
Schoof noemt gedoe over tweet vicepremier Agema 'ongelukkig'
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof noemt het gedoe over een tweet van zijn eerste vicepremier Fleur Agema (PVV) "een ongelukkige samenloop van omstandigheden". Hij verwacht dat dit niet meer zal gebeuren en wil daar in de ministerraad van vrijdag "strakke afspraken" over maken met het hele kabinet. Dat zei hij tijdens een verhit debat waarin hij zijn nieuwe regeringsploeg verdedigde in de Tweede Kamer.
Na een rumoerige ochtend waarin het veel ging over omstreden uitlatingen van Agema over moslima's die een hoofddoek dragen, hamerde Schoof erop dat het hele kabinet staat voor de vrijheid van vrouwen om daarvoor te kiezen. Agema ging daar 's middags tegenin door op X een screenshot te plaatsen van een interview waarin toenmalig GroenLinks-leider Femke Halsema in het verleden eveneens kritisch was over de hoofddoek als religieus symbool.
Zowel coalitie- als oppositiepartijen vinden dat Agema daarmee inging tegen het principe van eenheid van kabinetsbeleid. Het is de bedoeling dat het kabinet altijd 'met één mond' spreekt. Zelf zei Schoof dat het niet de bedoeling is dat kabinetsleden tijdens een debat twitteren, en dat Agema dat onderschreef. Daar was een halfuur overleg aan voorafgegaan tussen de premier en zijn vier vicepremiers.
Onder anderen CDA-leider Henri Bontenbal zei te vermoeden dat de PVV-vicepremier bewust de positie van Schoof wilde ondermijnen, maar daar wilde Schoof niet aan. Ook VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz betichtte Agema overigens van opzet en zinspeelde op een-tweetje tussen haar en Geert Wilders. Dat kwam de leider van de op een na grootste coalitiepartij op een harde uithaal van Wilders te staan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil meer informatie van minister David van Weel van Asiel en Migratie en premier Dick Schoof over de strafbaarstelling van illegaliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pas daarna gaat de Tweede Kamerfractie weer in gesprek of ze voor of tegen gaan stemmen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
1 dag geleden