
Schiphol: niet gelukt om reizigersaantal met 5800 te beperken
SCHIPHOL (ANP) - Het is Schiphol niet gelukt om het aantal reizigers op de luchthaven zondag volgens plan te beperken om zo de werkdruk van het personeel te verlichten. Reizigers moeten daarom rekening houden met grote drukte en krijgen het advies om op tijd op het vliegveld te zijn. Zondagochtend is het al druk op Schiphol. Er staan lange wachtrijen, maar het loopt door, aldus een woordvoerster.
Schiphol streefde er naar om het aantal passagiers zondag met 5800 te verminderen, maar dat is niet gelukt, geeft de zegsvrouw aan. De luchthaven was in gesprek met luchtvaartmaatschappijen over manieren om de stroom passagiers terug te dringen om zo de werkdruk bij het personeel op Schiphol te verlichten. Door de coronapandemie kampt de luchthaven met grote personeelstekorten. Mensen raakten tijdens de pandemie hun baan kwijt omdat er bijna twee jaar lang minder werd gevlogen. En niet iedereen is teruggekeerd naar zijn oude baan.
Zondag worden zo'n 70.000 vertrekkende passagiers verwacht die door de beveiligingspoortjes moeten, 10.000 meer dan op zaterdag. Toen was het al erg druk op de luchthaven en stonden er lange rijen voor de incheckbalies. Mensen moesten soms wel twee uur wachten voor ze door de security waren. "We roeien met de riemen die we hebben. En zetten alles op alles om mensen met vakantie te laten gaan", stelt de woordvoerster van Schiphol.
Oplossingen
Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet liet al weten het vluchtschema op Schiphol niet te wijzigen, maar sprak zaterdagavond nog wel met de luchthaven over andere mogelijke oplossingen. KLM schrapte dit weekend 47 vluchten. Operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol zei dat er van KLM niet meer annuleringen werden gevraagd.
IATA, de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, gaf eerder aan het schandalig te vinden dat Schiphol maatschappijen vroeg vluchten te schrappen vanwege te verwachten drukte. De belangenbehartiger begrijpt dat Schiphol momenteel last heeft van personeelstekorten, maar onderstreepte dat maatschappijen niet voor niets havengelden betalen aan Schiphol.
Meer uit Binnenland
MAASHORST (ANP) - Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.
1 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Rusland stelde zich afgelopen jaar "agressiever, brutaler en provocerender" op tegen Europese landen, constateert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het jaarverslag. Het land spioneerde, voerde cyberaanvallen uit en zette in het geheim desinformatiecampagnes in om het publieke debat te beïnvloeden. "Het regime gebruikt sabotage die grenst aan staatsterrorisme om in Europa angst te zaaien", aldus de AIVD.
1 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Sommige criminele netwerken beschikken over een eigen 'inlichtingendienst'. Zij hebben "vergaande capaciteiten om inlichtingenonderzoek te doen naar personen die zij als dreiging zien". Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het jaarverslag van 2024. Volgens de AIVD hebben de criminelen bijvoorbeeld officieren van justitie, rechters, journalisten of politici in het vizier.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Negen organisaties rond het onderwijs weigeren verder te praten met de overheid over plannen om de kwaliteit van de sector te verbeteren. Ze zijn boos over de verdere bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Daardoor wordt het onderwijs "in het hart geraakt", zeggen ze donderdag in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenVREDEPEEL (ANP) - Nederland moet zich "tot de tanden toe bewapenen" om veilig te blijven, vindt koning Willem-Alexander. Vrede en veiligheid zijn niet langer vanzelfsprekend, waarschuwt hij na een bezoek aan een kazerne waar Nederland onder meer Oekraïense militairen traint.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Joodse Nederlanders zijn oververtegenwoordigd als slachtoffers van discriminatie, maakt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner op uit donderdag verschenen cijfers over discriminatie. Van de discriminatiefeiten die het OM in 2024 registreerde, betrof het in 37 procent van de gevallen antisemitisme. "Terwijl slechts 0,3 procent van de Nederlandse bevolking Joods is."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.
3 uur geleden