat in EU-verband wordt afgesproken welke landen veilig zijn. Nederland bepaalt of een land veilig is op basis van ambtsberichten. Die worden opgesteld na beoordeling ter plekke van de situatie in het betreffende land.
Migratieontbijt
Hij steunt ook het voorstel van de Europese Commissie om asielprocedures in de EU te harmoniseren. Dit voorkomt volgens hem dat mensensmokkelaars en asielzoekers uitwijken naar landen met soepele regels.
Nederland, Denemarken en Italië nodigen de laatste toppen lidstaten bij toerbeurt uit om tijdens een 'migratieontbijt' verder te praten over aanscherping van het EU-migratiebeleid. Schoof is donderdag de voorzitter daarvan. In totaal schuiven regeringsleiders van veertien lidstaten aan.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden